Waar hield ik me tien jaar geleden mee bezig? Wat was mijn favoriete muziek en hoe zag ik er uit? Ik vertel het je allemaal in deze flash back, de Josine van 10 jaar geleden

Sinds mijn zwangerschap en zeker sinds Charlotte er is, denk ik veel terug aan vroeger. Aan mijn kindertijd, aan mijn familie, maar ook aan hoe ik Dennis leerde kennen en hoeveel we al hebben meegemaakt. Ik wist nog niet helemaal hoe ik dat kon samenvoegen in een blog, tot ik het blog van Shirley las met leuke vragen waarop ik je alle antwoorden geef en laat zien hoe ik er toen uitzag.

Tien jaar geleden was mijn leeftijd…

Tien jaar geleden was ik 27, een leeftijd waarop ik altijd gedacht had kinderen te krijgen. Mijn moeder kreeg haar eerste kind op deze leeftijd en heel toevallig mijn schoonmoeder ook. Dat jaar wist ik het zeker, ik wil moeder worden, misschien ook wel omdat mijn neefje werd geboren. Een kind heeft even op zich laten wachten. We waren er nog niet klaar voor, ik was heel druk met carrière maken en we woonden in een veel te klein huis midden de stad. Niet handig en ik had toen al bedacht dat ik vast toe zou zijn aan een flink potje nesteldrang en een eigen kamertje voor een baby. Inmiddels ben ik ook tien jaar wijzer en weet ik dat dat niet het belangrijkste is.

Tien jaar geleden was ik verliefd op…

Dat is niet zo spannend, want dat was toen al Dennis! We hebben al ruim vijftien jaar verkering. En ja mensen, ik ben nog steeds op hem. Ik kende Dennis daarvoor ook al hoor, maar toen was hij oud. Lees: ik was dertien en niet met jongens bezig en hij was 21 en stom. Hij snowboarde destijds, deed aan wedstrijden mee, net als mijn broer. Ik ging altijd mee naar alle wedstrijden en soms ook mee met trainingen in het buitenland. Dus ja, zijn naam zei me wel wat, ik wist wie hij was maar daar hield het mee op. Ik denk dat ik in die periode nooit een woord met hem heb gewisseld.

Jaren later, ik was toen twintig, toen ontmoette ik hem op een feestje in Amsterdam. Het Saiko reünie feestje wat elk jaar gehouden werd en altijd gezellig. Die dag was ik naar de kapper geweest en ja, ik vond zelf ook dat ik er geweldig uit zag! Ik weet het nog zo goed, is dat raar? Helaas geen foto’s van gemaakt. Ik heb een goed geheugen, althans toen, hello momlife. Ik droeg een donkerbruine cargo broek, toen nog van Big is Beautiful van H&M. Erop een bruine top en ik had een goudkleurig shawltje in mijn haar en gouden riem. Bruine cowboy laarzen. Opeens bedenk ik me dat deze style nu ook weer helemaal in is, wat grappig!

Op het feestje raakten we aan de praat, ik inmiddels bijna 21 en hij 30 en net terug van een verre reis. De volgende dag voegden we elkaar toe op MSN -ja mensen, lang geleden- en we kletsten heel wat af. Het duurde nog even tot het echt verkering werd. Maar hier zijn we dan, vijftien jaar later en nog steeds samen.

Tien jaar geleden woonde ik nog…

Net in Dordrecht, ik ging samenwonen met Dennis die daar al een huis had. Ik kom oorspronkelijk uit Hoofddorp, dus dat vond ik best ver weg. We gingen samenwonen omdat het bedrijf waar ik destijds werkte vanwege geldproblemen van hun personeel af wilde. We hadden inmiddels vijf jaar verkering, tijd om te gaan samenwonen. Ik vond een baan in Rotterdam en daar ging ik! We hadden alles zo geregeld dat we duidelijk wisten wat van wie was; mocht het mis gaan. Inmiddels is dat lijstje wat verwaterd.

Tien jaar geleden droeg ik het liefst…

Jarenlang heb ik rokken gedragen, of jurkjes. Destijds gewoon nog lekker met een legging eronder. Zelfs wel eens een witte legging, jaja mensen geloof het of niet. Dat jaar ging ik weer meer broeken dragen, cargo broeken of shorts in de zomer. Leuke kleding vinden was tien jaar geleden een drama met maat 48-50-52 (ik wissel nog wel eens). Ik ben altijd al van de laagjes geweest, maar wanneer ik foto’s terug kijk was dat toen wel mijn ding. Een hemdje met daarover een top of jurkje. Op deze foto’s misschien minder duidelijk, maar ik post liever geen foto’s met anderen erop zonder toestemming.

Dat jaar gingen we meerdere malen op vakantie, waaronder naar Maleisië en Borneo met een tussenstop op Bali. Toendertijd mijn favoriete eiland! Ook een paar dagen Egypte wat toevallig zo uitkwam. Daarna nog langs het vakantiehuis van mijn ouders dat gebouwd werd in zuid-Frankrijk en tot slot een wintersport in de Oostenrijkse Alpen. Hard werken en leuke dingen doen. Ik heb er geen spijt van.

Dat jaar hadden we vijf bruiloften, waarvan twee op dezelfde dag in hetzelfde stadhuis. Gelukkig maar eentje met een kleur thema, roze, op de rechter foto. Dat was echt hilarisch. Tussen beide huwelijksvoltrekkingen gingen we om de hoek wat drinken. Toen we terug kwamen voor de tweede bruiloft vroeg de gastvrouw beleefd of het wel klopte, want we waren er net ook al! De linker foto was eerder dat jaar en had als thema: mannen in pak en dames in zwart, anders zou ik dat nooit dragen naar een bruiloft. Ook dat was een prachtige dag!

lees ook: plus size kleding tips voor feesten & bruiloften

Tien jaar geleden ging ik dagelijks…

Werken, dat is alles eigenlijk wat ik deed maar waar ik ook echt gelukkig van werd! Ik had zo’n leuke baan, wat eigenlijk elk jaar evolueerde waardoor het nog leuker werd. Steeds meer verantwoordelijkheden, reizen naar China en India, ik vond het geweldig. Ik mis dat nog steeds!

Iets wat ik ook heel leuk vind om te doen is creatief bezig zijn. Dat jaar zou ik voor het eerst tante worden van mijn grote kleine neefje Kieyo. Ik maakte een groot boxkleed voor hem met allerlei knuffels erop. Het kleed zelf was volledig geborduurd en versierd met verschillende stukken stof. Het moest een blauwe lucht met gras en bloemen landschap voorstellen. Achteraf gezien was het vast nooit door de safety-commissie gekomen, maar ik vond het geweldig om te doen. Naaien, borduren, puzzelen met verhoudingen. Heerlijk na zo’n drukke dag op werk om te fröbelen. Dit soort dingen moet ik weer gaan doen! Note to self.

Tien jaar geleden sliep ik ’s ochtends tot…

Geen idee? Het is me niet bijgebleven. Ik gok dat het zoals het altijd is geweest voor Charlotte er was. Meestal stond ik rond 6:30 uur op om een uur later in de auto te zitten richting Rotterdam. In de weekenden sliepen we heerlijk uit, denk tot een uur of 10? Dennis een stuk langer, ik ben (was) nooit zo’n slaper.

Tien jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik nu…

Een blog zou hebben. Herstellend zou zijn van een burn out, want dat bestaat toch niet? Die mensen stellen zich gewoon aan. Dat was doorgaans mijn gedachte, want instelling: ‘Hollandse meiden’ en gaan. Voor mezelf zou opkomen en ‘nee’ te durven zeggen omdat dat beter voor mij is. Niet zo zeer mijn grenzen te stellen, want dat deed ik al, maar ook het probleem van een ander niet mijn probleem te maken. De teleurstelling van een ander rust niet meer op mijn schouders. Eigelijk gewoon echt volwassen ben; iets waarvan je denkt allang te zijn wanneer je zoveel-en-twintig bent.

Tien jaar geleden luisterde ik het liefst naar…

Goh, hiervoor moest ik echt even de top 40 lijst van 2009 erbij pakken hoor! Ik ben niet zo van de jaartallen, ik moet altijd heel goed terugrekenen. Meestal luisterde ik naar de radio, op werk en in de auto dus commerciele muziek is wel mijn ding. Wanneer ik naar de lijst kijk zie ik Adele, Lisa Lois (die ik overigens alleen al geweldig vond omdat ze zo mooi was, zo goed kon zingen en dik, net als ik, dat kan dus gewoon! Gevalletje representation matters), Lily Allen, Alicia Keys en Beyonce. Maar eerlijk? Wanneer ik naar die lijst kijk kan ik zo ongeveer elk nummer meezingen dus tja!

