SEARCH

jassen

jassen

Er zijn zoveel verschillende jassen, ken jij ze allemaal bij naam?

Elk kledingstuk heeft een naam, maar soms vergeten we dat of staan we er helemaal niet bij stil.

jasjes

Laten we bij het begin beginnen. Er is een duidelijk verschil tussen jasjes jackets in het Engels en jassen, coats in het Engels. Wat is nu eigenlijk het verschil? Over het algemeen kun je zeggen dat jasjes van een dunnere stof zijn gemaakt en draag je ook binnen, maar een jas is echt voor buiten wanneer het koud is. Verder zijn er geen toepasbare regels, jasjes zijn vaak korter maar er bestaan ook genoeg korte jassen, die we dan vaak -en heel verwarrend- weer jack noemen.

jassen

Er zijn zoveel verschillende shapes van jassen. Vaak worden er details door elkaar gehaald, zo kan een grote kraag, een andere mouw of het aantal knopen ervoor zorgen dat het net onder een andere categorie valt. Ik zocht de leukste foto’s op Instagram om je te laten zien welke jassen er allemaal zijn en hoe je deze leuk styled.

[divider]clutch coat[/divider]

Een jas met een rol kraag en geen echte sluiting noemen we een clutch coat. De kraag loopt door langs het voorpand en verdwijnt, het loopt van afgerond naar achteren.

Een foto die is geplaatst door Ela • Plus Size Blogger (@elabonbonella) op

[divider]maxi coat[/divider]

Dit is een jas die nog net niet over de grond sleept. Vaak worden de oversized jassen, die nu helemaal hot zijn, zo genoemd maar dat klopt niet. Een maxi coat is een lange jas die bijna tot op de grond komt.

Een foto die is geplaatst door Sarah-jane 🇬🇧 (@fashioncovered50) op

[divider]duster[/divider]

Een lange jas met simpele snit, geen duidelijke knopenlijst middenvoor, maar slechte elke losse knopen en een korte revers. Je ziet deze ook vaak met een waterfall kraag.

Een foto die is geplaatst door Filza Who? (@thesahlt) op

[divider]cape[/divider]

Eigenlijk is dit geen jas. Het heeft geen mouwen, want je draagt dit over je schouders heen.

[divider]Balmacaan[/divider]

Een (half)lange jas met een raglan mouw en een simpele rij knopen middenvoor. Tijdens mijn speurtocht blijkt dit toch meer een mannenjas te zijn.

[divider]wrap jas[/divider]

Een jas zonder een sluiting aan de voorkant, die alleen met een ceintuur dichtzit noemen we een wrap coat.

[divider]puffed coat[/divider]

Een gestepte jas die per segment opgevuld is noemen we een puffed coat. Deze zijn er in allerlei lengtes, dus de naam slaat echt op de manier waarop de stof en de jas gemaakt zijn.

[divider]peacoat[/divider]

Een korte jas, met een dubbele rij knopen en een flinke kraag is een peacoat. Een jas als deze werd vroeger gedragen door zeelieden.

[divider]Teddy[/divider]

Het is meer de stof dan het model in dit geval. Een jas die van nepbont is gemaakt zoals deze, noemen we een teddy. Een hoog aaibaarheidsgehalte!

[divider]klassieke jas[/divider]

Een grote, maar korte revers en kraag. Een dubbele knopenlijst voor. Middellang en weinig poespas, dat is nou de klassieke jas. Tja, een ouderwetse benaming lijkt me.

[divider]duffle coat[/divider]

Een wijde jas, vaak met veel naden, grovere schouders en zakken. Deze jas is het beste te herkennen aan de ‘houtje-touwtje’ sluiting.

[divider]regency coat[/divider]

Een jas met een dubbele rij knopen, een uniform achtige jas, half lang en vrij recht.

[divider]parka[/divider]

Een jas als deze valt halverwege de heup, misschien eroverheen. De jas heeft een verstelbare taille, een capuchon en vaak met een bontkraagje er langs. Echt een sportieve jas.

Een foto die is geplaatst door Nicole | 27 | Chemnitz (@kurvigschoen) op

[divider]trenchcoat[/divider]

Waarschijnlijk de meest bekende jas, de trenchcoat. Een jas van een soepele stof, ceintuur in de taille en twee rijen knopen. Te herkennen aan de revers.


..nog veel meer

Ik vind het altijd leuk om me te verdiepen in zulke termen, het is tenslotte mijn vak. Maar ook wij, mensen die elke dag met mode bezig zijn, benoemen het niet altijd. Er zijn echt nog zoveel meer soorten jassen, een stuk meer dan ik dacht! Hopelijk heb je wat geleerd van deze benamingen, ik in ieder geval wel. Er zijn nog een flink aantal jassen die helemaal hot worden komend jaar die hier niet bij staan, zoals de anorak, de oversized jas, de mackintosh.. Die komen wellicht op een volgende lijst. Laat me weten welke jas jij het liefste draagt?

 

Josine Wille
Hi, welcome on theBiggerBlog.com! Read all about my passion for fashion, love for beauty & make up and much more.. Let me know what you think, I love to receive your messages. With love, Josine

You May Also Like

3 Comments

 • Debbie 21 January 2017 11:20

  Leuk dit overzicht! Een aantal namen kende ik ook nog helemaal niet. Ga je dit nog voor meer soorten kleding doen? In broeken zijn ook super veel modellen te krijgen he?

 • Sheila 16 January 2017 19:18

  Goh.. nooit bij stil gestaan dat er zoveel soorten jassen zijn met verschillende benamingen. Zelf vind ik de military stijl gaaf en daar heb ik wat jassen van. Blijkbaar heeft dat dus ook een naam. Een cape kocht ik laatst. Erg handig nu ik zwanger ben.

  • theBiggerBlog – Josine 16 January 2017 22:41

   Hi Sheila, en dan te bedenken dat er nog veel meer soorten jassen zijn he? Wat leuk dat je zwanger bent, gefeliciteerd! Liefs, Josine

Leave a Reply