schilderen met een dreumes: zelf eetbaar verf maken & handige kwasten [inclusief schoonmaak tips]

schilderen met een dreumes: zelf eetbaar verf maken & handige kwasten [inclusief schoonmaak tips]

Leuke ideeën om te schilderen met een 1-jarige: zelf (eetbaar) verf maken, leuke alternatieven voor kwasten en hoe voorkom je een totale bende in huis

Knutselen, fröbelen en bakken lijkt me ontzettend leuk met kids, maar wat doe je met een 1-jarige? Genoeg ideeën, maar meer voor een ouder kindje. Ik ging op zoek naar leuke ideeën om samen te doen met Charlotte. Zelf ben ik dol op creatief bezig zijn (maar doe het te weinig) dus dat leek me een goed idee om samen te doen. Mijn enige probleem is dat ik echt moeite heb met al die troep op- en aan alles. Ik weet het; met kids kom je daar niet onderuit. Maar ook daar heb ik een oplossing voor gevonden!

ZELF EETBAAR VERF MAKEN

Schilderen leek me een leuk idee, maar netjes met een kwastje, verf en water gaat ‘m niet worden. Tijdens mijn speurtocht vond ik leuke recepten om zelf verf te maken, soms zelfs ook eetbare verf. Hieronder deel ik meerdere recepten om zelf zulke verf te maken. Daarvoor zijn kleurstoffen nodig. Voor zo’n kleintje is drie tot vier kleurtjes echt genoeg, dus maak het jezelf niet te moeilijk.

Je kunt dezelfde gebruiken die je ook hebt voor bakken. Een alternatief is een beetje va de vingerverf te gebruiken. Ook kun je de verf kleuren met natuurlijke ingrediënten. Denk aan bietensap, mango sap, dadelstroop, frambozensa, kaneel, paprikapoeder en cacao. Ik had alles in huis, maar koos ervoor om alles te kleuren met kruiden.

recept 1 (eetbaar): gecondenseerde melk & kleurstoffen

De gecondenseerde melk koop je in de supermarkt in een blikje of maak het zelf. Kleurstof voor eten soms ook, of bij een bakwinkel. Giet in verschillende potjes een beetje melk en voeg een druppeltje kleurstof toe, roer het en voila, verf is klaar.

tip je kunt de ingrediënten ook in een afsluitbaar zakje doen en je kindje het zelf laten kneden. Knip het hoekje eraf en giet het in potjes.

recept 2 (eetbaar): bloem, water en kleurstoffen

Deze suikervrije versie maak je door bloem aan te lengen met water tot een dikke pap. Dan voeg je beetje bij beetje gekookt water, terwijl je goed klopt, tot de juiste dikte. Wanneer het de juiste dikte heeft verdeel je het over verschillende potjes en voeg je de kleurstof toe, roeren en klaar. Deze methode heb ik geprobeerd en was binnen enkele minuten klaar.

In plaats van kleurstoffen heb ik kruiden gebruikt, namelijk cacao poeder, paprika poeder en kurkuma. Als je het even laat staan lost het goed op, wel wordt de verf ietsje dikker. Je kunt het makkelijk vloeibaarder maken door wat (warm) water aan toe te voegen. Ik heb de potjes daarna in de koelkast bewaard en later weer gebruikt.

recept 3: scheerschuim en kleurstoffen

Scheerschuim wat uit een bus komt heeft een dikke structuur. Spuit het in bakjes en doe er een druppel kleurstof bij. Even roeren en klaar. Leuk om te gebruiken met stempel kwasten.
tip dit is heel leuk voor in bad (zonder water) en zo de wand te beschilderen, om vervolgens lekker te badderen en alles af te spoelen inclusief de mini.

zelf waterverf maken: lees hier een leuk recept

ALTERNATIEF VOOR VERFKWASTEN

Je kunt een kindje van één prima een verfkwast geven natuurlijk, maar er zijn ook leuke alternatieven. Gebruik bijvoorbeeld eens rolletjes wc-papier en vouw ze in verschillende vormen. Ze kunnen dan als stempel gebruikt worden.

theBiggerBlog, Josine Wille, eetbare verf, babyspelletjes, vingerverf, kwast maken, vingerverf baby, baby spel, eetbare verf baby, dreumes, knutselen, schilderen, verven, verf natuurlijke ingrediënten, thuis verf maken, thuis kwasten maken, kwast maken van katoenbol, kwast maken van wasknijper, kwast maken van wc rol, baby dreumes peuter, mama blog, activiteiten met dreumes, spelletjes dreumes, bezigheidstherapie

Een ander leuk (eetbaar) idee is om marshmallows te gebruiken. Een spons in vormpjes geknipt kan ook, eventueel met een wasknijper er aan als handvat. Of katoenen wattenbollen.

theBiggerBlog, Josine Wille, eetbare verf, babyspelletjes, vingerverf, kwast maken, vingerverf baby, baby spel, eetbare verf baby, dreumes, knutselen, schilderen, verven, verf natuurlijke ingrediënten, thuis verf maken, thuis kwasten maken, kwast maken van katoenbol, kwast maken van wasknijper, kwast maken van wc rol, baby dreumes peuter, mama blog, activiteiten met dreumes, spelletjes dreumes, bezigheidstherapie

‘SCHOON’ SCHILDEREN

Kijk, dat klinkt goed (grapje)! Doe op een vel papier enkele klodders vingerverf. Stop het papier in hersluitbaar zakje en schilderen maar! Een alternatief is een onderlegger met transparant folie eroverheen. Je maakt dit makkelijk vast met tape of plakband. Een insteekhoesje is ook fijn en kun je makkelijk hergebruiken. Ik gebruikte een hersluitbaar zakje van Ikea.

eetbare verf maken, zelf kwasten maken, knutselen met dreumes, knutselen 1-jarige, handwerken, knutselen, baby, dreumes, kleine kinderen, eetbare verf, veilige verf, vingerverf, thebiggerblog, mama blog, alternatieve kleurstoffen. natuurlijke kleurstoffen, food coloring
eetbare verf maken, zelf kwasten maken, knutselen met dreumes, knutselen 1-jarige, handwerken, knutselen, baby, dreumes, kleine kinderen, eetbare verf, veilige verf, vingerverf, thebiggerblog, mama blog, alternatieve kleurstoffen. natuurlijke kleurstoffen

Wil je écht je handen niet vissmaken, download dan deze app op je iPad voor een gegarandeerd extra schoon schilder moment. Maar of dat zo leuk is..

TIPS OM VLEKKEN TE VOORKOMEN

Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze wel eens. Aangezien ik blijkbaar een lichte dwangmatige tic heb als het gaat om al die bende, begin ik bij het begin. Een goede slab is echt niet voldoende bij lekker knip- en plakwerk, we gaan voor het grove geschut.

lees ook: zo krijg je alle vlekken uit de kleding

  • laat je kindje naakt spelen, met alleen een luier aan of een oude romper (wel de met verwarming aan he)
  • gebruik een slab met mouwen
  • heb je die niet, gebruik dan een oude (of te kleine) doorknoop pyjama en doe deze achterstevoren aan. De beentjes van de pyjama kun je dan om het middel knopen of afknippen.
  • laat je kindje verven in een grote bak, bijvoorbeeld zo’n halve schelp zandbak (zonder zand) of in een leeg zwembadje.
  • kleding gekregen die je niet zo leuk vind? Ideale knutseloutfit!

TIPS VOOR EEN SCHONE AFLOOP

Ondanks de juiste voorbereidingen zal dit toch echt een kliederboel worden. Tips die ik online las en heel werkbaar lijken:

creëer een vaste plek voor dit soort geklieder
Dat kan bijvoorbeeld een tafeltje zijn, maar ook een plek waar een speelkleed ligt, of een stuk tafelzeil. Een duidelijke markeren waar de kids op moeten blijven wanneer ze knutselen. Bij dreumes moet je er natuurlijk bijblijven en het continue nog vertellen, maar door hier nu al mee te beginnen schijnen ze het straks goed te begrijpen.

doe het ‘s morgens na het ontbijt, nog lekker in pyjama
In plaats van je kindje meteen te wassen, verschoon de luier en ga ontbijten. Na het ontbijt lekker kliederen in de pyjama. Vlak voor het slapen nog even lekker in bad of na het slaapje.

schilderen in bad of in de douche
Lekker bezig zijn op de plek waar je het makkelijk schoon kunt maken, in de douche of in bad. Eerst lekker schilderen, op de muur of de wand van het bad en daarna speelsgewijs alles afspoelen inclusief je kind.

samen schoonmaken
Geef de mini een eigen doekje en ga samen schoonmaken.

en de belangrijkste:
loslaten en genieten van de lol die je samen hebt!

eetbare verf maken, zelf kwasten maken, knutselen met dreumes, knutselen 1-jarige, handwerken, knutselen, baby, dreumes, kleine kinderen, eetbare verf, veilige verf, vingerverf, thebiggerblog, mama blog
Josine
welkom op theBiggerBlog; een plussize fashion blog met een liefde voor eerlijke beauty producten. Een eeuwige lust naar reizen en recentelijk toegevoegd de perikelen als plussize mama

You May Also Like

Leave a Reply