Termen die de laatste tijd steeds vaker gebruikt worden, als body positivity, self love en body confidence. Wat houdt het precies in en waarom wordt het zo vaak (verkeerd) gebruikt?

Het is een ontzettend goede ontwikkeling, dat we deze termen steeds meer horen in de media. We zien ook veel meer diversiteit, al mag het van mij nog flink wat meer! Kreten en hashtags als body positive zie je overal terug, ze worden te pas en te onpas gebruikt. Of selflove (zelf liefde), body confidence en allerlei vergelijkbare termen. Maar wat betekent het nu eigenlijk? En hoe kan het dat zoiets positiefs ook verkeerd gebruikt wordt?

Ondanks dat de drie termen heel veel met elkaar te maken hebben, betekenen ze toch niet hetzelfde. Daarnaast worden ze ook verschillend geïnterpreteerd door mensen. Hierdoor kan het nogal verwarrend worden en dus ook verkeerd gebruikt worden. Wat is verkeerd bij zulke positieve termen, zul je denken?#bodyconfidence

Iets wat je in de Nederlandse media niet zoveel tegenkomt, maar toch zeer zeker wel heel belangrijk is, body confidence. In het kort betekent dit dat je zeker bent van jezelf, dat je gelooft in je lichaam en je vindt dat je er mag zijn. Je bent trots op jezelf, van top tot teen. Natuurlijk kan daar alsnog een kleine onzekerheid bij zitten, dat is menselijk! Maar over het algemeen sta je voor je zaak, letterlijk.

#selflove

Eén van de mooiste termen als je het mij vraagt, is self love. En dat is ook niet zo maar iets, het betekent letterlijk liefde voor jezelf. Hoe mooi is dat? Je houdt van jezelf, precies zoals je bent. Wat is dan het verschil met body confidence zul je zeggen? Dat je sterk in je schoenen staat en zeker bent van je zaak, betekent nog niet dat je oprecht van jezelf houd. Je kunt erg zelfverzekerd overkomen, maar hoe je je écht voelt van binnen en hoe je tegen jezelf aankijkt is toch the next level.

#bodypositive

En dan de meest bekende term, die continue overal wordt geroepen, body positive. Een beweging die overigens al jaren gaande is, zeker onder internationale (plussize) bloggers is nu ook in Nederland een begrip aan het worden. Veel mensen gaan er van uit dat je positief tegenover je lichaam staat, want dat betekent het letterlijk vertaald. Maar dit gaat veel dieper. Body positive draait niet alleen om jou, het draait om iedereen!

“beauty comes in all sizes and shapes”

De echte definitie van body positive is dat je iedereen accepteert, maar ook waardeert precies zoals ze zijn. Geen oordeel, geen vooroordeel. Een positieve mindset over alle mensen, alle kleuren, alle types, alle lichaamsvormen. Iedereen is oké, precies zoals ze zijn.

wat is body positivity?

Helaas zien we de termen ook veel voorkomen op de verkeerde manier, met name body positive. Wat is er dan verkeerd aan? Het wordt veelal gebruikt bij lichaamstransformatie foto’s, dieet guru’s en sportfanaten. Body positivity heeft niks daarmee te maken, of selflove. Van jezelf houden en jezelf goed verzorgen zijn vanzelfsprekend bij deze termen. Daar hoef je jezelf niet voor uit te hongeren of vijf keer per week naar de sportschool te gaan om dat te bereiken. Tenzij je dat zelf wilt natuurlijk. Maar het hele ik straf mezelf om mooier te zijn is eigenlijk het omgekeerde van wat deze termen betekenen!

beauty comes in all shapes & sizes

Iets wat we onszelf moeten aanleren is dat iedereen mooi is op zijn of haar eigen manier. Het is zo makkelijk om iemand te beoordelen op het uiterlijk, maar waarom? Vaak komt dat vanuit een eigen onzekerheid en is nergens voor nodig. Ik deed dat ook, dat zal ik niet ontkennen. Hoe is dat heb gedaan?

 • corrigeer jezelf, ook je gedachtes
 • leer te zwijgen
 • probeer je gedachtes om te draaien naar iets positiefs
 • waardeer de creativiteit (of gebrek daaraan) in mensen

Regelmatig jezelf corrigeren wanneer je iets negatiefs over een ander denkt. Dat je automatisch op het eerste zicht een oordeel over iemand hebt is op zich niet zo vreemd. Maar wel wát voor oordeel. Je kunt het niet eens zijn met iemand zijn of haar keuze, maar je kunt het ook anders bekijken. Wat leuk dat diegene blij is met zichzelf op die manier. Is bijvoorbeeld een manier van omdenken. Jouw manier is namelijk niet dé manier, niet heilig. Een ander belangrijk punt is leren zwijgen. Je hoeft iemand niet te vertellen wat je ervan vind! Zo hoef je ook niet iemand erop te attenderen hoe ze eruit zien, ze hebben vast een spiegel.

 

 

eerder schreef ik dit artikel waarin ik mensen vriendelijk bedank voor hun onnodige kwetsende woorden:

Sunday Stories: bedankt hoor!

 

 

outfit details:
t-shirt c/o Navabi, Manon Baptiste
rok H&M

2 Responses

 1. Tessa

  Wat een verhelderend een mooie blog. Ik denk dat veel mensen nog vergeten dat body positivity meer is dan alleen het omarmen van je eigen lijf, maar het gaat over alle lijven in alle vormen en kleuren, precies zoals jij benoemd!

  Reply
 2. Kreanimo

  Ik ben het artikel van dat meisje bewust niet gaan lezen.
  Wat de mensen eronder hadden gezet zei al genoeg. *zucht*
  Leer zwijgen, een heel mooie, Josine!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.