Het is zo zonde wanneer er een vlek in je kleding zit die er niet meer uit gaat. Heb je dan echt alles al geprobeerd? Met deze tips krijg je de meest hardnekkige vlekken uit je kleding

Gooi je je kleding weg als er een vlek in zit die er niet meer uitgaat? Veel vlekken kun je er alsnog uit krijgen, ook al heb de kleding al een paar keer gewassen. Alle tips lees je hier; hoe verwijder je vet vlekken? Welke vlekken mag je niet met warm water wassen? En wat zijn de beste reinigingsmiddelen?

VLEKKEN NOOIT UITSPOELEN MET WARM WATER

Wanneer je een flinke vlek in je mooie kledingstuk ziet, wil je het er direct uitspoelen. Al snel doe je de kraan op standje heet, maar voor deze vlekken is dat een no-go. Dit soort vlekken moet je eerst met koud water goed uitspoelen. Daarna wassen in de machine op normale temperatuur. Overigens geldt voor de meeste vlekken dat direct met heet water spoelen een averechts effect heeft en de vlek juist in de stof zal trekken.

LASTIGE VLEKKEN VERWIJDER JE ZO

De beste tip is om kleding zo snel mogelijk te wassen nadat de vlek is ontstaan. Het is logisch, zeker met kleine kinderen, dat dit niet altijd haalbaar is. Ik leg de kleding dan in een teiltje met koud water om te weken, zodat wanneer ik tijd heb, het op de juiste manier kan behandelen. De meest lastige vlekken en hoe ze te verwijderen lees je hier.

gras

Je kunt beginnen met wat groene zeep of afwasmiddel. wrijf het in de vlek en laat het even intrekken en was het in de machine. Mocht dat niet lukken, dep dan wat alcohol op de vlek en smeer het in met wasmiddel of voorbehandeling. Was het op de normale manier. Gaat de vlek er echt niet uit, dan kun je er verdunde ammonia of pure alcohol op doen en nogmaals wassen.

groente

De meeste groente verwijder je gewoon met een doekje en wat koud water. Spinazie- en tomatenvlekken kun je het beste koud spoelen en de vlek inwrijven met een rauwe aardappel. Daarna wassen. Wortel kan flink intrekken, spoel dit zo snel mogelijk en was het met voorbehandeling. Droog de was in de zon om alle vlekken te laten verdwijnen.

fruit

Spoel het met koud water en druppel er citroensap op en was het. Perzik- en sinaasappelvlekken kun je inwrijven met glycerine en daarna wassen. Oude fruitvlekken kun je laten weken in karnemelk met een scheutje citroensap, daarna wassen in de machine.

bloed

in koud water goed uitspoelen en dan in zout water laten weken. Daarna wassen in de machine, eventueel nog voorbehandeld met inweekmiddel. Oud bloed kun je ook er uit krijgen, door het eerst in koud water te laten weken, daarna in een zoutbad weken en voorbehandelen met verdunde ammonia om vervolgens te wassen in de machine op hoogste temperatuur wat het wasetiket aangeeft.

poep vlekken wassen, thebiggerblog, babykleding wassing, kotsvlekken, braaksel wassen, lipstick verwijderen, ossengalzeep, dr Beckmann, biotex, karnemelk, grasvlekken, melk vlekken, parfum vlekken, viltstift vlekken, kauwgom uit kleding, handwas, weken, voorweken, schoonmaakazijn, handwasje

poep

eventuele resterende poep verwijderen en heel goed uitspoelen met koud water. Leg het in de week in warm water en soda of vlekkenbehandelaar. Daarna kun je het wassen in de wasmachine. Zijn de vlekken er niet uit? Leg het in de zon en het verdwijnt alsnog.

rood fruit

dep met koud water of spoel het kledingstuk met koud water. Breng op de vlekken wat citroensap aan en laat het even inwerken. Spoel het uit en behandel de vlekken met wasmiddel om het vervolgens te wassen, op maximaal 40 graden C.

vet vlekken

Is het net gebeurd? Doe er dan direct wat talkpoeder op, dat absorbeert en haalt het meeste weg. Zitten er een paar kleine vlekjes op en is het net gebeurd? Smeer de vlekken in met citroen voordat je het wast in de machine. Bij heftige vlekken of die er al langer zitten kun je er een beetje wasbenzine op deppen voordat je het in de wasmachine wast. Heb je dit allemaal niet in huis? Je kunt de vlek ook deppen met afwasmiddel, uitspoelen met lauw water en wassen in de machine.

zweet

Spuit wat glansspoelmiddel van de vaatwasser of witte schoonmaakazijn op de zweetplekken. Laat het intrekken en was het in de machine, zo heet mogelijk als voorgeschreven in het wasetiket. Laten drogen in de zon kan ook helpen de vlekken te laten verdwijnen.

(moeder)melk

In eerste instantie lijkt dit goed gewassen te kunnen worden, maar het kan na een tijdje alsnog geel worden. Voordat je het wast, week het een nachtje in koud water met citroensap. Daarna gewoon wassen en klaar. Let op, citroen heeft een licht blekende werking.

stift

Viltstift krijg je eruit met spiritus. Dep het op de vlek voor je het in de wasmachine stopt. Heb je het niet in huis, dan schijnt tandpasta ook te werken.

braaksel

Verwijder het restant braaksel en spoel het uit met koud water. Spoel daarna met 1 eetlepel ammonia op 1 liter water. Was daarna in de wasmachine.

kauwgom

Stop het kledingstuk in de vriezer zodat de kauwgom weer hard word. Zo kun je het er afkrabben. Haal het restant weg met alcohol.

parfum & lipstick

Parfum kan vlekken achter laten in je kleding. Dep het met pure alcohol en was het in de wasmachine.

lees ook: goed wassen doe je zo! (plus: het bespaard geld)

mijn tip: ik gebruik sindskort bij elke wasbeurt een klein scheutje schoonmaakazijn op aanraden van een vriendin. Mijn was is schoner en vooral zachter, zonder wasverzachter.

poep vlekken wassen, thebiggerblog, babykleding wassing, kotsvlekken, braaksel wassen, lipstick verwijderen, ossengalzeep, dr Beckmann, biotex, karnemelk, grasvlekken, melk vlekken, parfum vlekken, viltstift vlekken, kauwgom uit kleding, handwas, weken, voorweken, schoonmaakazijn, handwasje

DE BESTE REINIGINGSMIDDELEN

Mijn beste vrienden zijn biotex en ossengal zeep, daarmee gaan bijna alle vlekken eruit. Behalve de oudere vlekken of intensive vlekken. Ik zocht verschillende methodes op en besloot ze te delen met je. Dit zijn de meest gebruikte reinigingsmiddelen op een rijtje:

AMMONIA [vet, bloed, zweet, jus, vette sauzen, inkt]

Voor de meeste vlekken is er een minder heftig schoonmaakmiddel, probeer dit eerst. Lukt dat niet, dan kun je proberen de vlek met ammonia te verwijderen. Naast dat het gebruikt kan worden in het huis, dient het ook als oplosmiddel voor vlekken als vet, bloed, zweet, jus en vettige sauzen, mayonaise, slagroom, thee, fruit en vulpeninkt. Je gebruikt het door het te verdunnen. Per halve liter warm water gebruik je 100 ml ammoniak. Ammonia is een sterk middel, wat je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan met dit middel. Zorg dat er een raam of deur openstaat, want het is schadelijk voor mens en dier. Het kan irriteren voor de huid, ogen en luchtwegen. Zorg dat je na gebruik alles afneemt en geen resten achterlaat.

let op:
– niet op wol en zijde gebruiken!
– het heeft een licht blekende werking. Bij twijfel, test het eerst op een plek wat niet zichtbaar is bij dragen.
– er is ammonia en ammoniak. Voor het schoonmaken gebruik je ammonia.

2 Responses

  1. Maria

    bedankt, zeer nuttige post. Ik ontdekte een vlekverwijderaar, ik kocht hem bij DA, ik herinner me de naam niet echt, maar het zit in een blauwe verpakking, ik raad je aan om het te proberen

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.