Ga je op vakantie en ben je onzeker over jezelf, over hoe je eruit ziet of hoe anderen je zien? Ik geef je tips hoe je hier meer om kunt gaan en meer kunt genieten van je body positive vakantie

body positive – zonder oordeel over iemands uiterlijk. Zoals je naar jezelf kijkt, maar vooral, zonder oordeel als je naar anderen kijkt. En zij naar jou.

Stop! Ho! Ga niet weg voordat je dit gelezen hebt of lees het onderweg, kan ook. Deze zomervakantie tips zorgen er (hopelijk) voor dat je nog meer geniet van je vakantie. Ik geef je enkele tips die je zouden kunnen helpen aan een nóg leukere vakantie. Zeker als je wat onzeker bent, dan kan dit je misschien helpen om meer te genieten en minder te piekeren.

maak foto’s, óók van jezelf!

Je kunt alles kopen, maar mooie herinneringen niet. Dus verstop je niet en maak foto’s want dan kun je er ook nog eens met veel plezier naar terug kijken. Je vakantie is een welverdiende break waar je met veel plezier aan terug denkt. Daar wil je naar terug kijken, jij maar ook je familie of vrienden waarmee je op pad bent. Verstop je niet en ga ervoor. Natuurlijk ben je prachtig precies zoals je bent, maar heb je onzekerheden? Ik geef je een paar tips:

 • groepsfoto? Neem die foto! Denk er niet over na, dit zijn je vrienden, familie, hier heb je lol mee. Geniet, maak die foto en wis ‘m niet. Ben je dikste? Neem die ruimte in. Je mag er zijn, je maat bepaalt niet wie je bent of wat je doet.
 • maak geen foto’s in de felle zon, mag best hoor, maar dat zijn de minste mooie foto’s. Niemand wordt daar beter van. Ga ik de schaduw staan of loop even heen en weer tot je een betere hoek hebt gevonden, het werkt echt.
 • als er een foto is gemaakt, kijk dan naar de totale foto en niet meteen naar die buik. Of die armen. Of die onderkin. Niet tevreden, dan maak je er nog 10! Lang leve de digitale camera. En ook al is die ene spontane foto niet de leukste; denk aan de herinnering.
 • oefening baart kunst, dus maak een boel foto’s en speel met de poses. Kijk eens naar foto’s in een tijdschrift of instagram en kopieer de poses. Oefen desnoods even in de spiegel. Een zekere versie van jezelf is zo mooi, om je ware zelf te fotograferen.
zomervakantie tips, body positive summer, travel blog, reisblog, plussize travel, plussize reis blog, fat girls travel too, camera, old school, body positivity, bopo blog, bopo holiday, bopo vakantie

badkleding toch wel spannend?

Dat eerste bikini momentje in de zomer is toch altijd weer even wennen, soms eng zelfs. Welke maat je ook hebt, veel mensen moeten zich er even overheen zetten na al die dikke winterlagen te hebben gedragen. Bedenk goed dat iedereen zo zijn of haar onzekerheden heeft. Je bent het waard om te genieten van de zon, de zee en het weer, zoals jij dat wilt.

Gun jezelf een mooi setje badkleding. Iets waar je je mooi in voelt, jezelf in kunt zijn. Wanneer je je mooi voelt, straal je dat ook uit. Vind je dat moeilijk, jezelf mooi voelen, fake it till you make it anyway en ga ervoor. Neem het stapje voor stapje. Geen haast.

“op vakantie kent niemand je, je bent anoniem”

Na je moed in gesproken te hebben, deel ik je mijn tips. Zelf vind ik het fijn om goedzittende badkleding te dragen, dan voel ik me goed wanneer ik naar het strand of zwembad ga. Ook ik vind het altijd weer even wennen, maar ik merk altijd dat een goede mindset het belangrijkste is. Zo doe ik dat:

 • bedenk je goed, dit moment komt nooit meer terug. Roepen je kids of je mee de zee in gaat? Doe het. Zij herinneren zich zwemmen en pret met mama, niet welke maat bikini je droeg. Of ben je op een romantische vakantie met je geliefde, of een super te gekke trip met je vrienden, go for it.
 • op vakantie ben je anoniem. In het buitenland ken je niemand en dus de perfecte plek om te experimenteren. Probeer hier eens, tussen de mensen die je nooit meer ziet, om eens die bikini aan te trekken. Lekker rond te banjeren zonder cover up. Geniet mateloos.
 • geniet van het uitzicht. Wat doe jij als je op het strand ligt? Ik kijk heerlijk om me heen, wat hebben anderen aan, wat zijn anderen aan het doen, etc. Dat doen de mensen om je heen ook, denk dus niet meteen dat ze naar je staren. Misschien kijken ze wel omdat je er zo goed uit ziet. Laat het los en geniet van het moment.

tip: het complete overzicht met alle plus size proof bikini’s, badpakken en tankini’s

Heb je toch wat moeite met de stap te zetten om rond te paraderen in zwemkleding, of van een badpak over te stappen op bikini? Ik vind het fijn om op onzekere momenten een leuk strandjurkje of omslagdoek bij me te hebben. Totaal onnodig, maar soms is het fijn om even iets om te kunnen slaan. Het is trouwens ook heel handig tegen verbranden, of wanneer je handdoek kletsnat is.

Op vakantie zorg ik altijd dat ik een extra set badkleding bij me heb, aangezien mijn maat niet overal te koop is. Sterker nog, ik neem een heleboel extra sets mee. Lekker variëren, maar ook afhankelijk van mijn dag en de locatie, bepaal ik wat ik aan doe.

hoe ga je om met negatieve reacties van anderen?

