We hebben allemaal onze onzekerheden. Dat buikje, de putjes, de bobbels en de rolletjes. Maar wat als je iets hebt waar je helemaal niks aan kunt doen?*

Mensen gaan er vanuit dikke mensen teveel snoepen, slecht eten en vooral niet bewegen. De simpele optelsom: je eet en drinkt meer op een dag dan dat je verbrand en dus kom je aan. Was het maar zo simpel. Het is namelijk heel erg makkelijk om een oplossing te bedenken voor de problemen van een ander. Jij hoeft er tenslotte niks aan te doen, slechts te commanderen wat zij wel zouden moeten doen. Maar hoe los je het probleem op wanneer het niet komt door de zogenaamde pondjes door de mondjes, maar door een ziekte?

dik door ziekte

Dat overkomt Marije, die je misschien wel kent van haar blog PlusEenBeetje. Jarenlang heeft ze zich ongelukkig gevoelt met haar alsmaar groeiende benen. Ze heeft verschillende artsen bezocht met haar probleem en is ook naar diëtisten gegaan. Ze heeft diëten gevolgd, pillen geslikt en gesport. Niks hielp. Pas in 2015 werd bij haar de diagnose lipoedeem gesteld. Een aandoening waarbij er vetophopingen in het lichaam ontstaan, meestal voorkomend op de benen. Inmiddels heeft ze het punt bereikt waarbij de dagelijkse gang van zaken vermoeiend en zelfs pijnlijk is. Haar benen zitten haar letterlijk in de weg en ze kan er niks aan doen. Ze zit als het ware gevangen in haar eigen lijf.

geen geneesmiddel maar wel een tijdelijke oplossing

Nederland zou Nederland niet zijn, zeg ik met enig cynisme. Er kan een heleboel in dit land, maar er zijn altijd die kleine lettertjes die de uitzonderingen in de weg zitten. Helaas is er geen geneesmiddel voor lipoedeem. Er wordt geëxperimenteerd, er worden testen uitgevoerd maar beter worden is geen optie. Wél kan het leven een stuk aangenamer worden, met een corrigerende operatie namelijk liposuctie. En waarom ik dan zo cynisch klink? Je begrijpt het denk ik wel, de vergoeding die Marije zal helpen wordt niet vergoed!

gevangen in je eigen lichaam

Het kost een schampere €9000,- om er voor te zorgen dat zij kan bewegen en dat ze met een stuk minder pijn opstaat elke dag. Een bedrag wat in de ziekenzorg niks voorstelt wanneer er een operatie aan te pas komt. De ziekte zal niet weggaan en waarschijnlijk zal de vetophoping na enkele jaren weer terug zijn, maar zeg nou zelf, elk jaar dat zij zich vrij kan bewegen is toch een waardevol jaar? Omdat Marije dit uit eigen zak zal moeten gaan betalen heeft ze een crowd funding opgezet. Ze vraagt aan iedereen die wilt helpen een (kleine) bijdrage, zodat zij haar operaties kan laten doen.

wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft en meestal pas zichtbaar wordt aan het eind van de puberteit. Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Minder vaak komt voor dat (ook) de armen zijn aangedaan. De verschijnselen komen overeen met die aan de benen. Deze vetcellen trekken ook vocht aan, vandaar de naam lipoedeem. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan beide zijden.

Bij lipoedeem voelt de huid in de eerste jaren zacht aan, maar in de loop der tijd kunnen veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden, vooral als er sprake is van overgewicht. De vetcellen bij lipoedeem zijn namelijk vergroot en ze kunnen een dubbele kern hebben. Deze vergrote vetcellen trekken vocht aan en houden dit vast. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht. Als gevolg hiervan kan er zwelling ontstaan die wel door (lymf)oedeem wordt veroorzaakt. Bronvermelding onderaan de pagina.

help Marije!

Wat nu als je door een kleine gift iemand heel erg gelukkig kunt maken? Marije is een crowd funding gestart, een mogelijkheid om door giften van anderen haar doel te realiseren. Ik heb al een bedrag overgemaakt en ik hoop dat jij dit ook doet. Het kan overigens anoniem en er is geen minimum. Wat nu al 9000 mensen maar 1 euro geven? Een kleine moeite voor ons, maar voor Marije groot geluk. KLIK HIER OM TE DONEREN of maak het direct over op rekeningnummer NL20ASNB0950362085 t.n.v. M. Strobos, met daarbij vermeld Donatie. Dit is Marije:

gevangen in je eigen lichaam

 

* noot: uiteraard bedoel ik met deze introductie niet dat mensen met overgewicht zonder medische indicatie er wél iets aan kunnen doen. 

 

Photos by Priscilla Du Preez & Hello I'm Nik on Unsplash | Bron: NLnet | foto Marije door Barbara van Vliet

3 Responses

  1. marleen

    Lief dat je hier aandacht aan besteed. Ik heb een donatie gedaan voor Marije, kan me niet voorstellen hoe heftig het moet zijn! <3

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.