Wist je dat je niet alles aan jezelf hoeft te veranderen om van jezelf te houden zoals je bent? Hou op met al die smoesjes, je leeft nu!

Oké, dit klinkt misschien niet heel aardig he? Maar hoor je wel eens hoe onaardig je tegen jezelf praat, of je iemand waarvan je houd tegen zichzelf hoort praten. Vaak volgen er smoesjes waarom je niet je best hoeft te doen voor jezelf. Daarmee bedoel ik: je best doen om er leuk uit te zien, omdat je de moed hebt opgegeven. Of jezelf eens te verwennen door te shoppen of iets aan te schaffen waar je oprecht blij van wordt. Maar ook, van jezelf houden gewoon zoals je bent. Ik schrijf dit nu even heel luchtig op, maar het zijn best heftige onderwerpen natuurlijk. Alles begint met jezelf en als jij er zelf niks aan doet, zal er ook niks veranderen. Dat lijkt misschien een goede slogan voor een nieuw dieet, maar niks is minder waar! Het betekent niet dat jij moet veranderen, maar je mindset wel!

Er zijn een boel kreten die ik regelmatig hoor en dat vind ik heel erg jammer. Want weet je, je leeft nu. En ik snap best hoe moeilijk het kan zijn wanneer je niet (helemaal) blij bent met jezelf. Wat als je het nu eens anders bekijkt? Wat als je je bedenkt dat je al jaren tegen jezelf zelf zegt in het weekend maandag begin ik en de maandagen blijven komen en gaan. Zonde van je tijd, zonde van je frustratie en, zonde van je leven!

“nee, dat koop ik pas als ik ben afgevallen”

Dit smoesje hoor ik het meest en gebruik ik zelf nooit. Ik zeg niet snel nooit, maar nu wel. Misschien ben ik te eerlijk en geef ik gewoon toe dat ik geen budget heb of dat ik het gewoon niet zo leuk vind? Nee he, dat is het niet. Er zijn altijd dames die zichzelf te dik vinden -welke maat ze dan ook hebben trouwens- en die wachten altijd op het juiste moment. Wat is het juiste moment dan? Je leeft nu! Hoezo moet je mooie spullen ‘verdienen’? Je verdient het nu ook al hoor, afgevallen of niet. Hou op met wachten op iets, dat maakt je leven een stuk positiever.

lees ook: wat is body positivity? Selflove & body confidence? 

“dat staat alleen jonge meiden”

Misschien wil ik er gewoon niet aan geloven dat ook in midden dertig ben ondertussen, maar ik blijf roepen “jong is een relatief begrip”. Dat is ook echt zo, want als je het hebt over blote-buik-truitjes en shorts afgeknipt tot je lies dan sluit ik me daar misschien bij aan, maar elke andere trend kun je prima dragen mits je het juist styled. Twijfel je over iets, zoek dan eens online iets op over je outfit en wellicht vind je wel een blogger die precies laat zien dat het prima kan! Een goede tip is om dan Pinterest te gebruiken, een prikbord met foto’s waar je echt alles kunt vinden aan voorbeelden.

“maar wanneer draag ik dat dan?”

Geen idee! Wanneer? Op het moment dat jij besluit dat je er leuk uit wilt zien. Nu dus. Of morgen. Of naar dat feestje. Oke, een gala jurk of een string bikini zijn uitzonderlijke gevallen, maar leer je kleding te combineren en vind een manier waarop je ieder item zowel casual als netjes kunt dragen en dan heeft dit smoesje echt geen grond meer om op te staan. Laat de standaard setjes eens los en kijk in je kast wat je onderling kunt combineren. Probeer iets te down dressen, dus combineer die trui met glitters op een stoere jeans. Of draag die mooie rok met sneakers en een panty. Echt, je hebt opeens een stuk meer om uit te kiezen, shoppen in je eigen kast.

“mij staat niks”

Oke, nu ben ik er klaar mee. Er is vast wel iets te vinden? Op mijn blog krijg ik vaak te horen ”jou staat ook alles” maar ik kan je verzekeren dat dat echt niet waar is. Daarom ben ik ook een groot voorstander van mijn eeuwige kreet shop your shape waarmee ik bedoel dat je je kleed naar je figuur, dat betekent dus niet kleden naar je maat! Bekijk goed je plus punten en leg daar het accent op. Ik draag soms ook iets wat me niet slanker maakt, of me niet langer doet lijken maar soms -heel soms- kan me dat geen bal schelen. Als jij dat wel heel belangrijk vind dan is dat jouw focus punt.

“ik pas niks”

De enige smoes die ik wel begrijp is toch wel deze, ik pas niks. Dit kan een serieus probleem zijn, of je nu heel dun of heel dik bent of eigenlijk wel normaal (wat is dat?) maar met bepaalde uitersten dan kan het voorkomen dat je echt weinig tot niks past en is shoppen heel erg moeilijk. Gelukkig zijn er steeds meer merken met size diversity en kun je op meer plekken terecht, zowel in winkels als online. Zo kun je op specifieke shapes shoppen op veel websites. Neem de pasvorm petite, voor vrouwen tot 1.58 m, of tall voor langere vrouwen. Gebruik het internet, vraag rond, er is echt wel iets wat je past en ook heel leuk is. Neem geen genoegen met minder.

lees ook: online shoppen doe je zo

De conclusie van dit alles is natuurlijk dat je jezelf zult moet leren accepteren. En ook dat schrijf ik makkelijker dan dat het ook daadwerkelijk gebeurd. Toch is het wel zo. Je bent hier maar een keer -op bepaalde geloofsovertuigingen na, maar dat terzijde- en maak er dan het beste van. Heb je kids en ben je aangekomen? Wees het goede voorbeeld en geniet van elke dag. Ben je al wat ouder en heb je last van de welbekend ‘elk jaar een kilo erbij en dat al twintig jaar’ tja dan is dat zo, doe er wat aan of niet, maar ga door met leven. Ben je jong en onzeker, dat snap ik helemaal, maar vergeet niet: elk ander meisje van jouw leeftijd voelt hetzelfde, welke maat ze ook heeft. Hou op met jezelf vergelijken met anderen, iedereen is uniek en dat jij anders bent is alleen maar mooi.

benieuwd hoe ik zelf zover ben gekomen?

Alle plussize proof shop adressen op een rij:

8 Responses

 1. Inez

  Ik vind mezelf niet te dik maar zelfzeker zou ik me ook niet noemen. Ik zeg niet dat ik alle smoesjes gebruik maar sommigen zijn wel herkenbaar. Het enige verschil is dat ik de kledingstukken toch koop en dan de smoesjes bovenhaal wanneer ze al in de kast hangen 😀

  Reply
 2. Jeanet

  Ik vind mijzelf veel te dik dat wel en ik kijk niet altijd positief in de spiegel! Daar probeer ik wat aan te doen. Ik zorg wel goed voor mijzelf en koop leuke kleding. Aan smoezen doe ik niet.

  Reply
  • theBiggerBlog - Josine

   Goed zo want aan smoesjes hebben we niks. Ik heb die momenten voor de spiegel ook heel soms, dat is normaal denk ik. Het gaat erom dat je even baalt en daarna de mooie dingen ziet, liefs Josine

   Reply
 3. Hanneke

  Wat een prachtig blog Josine‼️…. En zooo waar‼️ S U P E R….

  Reply
 4. Betty's Boops

  100% eens met jou!
  Ben altijd stom verbaasd, van al die negativiteit van vrouwen, als het gaat om hun lijf. En dan zeg ik: kijk eens hoe mannen dat doen, hoe oud/dik of lelijk ze ook zijn, die voelen zich allemaal Brad Pitt!
  Wij moeten wat meer mannelijke hormonen krijgen….

  Reply
 5. Deborah

  Mijn meest gebruikte smoes was: Dat koop ik pas als ik ben afgevallen. Ja, je lees het goed, was, want de laatste tijd heb ik toch behoorlijk wat leuke items gekocht bij Paprika en MS mode (sluip reclame….) Niet goed voor mijn bankrekening, wel voor mijn zelfvertrouwen! Ook met maat 46 wil ik er leuk uitzien. Na de geboorte van onze twee kinderen kort na elkaar was ik toch mijzelf een beetje vergeten. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

  Reply
 6. Ilse van Kreanimo

  Goh, bam erop en je hebt zo hard gelijk!

  Mijn meest voorkomende smoes is (of was?!?) : “daar heb ik geen tijd voor”
  Ondermeer mijn haar stylen, daar had ik geen tijd voor ‘s morgens met drie kinderen.
  Gewoon vroeger opstaan dus 🙂

  Reply
 7. Nicole

  Heel herkenbaar! Mijn favo smoes: mij staat niks -..bij dat lelijke lijf van me…

  Ik weet het, heeft te maken met mezelf leren accepteren!
  Maar na ruim 15 jr dezelfde (negatieve) mantra’s in je hoofd te hebben, is dit best lastig!

  Toch begint de mindset eindelijk te veranderen, waarbij blogs zoals die van jou, een enorme inspiratiebron voor me zijn!

  Het leerproces is in volle gang!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.