Heb je het gevoel dat je niks hebt om aan te trekken? Puilt je kast uit, maar je draagt eigenlijk altijd hetzelfde? Reorganiseer je kledingkast en creëer veel meer outfits, snel en simpel met deze 6 tips. En, ik laat je zien hoe ik mijn kasten aanpak.

Bij het veranderen van het seizoen droom ik van warmer weer, blote benen en fladderende jurkjes. Zover is het nog lang niet, maar die hele dikke truien heb ik ook niet meer nodig. Tijdens deze transitie periode neem ik tijd om mijn kledingkast door te spitten. Wat draag ik graag, wat helemaal nooit en wat is helemaal afgedragen? Dit doe ik twee keer per jaar, voor de lente -nu zo’n beetje- en ergens in de herfst zodra de eerste panty’s weer aan moeten. Het is iets waar veel mensen tegenop kijken, ik ook. Maar ik ben altijd zó blij met het eindresultaat, dat ik toch altijd doe.

bekijk hier hoe ik de halfjaarlijkse opruimwoede doorsta en neem een kijkje in mijn kasten:

1.goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je iets hebt om kleding in op te kunnen bergen. Zelf gebruik ik doorzichtige kratten met deksel, zodat ik makkelijk kan zien wat er in zit. Je zou ook shoppers kunnen gebruiken of koffers. Daarnaast ook vuilniszakken voor alles wat weg mag.

tip: als je plastic kratten gebruikt, schaf dan doorzichtige aan. Schrijf op een A4-tje wat er in de krat zit voor het overzicht

2.maak stapels en begin met sorteren

Voor een duidelijk overzicht ga je direct beginnen met sorteren. Als je dan tussentijds stopt (of er gewoon even klaar mee bent) weet je wat je op kunt ruimen of weg kunt doen. Maak verschillende stapels:

 • kleding die je weggooit
 • kleding die je kunt verkopen (als je dat wilt)
 • kleding die je weggeeft of doneert
 • kleding die te klein (of veel te groot) is geworden
 • kleding voor de ‘misschien-stapel’

Als je net als ik minder kastruimte hebt, kies er dan voor om je kleding te sorteren. Zo heb ik kratten met warme winterkleding en kratten met hoogzomer kleding. Alle andere items kan ik het hele jaar door dragen en hangen in mijn kast. Afhankelijk van het seizoen wissel ik tussen de kratten. De kratten met spullen die ik niet draag berg ik op.

De kleding die je overhoudt is wat je gaat opruimen in de kast. Maar niet direct, eerst even aantrekken om te zien hoe het staat en of het goed past. Sorteer deze kleding op bovenstuk, onderstuk. En eventueel onderverdeeld in tops en blouses, blazers en jasjes, jurken, en broeken en rokken.

3.pas je kleding door en wees kritisch

Pas alles even aan om te kijken of je het past en hoe het staat. Kijk in de spiegel en wees kritisch. Word je blij van dit kledingstuk? Voel je je er goed in? Hoe kun je het combineren? Draag je het wel, of weet je eigenlijk al dat je het niet gaat dragen? Twijfel je, gooi deze op de misschien-stapel of wees rigoureus en gooi het zak nummer 2 om weg te geven.

lees ook: goed wassen doe je zo!

kledingkast uitmesten, Marie Kondo, kledingkast sorteren, voorjaarsschoonmaak, opruimwoede, 2020, quarantaine bezigheden, Ikea pax kast, kasten onder schuine wand, kledingkast schuine muur, vlog, Nederlands vlog, mijn kledingkast, kledingkast van een blogger, tips voor een georganiseerde kledingkast, praktisch opruimen, meer outfits door opgeruimde kast, kleding recyclen, tweedehands kleding, thebiggerblog, Ikea, Ikea boxspring, extra hoge poten, schoenen onder bed
4.neem afscheid van kleding, ongeacht de prijs of maat

Te kleine (of veel te grote) kleding moeten opgeborgen worden. Of betert nog: gooi deze kleding weg, doneer het of geef het aan iemand die deze maat draagt. Wat je er ook mee doet, het moet uit je kast. Wat het ook gekost heeft, welke maat je toen ook droeg. Laat deze emoties los, want ze zorgen voor dagelijkse negativiteit.

Elke dag spullen voor je zien die je niet kunt dragen maar misschien wel wilt kan onnodige frustraties opwekken. Hup, weg ermee. Vind je weggooien zonde? Berg het dan op in een tas of krat, markeer erop welke maten in zitten en zet ze in de schuur of op zolder. Let wel op waar je het opbergt, ongedierte kan overal bij. Een afgesloten plastic bak of vacuum zak ik dan het handigst.

5.maak (nieuwe) combinaties

Doordat je de hele kast doorspit, heb je een goed overzicht van al je kleding. Zo kun je nu ook nieuwe combinaties maken. Vind je dat lastig, nodig een vriendin uit (eventueel per whatsapp video of FaceTime) en neem je kleding door. Anderen kijken heel anders tegen jouw outfits aan. Misschien hebben ze goede input of creatieve combinatie ideeën. Bovendien is het super gezellig!

6.richt je kast in op de juiste manier

Als je alles hebt doorgenomen en een besluit hebt gemaakt van je houdt, dan ga je aan de slag met je kast. Haal overal een stofdoek doorheen, trek echt alles leeg en bekijk je kast indeling. Misschien is het handig om je kast her in te delen. Maak een lig gedeelte vrij voor:

 • alle shirts en tops
 • alle truien en vesten
 • alle jurken en tunieken (kreukvrij)
 • alle broeken
 • alle rokken

In het hang gedeelte hang je de volgende items op, in volgorde:

 • blazers en jasjes
 • blouses
 • jurken en tunieken (kreuk stoffen)
 • overige

Als je je kleding op soort indeelt in de kast is het makkelijker te combineren. Kleuren zijn doorgaans makkelijk zichtbaar. Wanneer je een broek uit de kast pakt die je graag aan wilt, maar je weet niet wat er op kan, dan heb je een duidelijk overzicht van de opties. Alle blouses, maar ook alle shirts en tops zie je in één overzicht.

noot: er zijn mensen die graag setjes dragen en het ook zo kopen en in de kast hangen. Dit is natuurlijk ook mogelijk, maar dan zie je minder makkelijk wat je hebt en hoe je items ook onderling kunt afwisselen.

Past niet alles in je kast? Een paar tips:

 • koop een leuke decoratieve koffer, een mooie doos of kist waar je spullen als sokken, panty’s of onderbroeken in kunt doen. Maakt weer een lade leeg in je kast.
 • heb je ruimte in de badkamer? Berg daar je ondergoed op, daar trek je het vaak ook aan.
 • koop smalle, platte kledinghangers zodat er meer passen in je kast.
 • hang een paar simpele haakjes op in je slaapkamer of kleedkamer of op de gang. Hier kun je dikke jassen of blazers kwijt. Of je hangt hier elke dag op wat je de volgende ochtend gaat dragen.

One Response

 1. Mama

  Jaaaa… Wát een luxe probleem hè..‼️Maar idd.. nu veel tijd om het te doen‼️

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.