De liefde hangt in de lucht, want het trouwseizoen is weer begonnen. Natuurlijk trouwen mensen elke dag van het jaar, maar de meeste toch wel in de lente en in de zomer. Natuurlijk hartstikke leuk dat je samen met het bruidspaar deze dag mag vieren, maar wat trek je aan? En waar moet je rekening mee houden? En nog belangrijker, waar vind je de leukste feestelijke kleding wat ook nog eens plus size proof is.

hier shop je de mooiste jurken, broek pakken en accessoires als gast, getuige of moeder van de bruid of bruidegom:

DO’S & DON’T BIJ EEN BRUILOFT

Er zijn een paar (ongeschreven) regels voor een bruiloft. Wat kun je echt niet dragen naar een bruiloft?

géén jeans – het bruidspaar kan heel lief zeggen ‘kom zoals je bent’ maar nee, niet in een jeans. In elk andere broek, maar geen jeans.
géén shorts – hetzelfde verhaal als hierboven, tenzij het een stijlvolle short is voor een heer op een zomer bruiloft op het strand, of voor een dame die in pak komt.
géén wit – deze kleur is gereserveerd voor de bruid. Alleen wanneer er specifiek wordt aangegeven om in wit te komen, dan pas draag je wit. Anders is het echt een no-go.
géén zwart – deze kleur is een twijfelgeval. Een kleur die vroeger echt niet kon, is tegenwoordig een stuk normaler. Persoonlijk zou ik het ontwijken, alleen dragen met kleurrijke print bijvoorbeeld. Wil je toch een donkere kleur, kies dan voor donkerblauw of grijs.
soms géén blote schouders bij een bruiloft in de kerk – bedek de schouders en het liefst ook de knieën voor een kerkelijke bruiloft.
géén bruidsjurk – dit klinkt misschien als logisch, maar ik benoem het toch even. Don’t outshine the bride. Weet je dat het een ingetogen bruiloft wordt, pas je daar dan aan. Draagt de bruid een mooie jurk maar geen bruidsjurk, kleed jezelf dan niet in gala.

En de allerbelangrijkste regel:

“better to be overdressed than underdressed”

plussize proof feestelijke kleding?

BRUILOFT MET THEMA

Tegenwoordig heeft een bruiloft vaak een thema. Dat betekent dat je wordt gevraagd om in bepaalde style of kleuren gekleed te komen. Dit kan soms lastig zijn, de kleur staat je niet, de style spreekt je niet aan of er is niets te vinden naar jouw smaak. Daarnaast zijn het onnodige kosten die je moet maken, voor iets wat je daarna misschien niet meer draagt. Daarom is het belangrijk om er praktisch mee om te gaan.

kleurenthema – je hele outfit of een deel wordt geacht in de themakleur te zijn.
style thema – je wordt geacht je te kleden naar de style. Bijvoorbeeld het thema roaring ‘20s / the great gatsby, wat een specifieke kleding vraagt. Gebruik Pinterest om de style op te zoeken en ideeën op te doen. Vaak kun je met kleine aanpassingen makkelijk een outfit creëren.

THEMA BRUILOFT: ROMANTISCH & PASTEL

Soms is er een echt thema, zoals bijvoorbeeld gala, dan kom je in het lang. Of cocktail en dan is er een heleboel mogelijk. Hoe dan ook, je kunt niet in je spijkerbroek verschijnen. Althans, dat vind ik. Sommige bruidsparen vinden het geen probleem ‘kom zoals je bent’ maar op zo’n mooie dag, waar zoveel moeite voor is gedaan, mag je best wat meer moeite doen voor je outfit. Maar wat trek je dan aan? En laten we eerlijk zijn, kun je het daarna nog steeds aan?

Een kleur die je helemaal niet mooi vind, of zelden draagt, kun je dan verwerken in je accessoires. Draag iets wat de kleur complimenteert, en combineer het bijvoorbeeld met een mooie handtas of sierraden in de thema kleur.

klik op de items om direct te shoppen

WAT IS EEN DRESSCODE?

In de uitnodiging staat vermeld of de bruiloft een dresscode heeft. Wordt er niks vermeld, ook niet door de ceremoniemeester(s) in een apart bericht, dan is er geen speciaal verzoek. Zo wel, dan houdt dat in dat het bruidspaar verwacht dat je je gepast kleed voor de gelegenheid. Dit kan op verschillende manieren, een kleur, een thema of een echte dress code. Hoe weet je wat je moet en mag dragen? Bij een dresscode kun je dit verwachten.

gala en black tie

Je wordt geacht in het lang te komen. Een lange gala jurk, je mag echt uitpakken, extravagant mag. Draag hierbij pumps en eventueel ook opvallende sierraden. De heren dragen een een pak. Wanneer er black tie of white tie staat aangegeven, dan worden de heren verwacht in een smoking.

cocktail

Een feestjurk! Dat is eigenlijk waar het op slaat, je mag best een beetje uitpakken maar het hoeft niet extravagant of lang. Een cocktail jurk is doorgaans een jurkje van knielengte. Gekleed een feestelijk. De heren komen in pak, of bij een meer casual aangelegenheid een pantalon en jasje.

tenue de ville

Formeel gekleed maar niet te chique. Nette kleding, de man in pak of blazer met pantalon. De vrouwen in jurkje, bijvoorbeeld een cocktailjurk. Vaak is het ingetogen, met pastel tinten en subtiele sierraden.

feestelijk, casual chic, summer chic

Allemaal vrij breed interpreteerbare dress codes waarbij je zelf moet inschatten hoe je te kleden. Bekijk de locatie om te schatten hoe je je kunt kleden. Over het algemeen is een outfit waar aandacht aan is besteed prima. Draag geen jeans, afgetrapte schoenen of flodder kleding; dat is eigenlijk nooit een dress code!

THEMA BRUILOFT: GALA OF BLACK TIE

klik op de items om direct te shoppen

COMBINEREN KUN JE LEREN

Als je creatief om gaat met je outfit dan kun je het erna nog prima aan door het op een andere manier te combineren. Naar een bruiloft gaan in je kloffie is geen optie, maar om nou helemaal anders dan jezelf te zijn is ook niet fijn. Het is dus belangrijk om iets te vinden waar je je fijn in voelt, maar wat wel past bij de dag. Het fijnste is om een combinatie te maken waardoor je je geld niet uitgeeft voor één draagmoment.

Een galajurk draag je misschien niet zo snel nog eens. Kijk eens op tweedehands pagina’s zoals Curvy Girls Shop op facebook, of marktplaats. Een andere optie is om een jurk te huren.

volg je me op pinterest? Ik heb ook een bord speciaal voor feestelijke kleding & bruiloft ideeën:

Photo by Emile Guillemot & Sweet Ice Cream Photography on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.