Gebruik jij altijd maar twee of drie programma’s op je wasmachine? En kijk je wel eens in het wasetiket? Goed wassen doe je met de juiste voorbereiding en (be)handeling.

Door op de juiste manier te wassen gaat je kleding langer mee, gebruik je minder wasmiddel en was je zuiniger, wat dus ook geld oplevert. Hier lees je in een duidelijk overzicht hoe je het beste kunt wassen.

sorteer je was op kleur én op soort

De was sorteren doet de één iets secuurder dan de ander. Het makkelijkste is om alle witte was te bundelen. Hetzelfde doe je voor bonte kleuren en voor zwart en heel donkere kleuren. Daarnaast kun je het beste ook op soort sorteren, in grove en fijne was. Onder grove was vallen handdoeken, (spijker)broeken, dekbedovertreksets en dat soort spullen. Fijne was zijn blouses, shirts en kleding van fijne materialen.

tip kleding wat gekleurd is, maar een witte basis heeft, hoort ook bij de witte was. Dit kun je herkennen door aan de achterkant van de stof te kijken. Is het wit of licht van kleur, dan is dat de hoofdkleur. Een print geeft over algemeen niet af.

check de kleding alvorens het wassen

  • doe ritsen dicht
  • controleer zakken of er niks in zit
  • draai kleding binnenste buiten, zeker wanneer er borduursels, prints of ander delicaats op zit
  • mouwen en broekspijpen moeten niet opgerold zijn
  • doe kleding met pailletten, losse linten, scherpe randjes, delicate stoffen (panty) of beugels (bh’s) in een aparte waszak

ken de wassymbolen

Er zijn ontzettend veel verschillende wassymbolen. Het is handig om te weten wat ze betekenen, om zo juist te wassen. Op internet vind je handige overzichten, leg er eentje bij je wasmachine zodat je het altijd bij de hand hebt. Dit zijn de belangrijkste als het gaat om het kiezen van een wasprogramma van de machine:

Wist je dat het verplicht is om een waslabel te hebben in kleding en dergelijke producten? Er moeten 5 wasssymbolen op staan, zodat je weet hoe je het product moet behandelen. De eerste staat voor hoe het gewassen moet worden, dus één van de symbolen hierboven. Daarna komt er een symbool voor strijken, bleken, droger en stomerij.

lees ook: wat is viscose?

wassen op de juiste temperatuur

Heet wassen is niet altijd het redmiddel tegen vlekken, voorbehandeling werkt beter. Volg het wasetiket om te weten hoe heet je iets mag wassen. De meeste wasmiddelen kun je tegenwoordig ook bij lagere temperaturen gebruiken. Hierdoor kun je de machine instellen op een lagere temperatuur en wordt het evengoed schoon. Je wast hierdoor zuiniger omdat je energie bespaart. Ook krijgt je kleding krijgt minder te verduren, want niet alle stoffen zijn geschikt om heet te wassen.

Wassen op 60℃ is alleen nodig wanneer het in contact is geweest met bloed, uitwerpselen of braaksel. En 90 ℃ gebruik je bij hardnekkige virussen.

hoeveelheid wasmiddel

Gebruik het juiste wasmiddel. Voor witte was, bonte was. Ook zijn er producten voor fijne en/of wolwas en voor zwarte was. Meer wasmiddel betekent niet schoner. Sterker nog, het kan er voor zorgen dat niet al het wasmiddel goed wordt uitgespoeld en in je kleding blijft zitten. Gebruik de juiste dosering, zoals vermeld op de verpakking.

tip zie je vaak schuim in de wasmachine? Dan gebruik je teveel wasmiddel.

ken je wasmachine

Check het type wasmachine om de inhoud te weten, dit wordt vermeld in kg. Een trommel voor een bonte was zit vol als er bovenaan slechts nog een vuist ruimte is. Een fijne was draai je altijd met een half gevulde trommel.

Gebruik het juiste wasprogramma, check desnoods even de handleiding van je wasmachine. Het is goed voor je wasmachine om regelmatig te wisselen van programma om vroege slijtage te voorkomen. Dat geldt ook voor de temperatuur waarmee je wast.

hier vind je alle handleidingen

Wist je dat de levensduur van een wasmachine wordt bepaald aan het aantal verwachte toeren? Check het toerental per programma en zet deze desnoods iets lager, die kan met een aparte knop. Bij een vieze was is 1200 toeren meer dan voldoende. Het bespaart energie en je wasmachine gaat langer mee.

De energiebesparende wasmachines van tegenwoordig zorgen ook voor minder waterverbruik. Kies daarom voor extra spoelen zodat je was echt goed uitgespoeld wordt tijdens het wassen.

reinig regelmatig je wasmachine

Reinig regelmatig je wasmachine met een special middel. Hierdoor wordt je machine schoon en worden aangekoekte zeepresten ook verwijderd. Het is raadzaam om maandelijks een was te draaien met een dergelijk schoonmaakmiddel. Vergeet ook niet het zeepbakje eens goed schoon te maken. Je kunt dit makkelijk verwijderen uit de machine. Sop het eens goed uit, het zal je verbazen hoeveel oud wasmiddel er nog op of onder zit.

bron aanvullende informatie: consumentenbond

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page

%d bloggers like this: