fabric facts nieuws: deze nieuwe stof is een duurzaam alternatief voor sportkleding

fabric facts nieuws: deze nieuwe stof is een duurzaam alternatief voor sportkleding

Er is nieuws in mode land, deze keer technisch nieuws. Er is namelijk een nieuwe stof ontwikkelt, door samenwerkingen tussen stoffenboeren. Ze hebben hun handen ineen geslagen en hebben een synthetische stof ontwikkeld die afbreekbaar is. Een duurzaam alternatief, wat gebruikt kan worden voor onder andere sportkleding

De minst duurzame industrie is toch wel de mode industrie. En ondanks ik dol ben op mode, mijn hart er echt sneller van gaat kloppen, knaagt er regelmatig ook wel een schuldgevoel. De stoffen, de productie en fast fashion zorgen er voor dat het niet al te best is voor het milieu. Nu geef ik met mijn mode-blog misschien niet het goede voorbeeld, ik promoot tenslotte trends en nieuwe items. Toch wil ik met dit soort artikelen toch een stukje bewustwording creëren. Daarnaast je ook meegeven dat er hopelijk in de toekomst ook in de plus size industrie meer duurzame opties zijn.

duurzame stof voor sportkleding?

Er is een nieuwe stof ontwikkeld, door een samenwerking tussen het Oostenrijkse Lenzing en de Belgische Solvay. Lenzing is bekend van het produceren van stoffen als Tencel, Veocel en EcoVero. Solvay is een bedrijf dat onder andere stoffen ontwikkelt. Met deze samenwerking hebben ze Tencel gecombineerd met Amni Soul Eco; oftewel een natuurlijke vezel en polyamide zijn samengevoegd tot een nieuwe stof.

fabric facts: wat is tencel & lyocell?

Duurzaam betekent in dit geval dat de stof biologisch afbreekbaar is, althans sneller dan de huidige synthetische stoffen. Deze stof is een polyamide (polyamide 6.6) die binnen vijf jaar ontbind. Dit is een zeer goede ontwikkeling, want de huidige polyamides duren decennia om af te breken! De stof die ontstaan is, ademt beter en slijt minder snel, ideaal dus voor sportkleding.

hoe wordt het gemaakt en wanneer komt het op de markt?

De samenstelling van de stof is anders waardoor het deze eigenschappen heeft. De achterkant van de nieuwe stof bestaat uit actieve Tencel lyocell vezels. Deze zijn gemaakt van natuurlijke vezels die verantwoord en duurzaam zijn vervaardigd. De voorkant van de stof wordt versterkt door de Amni Soul Eco, de polyamide. Een voordeel van deze stof is dat het hetzelfde te bewerken is als andere dergelijke stoffen, dus breien, verven en verwerken heeft geen ander proces nodig. En dat is gunstig, want dan is er geen excuus om het niet te gebruiken.

Helaas is er nog geen grootschalige productie gestart van de nieuwe stof. Net zoals alles wordt er gewacht op de vraag vanuit de markt.

hoe kan een synthetisch stof nu goed ademen?

Iets wat veel mensen denken, is dat een synthetische stof altijd ‘zweet’ en slecht ademd. Dat is zeker niet waar, want doorgaans is alle sportkleding gemaakt van synthetische stoffen, inclusief thermokleding. Dus hoe werkt dat nou?

De samenstelling van de polyamide Amni Soul Eco is gemaakt van een duurzame nylonsoort. Ondanks dat het synthetische vezels zijn, kan het toch kleine hoeveelheden vocht snel absorberen waardoor het snel droogt en dus ademt. Tencel vezels zijn van natuurlijk materiaal en staan bekend om om absorptie en afgifte van vocht te reguleren. Dus dat deze twee materialen gecombineerd een goed ademende stof creëren is dus best logisch. Tencel, dat wat aan de achterkant van de stof zit en op de huid zit, heeft gladde vezels en dus voelt zacht aan.

tencel

hoe kun jij duurzaam bezig zijn met fashion?

Het zou zo makkelijk zijn om te zeggen: gewoon duurzame kleding kopen. Helaas is die kleding niet altijd beschikbaar, zeker niet in grote(re) maten. Toch kun je best wel rekening houden en daardoor (een beetje) bijdragen aan duurzaamheid met mode. Denk aan het grote plaatje, als iedereen een steentje bijdraagt dan komen we al een heel eind. Zo doe je dat:

  • ben bewust waar je koopt. Koop liever iets waar je verwacht lang(er) mee te doen, dan te kiezen voor goedkoop en wat je maar enkele keren draagt
  • kijk verder dan het prijskaartje. Ik weet het, dat is soms lastig, maar soms is goedkoop echt duurkoop. In dit geval snijdt het met aan twee kanten.
  • recycle je kleding: zet het te koop of geef het weg op marktplaats of verkoopgroepen op Facebook. Misschien is iemand anders er blij mee!
  • bewaar je kleding. Kun je moeilijk afscheid doen van je kleding? Bewaar het dan in een plastic doos met deksel of maak ze luchtbvrij is speciale zakken. Ga enkele keren per jaar door je oude kleding heen en bekijk wat je dat seizoen kunt dragen. Zo shop je in je eigen kast, zonder telkens tegen hetzelfde aan te kijken.
  • zorg voor de juiste basics. Wanneer je bepaalde standaard items in je kast hebt van goede kwaliteit heb je altijd een soort basis om aan te trekken. Denk aan een goede jeans, katoenen hemdjes, een blouse, een vest en een jurk. Zo creëer je een capsule collectie.
  • leen kleding van een vriend of vriendin: eens wat anders aan, ruil dan kleding.

tip: wordt lid van Curvy Girls Shop – kleding verkoop groep op Facebook voor alle maten, ook plus size

duurzame stof voor sportkleding
bron: fashionunited  | afbeelding:Lewis Cameron on Unsplash
Josine
welkom op theBiggerBlog; een plussize fashion blog met een liefde voor eerlijke beauty producten. Een eeuwige lust naar reizen en recentelijk toegevoegd de perikelen als plussize mama

You May Also Like

Leave a Reply