Nu is er altijd een kans dat mensen negatief reageren, dat kan. En dat kan ook iedereen overkomen, ook mensen met een kleinere maat. Laat dat niet je dag of zelfs je vakantie verpesten. Want bedenk je toch eens, waarom zou iemand negatief op jou reageren vanwege je figuur of gewicht? Wat schiet die persoon er mee op? Niks. Het is dus waarschijnlijk afgunst dat jij heerlijk geniet met je mooie lijf. Tegen die mensen zeggen we bedankt!

vliegen met een grote(re) maat

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Voor veel volle vrouwen zijn die stoelen toch altijd wel een dingetje. Ik heb veel gevlogen, voor werk maar ook privé. Een goede voorbereiding is het halve werk, dit zijn mijn tips:

 • kies niet voor de voorste rij stoelen, hierbij zit het tafeltje verwerkt in de armleuning wat betekent dat de stoel smaller is. Bij de nooduitgang is dit niet altijd zo, die zitten soms in een ‘gewone’ rij. Kijk goed op het overzicht met stoelen voor je kiest.
 • vlieg je samen met iemand? Zorg dat je naast diegene zit door tijdig in te checken. Tijdens de reis kan dan de leuning omhoog en geeft je wat meer ruimte.
 • Ik ben 1.70. m en kies altijd voor een stoel bij het raam. Dat vind ik persoonlijk altijd ruimer zitten. Ben je er lang, kies dan voor een stoel aan het gangpad zodat je benen de ruimte krijgen.
 •  is de riem te kort? Vraag de stewardess om een riemverlenging, deze wordt ook wel gebruikt door zwangere dames. Deze kun je ook online kopen, zodat je deze altijd bij je hebt. Hier vind je een goedkope optie. Wist je trouwens dat dit heel normaal is, dat het te kort is? Ze slijten snel en worden gerepareerd door ze te verkorten.
 • tot maat 52 heb ik gedragen op de heupen en altijd gevlogen. Destijds alleen bij een binnenlandse vlucht in China een probleem gehad met de riemlengte, de stoelen bij Thai en Malaysia vond ik vrij smal. Met KLM, Singapore Air, Jet air, Delta, Transavia, Finair en Emirates zaten allemaal prima. Natuurlijk niet breed, maar goed genoeg. Onlangs vloog ik met EasyJet en kwam erachter dat de armleuning van de window seat omhoog kan, zo heb je nòg meer ruimte.
zomervakantie tips, body positive vakantie, body positive blogger, bopo blog, plussize reis blog, plussize travel blog, reisblog, wanderlust, vliegtuig, vliegen maat 48, vliegen maat 50, vliegen maat 52, vliegen met een grote maat, breedste vliegtuigstoel, dik vliegen, seat belt externer,

de vakantie challenge, doe je mee?

Tot slot wil ik jullie uitdagen, doen jullie mee? De vakantie challenge is eigenlijk een test voor jezelf. Verleg je eigen grens en draag of doe eens dat wat je normaal nooit zou doen. Draag je nooit blote armen omdat je je schaamt? Trek eens een hemdje aan. Nooit rokjes of jurkjes zonder legging, doe eens wild ga eens met blote benen op pad!

lees ook: alles tegen schurende benen

Ga je nooit zwemmen omdat je niet in badpak durft, doe het eens gewoon desnoods om 6 uur ’s morgens. Zorg dat het een leuk gestylde outfit wordt, dat alles klopt en dat alleen je angst en onzekerheid je nog in de weg staat. Op vakantie ken je niemand, je bent anoniem. Desnoods laat je alle camera’s thuis, maar doe het. Gewoon één keertje. Wedden dat het heerlijk voelt?

Body positive betekent dus ook dat je zelf ook open staat voor anderen en hun andere vormen, kleuren en maten. Iedereen mag er zijn zoals ze zijn. Wij zijn niet nodig om er een mening over te geven. Of erger nog, deze hardop te verkondigen. Bekijk de wereld door een roze bril en je wordt een vrolijker en fijner mens.

ik wens je een geweldige vakantie!
memories last a lifetime

9 Responses

 1. Tamara

  Trek je mooiste zomerjurk aan! Blote benen en armen, een hippe bikini of anders badpak. Zwem! En geniet van de zon en de zomer! Zoooooo zonde om het niet te doen,je hebt enkel jezelf ermee.

  Reply
 2. Naomi

  Pfff de bikinistress is al begonnen en het duurt nog zeker 66 dagen voordat we gaan… We gaan voor de eerste keer op vakantie met onze dochter… Met deze hele mooie en lieve dochter kwam gratis “striae” (tijdens de zwangerschap dan)… & Omdat ik Indisch bloed heb worden al mijn littekens….. tromgeroffel: P A A R S ! !
  Dan verdwijnt je mooie zwangere buik…. heb je extra vel over… lijkt je buik nu met extra vel én striae een tijdschrift in braille…. en nu nog in een bikini…..

  Maar goed dat mijn dochter het niet uit maakt hoe is er uit zie en mijn man me nog net zo mooi vindt als voor de zwangerschap… Nu ik zelf nog…

  Reply
 3. Mirjam

  Mijn vakantie challenge is het strapless H&M jurkje bestellen en dragen tijdens mijn vakantie in Curacao over 2 maandjes, en dan zonder legging!! 🙂

  Reply
  • theBiggerBlog - Josine

   Oh wat een goed idee! Gaat je lukken..! xx

   Reply
 4. ricardo

  Goede tips geef je mee. Ik ga dit jaar niet op vakantie, in ieder geval niet deze zomer maar goed hier in Nederland kunnen we eindelijk ook een beetje van de zomer genieten nu!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page

%d bloggers like this: