Geen goede voornemens maar goede bedoelingen

Geen goede voornemens maar goede bedoelingen

Ook dit jaar geen goede voornemens maar wel goede bedoelingen! Dit jaar wil ik liever voor mezelf zijn maar ook meer doen voor anderen. Doe je met me mee?

Oud en Nieuw is niet bepaald mijn favoriete feestdag. Ik heb er niks mee, waarom weet ik niet. Misschien omdat ik altijd zo toeleef naar december en deze dag dat afsluit? Maar nu ik er meer over nadenk kan het ook komen door al die goede voornemens die mensen zich opleggen om vervolgens na drie weken langzaam terug te gaan naar de oude gewoontes. Je hierover schuldig te voelen en alsnog negatief het nieuwe jaar in gaan. Ik heb dat nooit begrepen; het is een zelfde cyclus als lijnen en diëten. Je eindigt waar je begint en je wordt er niet een blijer mens van. Reden genoeg om er niet aan te beginnen. 

een gezond 2021 zonder pandemie

Gezond het nieuwe jaar in, daar ben ik het mee eens en wens ik ook altijd iedereen. Zeker in deze enge tijd van de pandemie of de vele mensen die we verliezen aan rotziektes. Erg triggering in januari zijn alle winkels en sportscholen die spelen op je door de dieetindustrie ingeprente schuldgevoel, met termen als kerstkilo’s en “straks is het weer bikini weer“. Lekker eten tijdens de feestdagen hoeft namelijk niet afgestraft te worden of gecorrigeerd. Vertrouw in je lijf en luister er naar.

Vorig jaar las ik het boek The Fuck It Diet en gaf me zoveel rust. In het kort legt de schrijfster uit hoe ze heel haar leven bezig is met afvallen en slanker worden en hoe dat niet werkte. Ze ondersteunt haar verhaal met specialistische kennis en onderzoeken. Ontzettend interessant en heel luchtig en fijn geschreven. Wat ik leerde van dit boek is het loslaten van de ingeprente indoctrinatie van de dieetindustrie. Door te vertrouwen in m’n lijf, te luisteren waar het om vraagt en hoe deze visie ook op de volgende generatie toepasbaar is. 

tip: het Fuck It Dieet van Caroline Dooner shop Engelstalig | shop Nederlandstalig

weg met toxische invloeden

Je kunt misschien niet alle mensen om je heen kiezen, maar online wel! Ik volg heel veel fijne mensen, maar ook mensen die ik vanuit mijn vak volg. Ik kwam erachter dat ze me lang niet allemaal inspireren. Sommigen zelfs tripleren, om wat voor reden dan ook. Tijd om te ontvlogen; voortaan alleen mensen in mijn feed die ik ook echt wil zien! Bedenk wat jou triggert, wat jou beïnvloed op een negatieve manier en gebruik die informatie om mensen te volgen en te ontvolgen. Enkele tips:

  • Mensen die openlijk delen over afvalmethodes, van bekende Nederlanders tot je buurvrouw; ontvolg ze. Je hoeft niet beleefd te zijn. 
  • Sportfanaten en fitgirls die je een regelmatig (of continue) een schuldgevoel geven over je gebrek aan eigen sportiviteit
  • bekende Nederlanders die diëten of afvalmethodes openlijk delen. Hoe leuk ze ook zijn, je hebt niet gevraagd om een afvalgoeroe

Offline kun je deze mensen ook mijden of bepaalde onderwerpen vermijden. Oefen in de spiegel, vraag of je partner je steunt, maar geef tijdig aan dat je niet wilt praten over lijnen, diëten, afvaltips en alle aanverwanten. Denk aan jezelf, aan hoe het je laat voelen en spreek hardop uit dat dit onderwerp niet gewenst is. Goedbedoelde adviezen komen misschien uit een goed hart maar kwetsen jou. Jij staat op nummer 1, dus zij zullen zich aan moeten passen.

lees ook: bedankt hoor; bodyshaming is soms heel gewoon

me-time momenten inplannen

Eind December ben ik hier alvast mee begonnen, want ik heb er zoveel behoefte aan. Gewoon even tijd voor mezelf, even niks doen, of juist iets doen waar ik heel blij van wordt. Ik begon met een kopje thee en een boek. Ook vroeg ik Dennis of voor één keer de televisie even niet aan kon en zo kon ik heerlijk even luieren op de bank ‘s avonds. Nieuwjaarsdag, of eigenlijk avond, deed ik de nieuwjaarsduik in onze jacuzzi (verwarmd, want ik ben niet gek) zoals je kon zien op instagram stories. Dennis gaat graag in dat ding, maar ik sla altijd af omdat ik dat moment nadat je eruit gaat echt verafschuw. Deze avond deed ik het toch, het was zo fijn en erna was het helemaal niet echt koud. Ik ging zen mijn bedje in! De week erop deed ik een heerlijk maskertje op, kaarsje aan, een ‘goede nachtrust’ theetje en een kwartier even helemaal niks.

Minimaal één keer per week wil ik zoiets voor mezelf doen en ik plan het ook echt in! Zo vind ik borduren heel fijn om te doen en ben ik momenteel met een project voor Charlotte bezig. Dit kocht ik medio 2020 en baal dat het niet af is puur omdat ik mezelf de tijd niet gunde. Nu wel. Ook wil ik weer meer spullen voor Charlotte gaan naaien. Handwerken vind ik leuk en rustgevend.

van geven word ik blij

Al lange tijd wil ik meer doen voor mensen in mijn omgeving, maar eerlijk, het kwam er steeds niet van. Ik kon het niet makkelijk vinden, ik ben niet zo thuis in ons dorp en dus verwaterde het steeds. Vlak voor Kerst gaf ik mezelf een schop onder de kont en ging op onderzoek uit naar de lokale voedselbank. Ik vroeg wat ze nodig hadden en deed boodschappen. Ook checkte ik de spullen bij mijn oma thuis (die begin December overleed) en nam alles wat nog houdbaar was en goed afgesloten was mee. Dat gaf zo’n goed gevoel, en dus wil ik proberen elke maand wat te doneren aan ze.

zo help je de voedselbank:
– check een voedselbank bij jou in de buurt en doneer, alle beetjes helpen
– doneer in de vorm van geld. De producten die ze niet krijgen worden aangevuld.
– heb je een bedrijf in levensmiddelen? Doneer je goederen.

frisse lucht en quality time

Het enige voordeel wat ik had aan mijn hernia was het advies om het eruit te lopen. Bewegen, met name lopen, zou heel goed zijn dus destijds ging ik dagelijks met Charlotte op pad. Inmiddels ben ik weer volop aan het werk en dan schiet dat wandelen er bij in. Doordeweeks een keer, plus in het weekend is waar ik nu aan toekom en dat is eigenlijk te weinig. Ik wil meer bewegen, dus meer wandelingen maar ook binnen samen met Charlotte lekker ravotten als het slecht weer is. Samen lekker dansen in huis, of kinderyoga uitproberen is mijn plan.

goede bedoelingen

Mijn goede bedoelingen zijn niet dingen die persé horen bij de start van een nieuw jaar. Toch, door wat ik heb meegemaakt in 2020 en met name in December, vind ik dat ik meer moet genieten van het leven. Waar word ik gelukkig van en hoe kan ik dat, op een simpele manier, meer toepassen in mijn leven? Dat vroeg ik me af zo vlak voor Kerst en gaandeweg kwam ik met dit lijstje.

doe je met me mee?

Josine
welkom op theBiggerBlog; een plussize fashion blog met een liefde voor eerlijke beauty producten. Een eeuwige lust naar reizen en recentelijk toegevoegd de perikelen als plussize mama

You May Also Like