Krijg je een kick van shoppen en kun je jezelf niet inhouden? Of vind je het helemaal niks, maar wanneer je een koopje vind, dan moet je het hebben? Ik ben benieuwd of jij shopverslaafd bent! Ik in ieder geval wel en vertel je ook wat ik daar aan ga doen

Vind je het ook zo heerlijk om te shoppen? Kom je trots thuis als je een echt koopje hebt weten te scoren? En wanneer je ergens bent, maar je kunt niks vinden, dan koop je toch iets, desnoods haarelastiekjes of iets voor je vent. Herkenbaar of totaal niet? Ben jij shopverslaafd of weet je je goed in te houden?

shopverslaafd is beter dan aan de drugs!

Ken je dat? Je besluit voorlopig niks meer te kopen en dan zie je opeens dat leuke jurkje online wat perfect is voor dat ene feestje en je moet het gewoon hebben? De verzendkosten moet je zelf betalen, maar als je nou nog iets koopt van €15,- dan is het verzenden gratis. Oké, dat shirtje kan perfect op de rok die ik laatst kocht en dan doen we die erbij en hoppa – gratis verzenden. Ben toch geen dief van mijn eigen portemonnee? En dit is net zo duur als wanneer ik naar de stad ga om te shoppen en betaald parkeren moet.

Herkenbaar? Voor mij wel! En dan zeg ik wel eens, het is beter dan een alcohol of drugs verslaving. Ja, het is beter voor mijn lijf misschien, maar het is en blijft een verslaving. En wat doet een verslaving, die vult een leegte op. Kijk, ik ben geen psycholoog he, maar ik heb wel een stuk minder inkomen momenteel. Daarom valt het me op en dus ging ik me er in verdiepen. Ik red het allemaal wel (net), maar toch merk ik dat ik onnodige aankopen doe. Nou ja, als echte verslaafde zie ik er absoluut wél het nut van in, maar voor een ander zou het iets zijn wat ik niet direct nodig heb.

hoe weet je dat je shopverslaafd bent?

Twijfel je nog of je shopverslaafd bent, of denk je dat het allemaal wel meevalt? In hoeveel van de punten hieronder herken jij jezelf? Dit geldt niet alleen voor kleding, maar voor al je aankopen. Ook die voor anderen, zoals voor je partner, kinderen of huisgenoten.

 • je verstopt je nieuwe aankopen voor je partner of huisgenoten
 • je hebt spullen in je kast met prijskaartjes eraan of zelfs nog in de tas voor langere tijd
 • je doet vaak spontane aankopen die je eigenlijk niet nodig had
 • je koopt spullen omdat ze zo goedkoop, voordelig of een goede aanbieding zijn, maar niet omdat je ze nodig hebt (koopjesjagen)
 • je krijgt een kick van shoppen
 • je hebt achteraf spijt van je aankopen, of een schuldgevoel
 • je koopt wanneer je verdrietig of down bent, of na een ruzie of aanvaring, om je bui weer op te vrolijken
 • je bent een verzamelaar en je voelt je niet compleet tot je elk onderdeel hebt van een set of collectie
 • je vindt het belangrijk als andere mensen denken dat je veel kunt besteden aan dergelijke spullen en laat het maar al te graag zien
 • je geeft meer geld uit dan je hebt
 • je maakt grappen dat je geen geld hebt maar het wel hebt verdiend of nodig hebt, terwijl dat niet zo is

eerlijk zijn naar jezelf

Jezelf analyseren is hartstikke lastig. Als je de middelen hebt, geen geldproblemen of schulden er aan over houdt, dan ben je er toch niemand mee tot last? Slim bedacht, net als die andere smoesjes die we onszelf vertellen wanneer we echt iets nodig hebben. Sommigen hebben er professionele hulp bij nodig, die je overigens kunt aanvragen via je huisarts. Maar misschien kun je het ook zelf overwinnen! Je moet er achter zien te komen waarom je toch zo graag shopt en waarom je nooit eens nee kunt zeggen?

quote shopping is my cardio

hoe zit dat met jou dan Josine?

