Dit is een bericht aan alle dames en heren die het allemaal zo goed weten: bedankt hoor!

Op de één of andere manier is het heel normaal om zo maar, uit het niets, mensen advies te geven. Meestal is dit goed bedoeld, maar doe je dit nu voor jezelf of voor die persoon? Je wordt bedankt.

onder het mom: helpen

Natuurlijk roep je direct “ik doe het voor die persoon” maar denk eens na, gaat dit hem of haar echt helpen? Inmiddels vraag je je misschien af waar ik nu precies op doel. Ik heb het over al die goedbedoelde adviezen die mensen naar hun hoofd geslingerd krijgen, zonder er eigenlijk om te vragen. Soms zijn die adviezen eigenlijk gewoon een verkapte manier om iemand te vertellen hoe jij erover denkt. Een paar voorbeelden:

goh, een vriendin van me heeft dit-en-dat dieet gevolgd en dat werkt zo goed

Mijn eerste reactie? “Goh, wat fijn voor haar. Wat bedoel je hier nu precies mee?” Vaak begint de persoon tegenover me te stotteren en gaat dan op een nette manier uitleggen dat ik beter kan afvallen en misschien dat dieet ook kan volgen. Wanneer je het positief wilt bekijken kun je natuurlijk denken dat zij of hij het goed bedoeld. Ook kun je denken dat je wilt dat je gezond door het leven gaat en langer mee zult gaan. Want ja, als je dik bent, ben je ongezond. Steek jij nog een peuk op? Oké, volgende.

dat zou ik niet aantrekken, dat kleed niet echt af.

Misschien vind ik dit gewoon heel erg leuk en heb ik zin om dit aan te trekken. Dat het niet afkleed is vandaag niet mijn prioriteit. Soms hebben wij -mensen met een maatje meer- ook gewoon eens zin om iets aan te trekken waar we zelf zin in hebben. Afkleden, flatteren en slanker maken is niet het doel van deze look. Volgens mij is lekker voelen in je vel en die grote glimlach nog altijd het meest flatterende wat je kunt hebben als persoon? Bedankt hoor!

heb je echt wel genoeg gehad? Neem nog wat.

Het komt misschien als een verrassing, maar er zijn veel mensen met overgewicht die te weinig eten. Ja, je mag er alles van denken, je kunt ook denken dat hun dieet alleen bestaat uit twixen, marsen en patat. Dat laat ik over aan jou, maar wanneer iemand minder eet dan jij verwacht betekent het niet dat ze honger lijden. Het kan ook aan iets anders liggen; er worden namelijk regelmatig mensen op straat aangesproken wanneer ze van iets lekkers genieten. Een ijsje, een patatje met.. als er regelmatig een volledig vreemde langsloopt en net hard genoeg zegt “zou je dat nu wel doen?” dan denk je wel even na voordat je weer wat eet midden op straat. Dit gebeurd dus echt!


bodyshaming;

IEMAND BEOORDELEN OP ZIJN OF HAAR UITERLIJK


hoef je niet, of ben je aan de lijn? Wat knap van je.

Ten eerste, wanneer iemand iets niet aanneemt dan is diegene niet meteen aan de lijn. Ten tweede is dat helemáál niet goed. Je lichaam uithongeren om vervolgens weer ‘normaal’ te willen gaan leven werkt averechts. Resultaat, het dubbele aankomen. Een gezonde levenskeuze daarentegen is heel iets anders (en ook een andere discussie). Denk nog eens na voordat je iemands’ eetstoornis promoot.

wat zie je er goed uit? [En dan….] Ben je zoveel afgevallen?

Is er goed uitzien perse gelinkt aan afvallen? In sommige gevallen begrijp ik het wel, dan zijn -vaak vrouwen- zo onzeker dat ze zich verstoppen. Zodra ze dan veel zijn afgevallen hebben ze wel de zelfverzekerdheid om zichzelf te laten zien. Natuurlijk ziet dat er beter uit! Maar ziet diegene het zelf ook zo? Is diegene nu dan wel gelukkig? Denk je?

maar dan is er ook de omgekeerde wereld

Wat mensen vaak vergeten is dat het andersom ook gebeurd. Mensen beoordelen op hun uiterlijk gebeurd nog regelmatig, soms zelfs per ongeluk. Je denkt het goed te bedoelen, maar eigelijk probeer je iemand te helpen door iemand anders te kleineren. Ook hier een paar voorbeelden, waar je je misschien ook wel eens schuldig aan hebt gemaakt (I know I have).