Dat jaar gingen we naar het concert van Doe Maar. Ik heb ooit de CD gekocht toen ik in de brugklas zat, een the best off album wat ik grijs heb gedraaid. Dennis is acht jaar ouder en was als kind al fan maar te jong voor de concerten. Toen ze opnieuw gingen optreden móesten we er naar toe. Dankzij een vriendin kwamen we aan kaartjes. Zo ontzettend gaaf (niet wetende dat dat één van de vele ‘allerlaatste’ concerten zou zijn). Ik weet nog goed dat je toen niet meer mocht roken binnen, maar de mannen naast ons een peuk opstaken. Toen al irritant, nog steeds irritant. Maar verder herinner ik me de geweldige avond, de prachtige nummers en vooral samen ervan genieten!

Dennis & ik bij het concert van Doe Maar in Amsterdam HMH

Tien jaar geleden was ik de hele dag druk met…

Werk en mijn relatie. Ik werkte me de pleuris, geen andere woorden voor. Elke paar maanden zat ik in China, Hong Kong en/of India. Ik reisde veel, weinig slaap en hard werken. Fabriek in en uit, nieuwe mensen leren kennen en genieten van Azië. Ik ben dol op dat continent! Heerlijk vond ik het, toen had ik echt een droombaan wat ik lange tijd nog heb gemist toen dat voorbij was.

Tegelijkertijd wilde ik graag verder in onze relatie. Groter huis, trouwen, kinderen krijgen want dat hoort toch zo? Het duurde heel lang voor dat plaatje, wat ik als kind in mijn hoofd had, niet meer een doel was. Dat was voor mij een moeilijke les. Toen ik klein was had ik als doel naar school gaan, mijn best doen en over gaan. Daarna werd het goede cijfers halen -ook al was ik het type “met een 5,9 afgerond een 6 kom ik er ook en ik heb dit toch niet meer nodig” en overgaan. Toen ging ik studeren, zelfde doel, zelfde techniek (oeps). En dan in de toekomst een leuke vent ontmoeten. Hoe ouder, hoe wijzer, ook op dat gebied. Het is allemaal goed gekomen.

Tien jaar geleden droomde ik over…

Nou deze hoef ik niet te beantwoorden, dat staat hierboven eigenlijk al omschreven. Huisje, boompje, beestje – lekker burgerlijk. Deels gelukt, plus lieve Charlotte! Op werkgebied droomde ik wel altijd om door te groeien, de top is voor mij niet hoog genoeg. Aard van het beestje hoor, want die top bestaat helemaal niet (echt) binnen mijn functie. Toch was het een leuk streven, die ik ook inmiddels naast me neer heb kunnen leggen al heel wat jaren geleden. Een droom die ik mijn hele leven heb is om een eigen label te starten, kleding. Ik weet ook zeker dat ik het kan en er heel goed in zou zijn. Wellicht iets voor de toekomst, geen haast.

Tien jaar geleden wilde ik…

Het was het jaar dat ik me realiseerde dat ik echt kinderen wilde. Waarbij ik Dennis heb gezegd dat als hij dat niet wilde, we beter ieder ons eigen weg konden gaan. We kozen voor elkaar, voor een toekomst samen. Inmiddels zijn we verhuisd, hebben we heel wat reizen gemaakt en veel meegemaakt. The good, the bad the ugly. Maar vooral liefde! En dat kindje, dat is er nu. Ondanks dat we er wel heel lang over hebben ‘moeten nadenken’ zijn we nu ontzettend dankbaar en blij met lieve kleine Charlotte.

Tien jaar geleden dacht ik dat ik over tien jaar…

In een mooi groot huis zou wonen, zodat ik mijn kinderen zou kunnen bieden wat ik zelf ook heb gehad. Inmiddels woon ik in een klein huis en heeft mijn dochter een klein kamertje. Maar het is perfect! Ondanks dat we absoluut uit ons jasje groeien, een extra garage hebben gehuurd voor onze spullen, is en blijft het ons mooie huisje. Dat grote huis komt nog wel.

Een openhartig blog over mijn vroegere ik! Wat staat jou bij over jezelf, tien jaar geleden?

4 Responses

  1. Mamalot_babyliv

    Heel leuk om te lezen hoe jouw leven er 10 jaar geleden uit zag en waar je allemaal over droomde. Zo zie je maar, jullie lieve meisje is er dan toch gekomen. Mooi!

    Reply
  2. Jeanet

    Dank je wel voor je mooie herinneringen! Wat mij bij staat van 10 jaar geleden is niet zo mooi. Ik kreeg een ongeluk en werd geopereerd en lag een poosje in het ziekenhuis. Zat maanden in het gips, zat in een rolstoel en moest beneden in de woonkamer slapen. Ik liep tijdens het jaar intensieve fysio op krukken. Het is bijna goed gekomen. Ik heb mijzelf toen nog beter leren kennen.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.