Ik hoor je denken, ja en jij dan met je fashion blog. Touché. Ik ben eigenlijk dubbel schuldig, want naast dat ik prachtige kleding krijg door samenwerkingen aan te gaan met mooie merken, shop ik zelf ook erg graag! Een aantal van mijn veel voorkomende smoezen:

 • om mijn blog outfit compleet te maken heb ik (…) nodig
 • ik moet wel blijven shoppen zodat ik zie wat er in de markt gebeurd (ik ben naar blogger ook werkzaam in de mode-industrie)
 • rondom mijn zwangerschap: mijn lijf is anders na de zwangerschap, niks zit me meer fijn, vorig jaar kon ik niet shoppen vanwege mijn baby bump, door de keizersnede zitten broeken niet fijn
 • rondom mijn hernia: ik heb platte(re) schoenen nodig om te wandelen
 • ik heb zoveel kleding weggegeven of verkocht, ik mag best iets erbij kopen

“ja iemand moet toch de economie draaiende houden he?”


Wanneer iets je passie is, je werk en ook deels je livelyhood dan is het knap lastig om het gescheiden te houden. Omdat ik door de jaren heen altijd een goed betaalde baan heb gehad, kon ik het me ook veroorloven en zag ik er geen kwaad in. Pas nu ik er beter op ben gaan letten de laatste maanden, valt me enorm op dat ik soms ‘koop om te kopen’. Wanneer ik het zo zwart op wit opschrijf, dan vind ik het bijna lachwekkend, want het is zoiets simpels om niet te doen. Dat blijkt in de praktijk een stuk lastiger! Dus kun je dan spreken over een shopverslaving? Jazeker.

wat ga ik er aan doen, aan mijn shopverslaving?

Ik grap altijd ‘ontkenning is de eerste fase’ maar nu staat het toch echt zwart op wit, op mijn eigen blog, dus het is zo. Er onderuit kan ik niet meer. Dus wat ga ik doen om dit te verbeteren, of zelfs weg te toveren?

realistischer met geld omgaan: nu er geen vast inkomen binnenkomt moet ik beter met mijn uitgaven omgaan. Dat betekent dus minder spontane aankopen en beter plannen. Van boodschappen tot luiers tot kleding, alles moet ik bewust kopen omdat het nodig is. Winkelen kan alleen van gespaard geld na uitgaven van alle verplichtingen.

spullen verkopen en opruimen: door mijn kleding, schoenen en tassen onder de loep te nemen weet ik weer wat ik heb. Letterlijk. Ik kan meer combinaties maken, dus meer verschillende outfits aan wat mij gelukkig(er) maakt. Dat klinkt heel materialistisch maar het is wel zo; ik kan shoppen omdat ik niet blij ben met mezelf en iets nieuws kopen om me op te vrolijken. In plaats van te kopen, wordt dat dan iets nieuws creëren met de bestaande items. Ook stond ik vorig weekend op een Shop My Closet in Amsterdam waar ik een boel meiden blij heb kunnen maken met mijn kleding. Dat wil ik vaker doen!

wist je dat ik ook een Facebook pagina heb waar je je spullen kunt verkopen, maar ook toffe items kunt kopen tegen een klein prijsje? Meld je hier aan.

aankopen direct dragen of retourneren: wanneer ik iets aanschaf, in de winkel of online, moet ik het direct passen. Wanneer ik het niet dezelfde week heb aangetrokken, dan gaat het retour! Uiteraard is het niet aanschaffen in eerste plaats het doel!

minder met emotie shoppen en meer met mijn verstand: ik denk dat ik zo snel en makkelijk kleding koop omdat het vroeger er niet was in mijn maat. Of althans, niet zo toegankelijk als nu met online shoppen en lagere prijzen. Iets kopen omdat het anders ‘nooit meer vindbaar is’ ofzo? Ik had dat ook met schoenen, toen er net wide fit in de winkels en shops kwam. Inmiddels heb ik de meeste weggegeven, weggegooid of verkocht. Inmiddels kies ik bewust voor schoenen, zo wil ik dat ook graag met kleding gaan doen. Maar ook met spullen in de supermarkt, spulletjes voor Charlotte en Dennis.


Leave a Reply

Your email address will not be published.