liever een beetje houvast dan zo’n gratenpakhuis

Het is erg lief dat je het op wilt nemen voor je vollere mede mens, maar dat betekent niet dat je daarom maar je dunne medemens kunt beledigen. Ook voor deze mensen geldt dat ze misschien niet zelf de keuze hebben om het lichaam te hebben dat ze hebben. Misschien wel, hebben ze er hard voor gewerkt, misschien niet en is dit hun bouw. Alle lichaamsvormen moeten gerespecteerd worden.

neem nog wat, je kunt het hebben.

Dit is de omgekeerde dooddoener van de opmerking hierboven. Waarom bemoei jij je met wat iemand eet en drinkt? Diegene kan prima voor zichzelf zorgen, zo niet, dan zijn er mensen die ervoor gestudeerd hebben.

 bedankt hoor!

wat dan wel?

Het lijkt nu misschien dat je helemaal niks meer kunt zeggen, maar dat is niet waar. Natuurlijk zijn er veel mensen die het écht goed bedoelen, die het oprecht menen. Wil je je nu echt met iemands lichaam bemoeien -dat klinkt al heel vreemd- dan zou je een paar vragen kunnen stellen. Toon interesse, probeer te vragen of diegene blij is met zichzelf. Wat nu als jij een opmerking maakt waardoor diegene opeens gaat twijfelen aan delen van zichzelf? Dat wil je toch niet op je geweten hebben?

lees ook: mijn kijk op body positivity & selflove

de belangrijkste mensen om je heen

Soms zijn het je ouders, je man, je vriend of je beste vriendin die dit soort opmerkingen maken. Die hebben het gevoel dit tegen je te mogen zeggen, omdat ze om je geven. Dus aan alle papa’s, mama’s, opvoeders en familieleden; maar ook aan alle partners en vrienden: het is niet oké om zo te praten. Ben je oprecht bezorgd, toon dan interesse en probeer samen een oplossing te bedenken. Weet wel, soms hoeft diegene niet gered te worden en zijn ze blij, precies zoals ze zijn.

Hoe vaker je zegt tegen iemand dat diegene moet afvallen, hoe slechter het met diegene gaat. Dat kan zich op verschillende manieren vertalen, bijvoorbeeld in uithongeren of een eetstoornis of in nog meer eten, uit emoties en dus meer aankomen. Names alle mensen die dit herkennen: bedankt hoor!

je bent mooi, precies zoals je bent

11 Responses

 1. Susanne

  Zó waar! Ook je laatste alinea ervaar ik erg in mijn omgeving. Maar ik hoef niet gered te worden. Accepteer me gewoon.

  Ik geef zelf eigenlijk nooit meer complimenten om iemands lichaam. Je weet nooit wat er achter schuilt. Het is ook niet altijd iets wat je in de hand hebt. Ik geef liever complimenten over de kleding (en dan ook niet dat het mooi afkleedt ofzo want dat is niet ons doel) of (als ik iemand beter ken) de eigenschappen van een persoon.

  Reply
 2. Anne-Marie

  Ik heb ook best moeite met de -vast goedbedoelde – complimenten die ik krijg sinds ik zoveel ben afgevallen. Vooral: je bent een heel ander mens! Ehhh, nee hoor, niet echt

  Reply
  • Josine Wille

   Ja gek ik dat he? Je krijgt dan bijna het gevoel dat je ‘ervoor niet uit zag’ terwijl dat helemaal niet waar is.

   Reply
 3. yvonne

  Herkenbaar ja… Wat is dat toch met mensen he? Dat ze zonodig hun mening aan jou willen opdringen…

  Reply
 4. Kreanimo

  En als je heel wat bent afgevallen, zoals ik nu, dan zeggen ze:”Wat zie je er nu toch goed uit”… Ik moet er toch slecht hebben uitgezien zeg…

  Reply
 5. Kimberly

  Zo ontzettend met je eens! Oprechte interesse is helemaal top maar meningen verpakt in veroordelingen en vragen mag iedereen lekker in z’n broekzak houden. Ik hoef ze niet te krijgen van je.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.