wat is plus size; wat betekent het en willen we deze term wel gebruiken?

wat is plus size; wat betekent het en willen we deze term wel gebruiken?

Wat is plus size nou precies? Is het nu een nette benaming voor dik? Of heeft het een andere betekenis. De meningen zijn verdeeld

De term plus size is eigenlijk gewoon de vertaling voor ‘een grote maat’ in het Engels. Betekent het dan ook dik? Dat ligt er maar net aan hoe je er zelf in staat. De één maakt het niet uit hoe je het benoemd, het is wat het is. Een ander maakt er veel ophef over; het hoeft toch niks uit te maken welke maat je hebt, je bent precies dezelfde persoon als met een kleinere maat. Een reden voor discussie.

PLUSSIZE & MODE

Steeds meer merken voeren een grotere maat in hun collectie. De afgelopen jaren zien we dat merken steeds vaker een aparte collectie aanbieden, in grotere maten dan hun reguliere collectie. Deze collectie wordt vaak plus size genoemd, of ook wel curve of curvy. Het komt allemaal op hetzelfde neer: het geeft aan dat het een aparte sectie is van het merk die verkrijgbaar is in grotere maten. Is dit handig? Wat mij betreft wel. Het is makkelijk en praktisch om te weten dat de pasvorm van deze collectie gepasseerd is op een grote maat. Zeker wanneer je de reguliere collectie van dat merk niet past, dan is het fijn om een hoop paskamer frustraties te voorkomen en direct naar de goede afdeling te gaan.

lees ook: de volledige lijst met plus size winkels & webshops 

Ideaal zou natuurlijk zijn, wanneer de merken hun reguliere collectie uitbreiden met grotere maten. Dus geen aparte afdeling, geen eigen hoekje in de winkel, of alleen online te vinden. Gewoon een winkel of merk voor álle vrouwen (of mannen). Dat is de ideale wereld. Gelukkig zijn er al meer merken die dit doorvoeren. Het is namelijk getest dat dames met een maat 42 en hoger evenveel uitgeven als de slankere dames, dan wel niet meer. Gat in de markt dus, zou ik zo zeggen! Toch is er nog een groot gebrek aan goede winkels en merken die verkopen in een grote(re) maat. In de mode industrie wordt er plus size kleding verkocht vanaf maat 42 tot en met maat 54. Enkele merken gaat tot maat 60. Deze maten vind je vaak onder het kopje supersize en extended size.

wat is plussize, plussize, grote maten, dik, synoniem voor dik, plussize is dik, betekenis dik, betekenis plus size, body positive, body confident, zelfverzekerd, dik zijn is oke, size is nothing but a number, shop your shape not your size, quote, thebiggerblog, Josine Wille, vlog body positivity, vlog road to self love

Wist je dat zo’n 40% van Nederlandse dames de maat 42 of groter draagt? Best gek dat er dan zo weinig winkels deze maten verkopen als je er zo over nadenkt. Tegelijkertijd verbaast het me dat de plus size merken zo slecht bekend zijn bij de Nederlandse dames. Een maatje meer betekent namelijk niet dat je er niet leuk uit kunt zien. Gelukkig is deze markt echt aan het groeien, dus komen er steeds meer leuke winkels en merken bij. Natuurlijk hou ik je op de hoogte! Mijn ideale winkel? Ergens waar iedereen terecht kan, een shop met maten 34 tot en met 54!

“shop your shape, not your size”
– Josine Wille

Dat een winkel niet je maat verkoopt, betekend nog niet dat je het ook niet past. Iets wat ik al jaren roep, shop your shape! Leer je lichaam kennen, je maat, je omvang. Bekijk kleding eens op een technische manier, pas je er letterlijk in? Dat staat soms namelijk helemaal los van het maatnummertje in je nek. Probeer het gewoon eens, het zal je doen verbazen.

DIK?

Maar als het voor mensen met een grote(re) maat is, die plus size kleding, dan ben je toch gewoon dik? Kijk, dat is nu juist de discussie! Ten eerste is dik een relatief begrip, want wanneer ben je dat nu precies? In plus size is deze lijn een stuk eenvoudiger, vanaf maat 40-42 en hoger spreek je over plus size. Of je dames met die maat nu dik vind of niet. Het is een aparte doelgroep. Dik is een ruim begrip en betekent voor de één iets anders dan voor de ander. Het slaat in de mode industrie dus eigenlijk alleen op het maatlabel in je kledingstuk.

lees ook: hou op met smoesjes & leef nu

Is dat erg? Persoonlijk heb ik er geen problemen mee, al zijn er een heleboel mensen die het woord verafschuwen. Plus size is wat mij betreft een makkelijke aanduiding. Ik vind het woord dik prima en dus plus size ook. Ik bén toch ook dik? Natuurlijk heb ik het liefst een wereld waarin de maatlabels eenduidig zijn en alle winkels hun collecties laten doorlopen, in plaats van een aparte sectie. Dat zien we al steeds vaker, wie weet! Goede hoop voor de toekomst.

Eigenlijk is plus size de vriendelijke vertaling van dik in het Nederlands. De meeste dames gebruiken dus wel de term plus size, want ze vinden dik een negatief woord. Ergens begrijp ik dat wel, maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Ik heb geen problemen met het woord dik, het is toch zo? Het ligt er ook aan hoe je het gebruikt. Uiteindelijk gaat het er niet om hoe je te omschrijven bent, het gaat toch om jou?

wat vind jij van het woord dik?

bekijk ook mijn VLOG over body confidence & self love

Photo by i yunmai & Jennifer Burk on Unsplash 

Josine
welkom op theBiggerBlog; een plussize fashion blog met een liefde voor eerlijke beauty producten. Een eeuwige lust naar reizen en recentelijk toegevoegd de perikelen als plussize mama

You May Also Like

2 Comments

  • admin 6 August 2014 12:04

    Hi Saskia, bedankt voor de tip! De winkel is inmiddels toegevoegd aan de lijst WINKELS, te zien hier:

    ♥ theBiggerBlog

  • saskia 6 August 2014 10:57

    Hoi …
    Bij Nencies in Haarlem kan je terecht voor mooie goede bh’s. Ik heb er jaren naar gezocht want ook ik wil er onder mijn kleding mooi uitzien! De dames zijn super vriendelijk en voel mij er erg op mijn gemak.

Leave a Reply