voor het eerst vliegen sinds de covid19-uitbraak

voor het eerst vliegen sinds de covid19-uitbraak

De eerste keer vliegen sinds de uitbraak van covid-19 was best spannend! Ik zag er enorm tegenop en mijn zorgen bleken ook gegrond; weinig voorzichtigheid en veel egoïstische medemensen

Zo enthousiast als ik normaal uitkijk naar een vakantie, zo terughoudend was ik deze keer. Natuurlijk had ik er ontzettend veel zin in, maar met de nieuwe regels en alle risico’s vond ik het ook heel spannend. Na lange twijfel zijn we toch gegaan. Wat konden we verwachten en hoe zou alles verlopen? Goed voorbereid met handschoenen en een mondkapje gingen we op pad, maar mijn zorgen bleken gegrond.

MONDKAPJE VERPLICHT

Wanneer je een vlucht boekt of later incheckt, dan krijg je een duidelijke melding over de nieuwe regels. Iedereen moet een mondkapje dragen op en rond Schiphol. Er wordt gevraagd 1,5 meter afstand te bewaren en om zo min mogelijk met z’n allen in rijen te staan waar mogelijk. Kinderen tot 10 jaar zijn niet verplicht een mondkapje te dragen, maar als je kind het begrijpt dan wordt wel een mondkapje aangeraden om mee te nemen.

Hoe houd je anderhalve meter afstand wanneer je in de rij moet staan om koffers af te geven of het vliegtuig in te stappen? Nou niet. Het was als hoogseizoen op het vliegveld en ontzettend druk. Mensen deden geen moeite om afstand te bewaren; misschien door het mondkapje? Ondanks dat we weten dat het niet helpt tegen een mogelijke overdracht van het covid-19 virus moet ik bekennen dat ik me ook ‘beschermd’ voelde. Valse bescherming weliswaar.

lees tip: vliegen met kind tot twee jaar – alles wat je moet weten & mee mag nemen

VEILIG VLIEGEN BESTAAT NIET

Op het vliegveld zelf, rondom de ingangen was er geen controle. Mensen werden niet gewezen op hun verplichting van de mondkapjes op grote borden na. Het grondpersoneel droeg geen kapjes en ook zagen we af en toe mensen lopen zonder. Wel hingen er overal desinfecterende gel voor de handen, waren er schermen voor de incheckbalie en was ook de douane controle ge-update.

Mijn mond viel open toen ik een tax-free winkel binnenliep en de dame daar me enthousiast vertelde dat het mondkapje af mocht. Of zoals ze zelf zei “ik zorg ervoor dat mensen weer even lucht krijgen”. Te verbaasd vergat ik te vragen waarom dat was. Ik besloot met mijn kapje op rond te lopen en weer te gaan. Mijn hoofd stond niet naar winkelen; en dat zegt in mijn geval heel wat!

Eenmaal het vliegtuig in werd er ook weinig gewacht, mensen hebben toch wel de neiging om alleen aan zichzelf te denken. Het mondkapje moest op en de stewardessen lette daar erg goed op en gaven ook aan wanneer mensen hun kapje niet goed op hadden. Tot het drinken en de broodjes werden uitgedeeld, toen mochten we even tijdelijk het kapje af. Zo kort mogelijk.

SPIJT DAT WE GEGAAN ZIJN?

Ergens wist ik van te voren dat het zo zou verlopen; rommelig en alsof er niks aan de hand is op de mondkapjes na. Vooraf had ik me ingelezen. De informatie online, de mailings van de luchtvaartmaatschappij en ook enkele artikelen over hoe lucht gezuiverd wordt in een vliegtuig. Alles kan nog zo goed geregeld zijn, maar mensen zijn egoïstisch. Wat als er nu één persoon is die niet helemaal eerlijk is over zijn of haar verkoudheidje? Achter het mondkapje kun je prima met een knalrode neus rondlopen.

Toch heb ik geen spijt dat we gegaan zijn. We waren goed voorbereid, niet ziek en op het vliegen na zijn we redelijk geïsoleerd gebleven. We hebben afstand gehouden waar mogelijk. Eenmaal aangekomen hebben we een auto gehuurd en zijn we naar een vakantiehuis gereden. Hier hebben we alle ruimte; we zitten niet op een resort of met z’n allen aan het buffet in een hotel.

Als je je afvraagt wat je moet doen, dan zeg ik dat je je gevoel moet volgen. Heb je al geboekt en kun je niet annuleren dan kun je overwegen om toch te gaan. Nog niks geboekt, kijk dan eens naar leuke plekken in Nederland – er is nog zat te ontdekken. Of net over de grens, zoals de Ardennen of ergens anders landelijk wat je per auto makkelijk kunt bereiken.

reis tip: op luxe vakantie in eigen land naar Landgoed de Holtweijde, geheel corona-proof

Josine
welkom op theBiggerBlog; een plussize fashion blog met een liefde voor eerlijke beauty producten. Een eeuwige lust naar reizen en recentelijk toegevoegd de perikelen als plussize mama

You May Also Like

Leave a Reply