Wat is plus size nou precies? Bij plus size denken mensen vaak aan dikke mensen

Betekent dik nou ook meteen plus size? Het is maar net hoe je het bekijkt. Dik is een ruim begrip en betekent voor de één iets anders dan voor de ander.Het slaat eigenlijk alleen op het maatlabel in je kledingstuk. In de regel zit het zo: plus size begint bij maat 42 en loopt op in grotere maten, tot zo ongeveer maat 52/54.

plus size shoppen

Het is getest dat dames met een maat 42 en hoger evenveel uitgeven als de slankere dames, dan wel niet meer. Gat in de markt dus, zou ik zo zeggen! Toch is er nog een groot gebrek aan goede winkels en merken die verkopen in een grote(re) maat. In de mode industrie wordt er plus size kleding verkocht vanaf maat 42 tot en met maat 54. Gelukkig zien we steeds meer merken die de plus size maten aanbieden, zo is er iets te vinden voor elke vrouw. Enkele merken gaat tot maat 60. Deze maten vind je vaak onder het kopje supersize en extended size.

Wist je dat zo’n 40% van Nederlandse dames de maat 42 of groter draagt? Best gek dat er dan zo weinig winkels deze maten verkopen als je er zo over nadenkt. Tegelijkertijd verbaast het me dat de plus size merken zo slecht bekend zijn bij de Nederlandse dames. Een maatje meer betekent namelijk niet dat je er niet leuk uit kunt zien. Gelukkig is deze markt echt aan het groeien, dus komen er steeds meer leuke winkels en merken bij. Natuurlijk hou ik je op de hoogte! Mijn ideale winkel? Ergens waar iedereen terecht kan, een shop met maten 34 tot en met 54!

shop your shape, not your size

Dat een winkel niet je maat verkoopt, betekend nog niet dat je het ook niet past. Iets wat ik al jaren roep, shop your shape! Leer je lichaam kennen, je maat, je omvang. Bekijk kleding eens op een technische manier, pas je er letterlijk in? Dat staat soms namelijk helemaal los van het maatnummertje in je nek. Probeer het gewoon eens, het zal je doen verbazen.

dik versus plus size

Eigenlijk is plus size de vriendelijke vertaling van dik in het Nederlands. De meeste dames gebruiken dus wel plus size, maar ze vinden dik een negatief woord. Ergens begrijp ik dat wel, maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Ik heb geen problemen met het woord dik, het is toch zo? Het ligt er ook aan hoe je het gebruikt.

Uiteindelijk gaat het er niet om hoe je te omschrijven bent, het gaat toch om jou? Daarom gebruik ik zelf liever de term curvy want dat is niet gerelateerd aan een maat. Je kunt ontzettend slank zijn en toch een boel curves hebben.

ideaal

Ik schreef het al eerder, mijn ideaal is dat maat niet zo’n rol speelt. Veel items zijn geschikt voor (bijna) alle maten en hopelijk komen er steeds meer winkels die dat gaan verkopen. Een plek waar je met elke maat terecht kunt. Durf te dromen!

 

Afbeelding: Ayelet Baron

2 Responses

 1. admin

  Hi Saskia, bedankt voor de tip! De winkel is inmiddels toegevoegd aan de lijst WINKELS, te zien hier:

  ♥ theBiggerBlog

  Reply
 2. saskia

  Hoi …
  Bij Nencies in Haarlem kan je terecht voor mooie goede bh’s. Ik heb er jaren naar gezocht want ook ik wil er onder mijn kleding mooi uitzien! De dames zijn super vriendelijk en voel mij er erg op mijn gemak.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: