Elk jaar bepaalt kleureninstituut Pantone een nieuwe kleur. Voor 2019 is dit de kleur Living Coral

De afgelopen 20 jaar heeft Pantone elk jaar een kleur gekozen tot kleur van het jaar. Dit wordt gebruikt door de mode industrie, maar ook door beauty en interieur bedrijven. Het speelt een zeer belangrijke rol in het bepalen van nieuwe collecties. Niet alleen deze ene kleur, maar ook de combinatie mogelijkheden zorgen voor inspiratie voor het nieuwe jaar. De Color of the Year wordt zorgvuldig bepaald in een langdurig proces van trend analyses. Elke kleur van Pantone heeft ook een code. Dit is een internationaal communicatie middel tussen ontwerpers, ontwikkelaars en fabrikanten. De kleur Living Coral heet ook wel 16-1546.

Living Coral

De naam van de kleur zegt het al, het is een koraal-achtige kleur. Het is een frisse kleur maar niet heel erg fel. Waarom deze kleur? De huidige technologie en social media waar we inmiddels dagelijks mee te maken hebben, is men steeds meer op zoek naar echtheid en persoonlijk contact. De kleur betekent optimisme en vrolijkheid, aldus Pantone. Het staat voor de fusie van het moderne leven; een kleur van verzorging dat voorkomt in onze omgeving en tegelijkertijd ook overal op social media.

An animating and life-affirming coral hue with a golden undertone that energizes and enlivens with a softer edge” 

De kleur staat niet op zichzelf. Er worden altijd kleur palettes gegeven, die het kunnen versterken en het één geheel kunnen maken. De combinatiemogelijkheden van Living Coral zijn maar liefst vijf verschillende suggesties dit jaar, heel breed inzetbaar dus. Toch wordt het niet altijd klakkeloos gekopieerd door bedrijven, soms is het een accentkleur wat je bijvoorbeeld alleen terug ziet in details. Denk dan bijvoorbeeld aan een onderdeel van een print of als een afgezwakte toon. In de vijf verschillende combinaties zie je duidelijk hoe de kleur op een andere manier accentueert. De omschrijving is vrij vertaald, aldus Pantone.

 

De kleur Living Coral trekt meteen de aandacht in deze samenstelling van kleuren. Het wordt het focus punt van dit palette door de combinatie met koele tonen.
pantone-color-of-the-year-2019-palette-focal-points-harmonies

 

Een bont kleuren palette met veel verschillende kleuren, die als een zonsopkomst of zonsondergang je energie geven en het gevoel van warmte.
de kleur van 2019: Living Coral

 

Een homage aan alle huidskleuren van de wereld en de tinten die we gebruiken om dit te benadrukken. Dit palette maakt de kleur menselijker, met zachte en warme tinten. 
de kleur van 2019: Living Coral

 

Een palette met hallucinogene tinten waar je bijna duizelig van wordt. Een ongeremde kleuren combinatie die puur is en onvervalst; een uitbundige palette met het effect van onweerstaanbaar plezier en spontaniteit.
de kleur van 2019: Living Coral

 

Overspoeld in kleuren van een waterachtig landschap dat diep in de zee te vinden rondom een tropisch paradijs. Kleurrijk en sprankelijk, net zoals in de natuur en als koraal onderdak bieden aan een caleidoscoop van divers zeeleven. 
de kleur van 2019: Living Coral

 

Benieuwd naar de kleuren van dit jaar en voorgaande jaren? Lees hier alle blogs terug en bekijk de kleuren.

Lees ook: dit is dé kleur van het jaar 2018

Lees ook: dit is dé kleur van het jaar 2017

Lees ook: dit is dé kleur van het jaar 2016 

 

wat vind jij van deze kleur en welk palette spreekt je het meeste aan?

 

Bron: Pantone

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: