beginnen met bloggen

Wil je  beginnen met bloggen en weet je niet hoe? Lees mijn bloggen voor beginners #1 en begin vandaag

Ondanks ik nog steeds het gevoel heb een newbe te zijn in dit bloggers wereldje, zie ik dat ik toch alweer bijna twee jaar bezig ben. Time flies when you’re having fun! Tijdens events kom ik regelmatig meiden tegen die het leuk zouden vinden om ook te gaan bloggen maar niet zo goed weten waar ze moeten beginnen. Vandaar dat ik besloot om mijn basis tips & trucks op te schrijven, de eerst gaat over hoe je begint.

de juiste naam

Bedenk een naam die bij jou past maar ook bij je blog. Vernoem je je blog naar jezelf, dan hoef je niet veel moeite te doen maar wil je een catchy naam ga dan op onderzoek uit. De naam voor je blog bedenken is erg belangrijk en kun je niet makkelijk veranderen, zie het als je jouw merknaam. Mijn advies: kies voor een algemene naam die je op meerdere manieren kunt gebruiken en waar je nog eens van onderwerp kunt veranderen. Zo heb ik theBiggerBlog gekozen omdat ik niet mijn eigen naam erin wilde verwerken. Curvy, plus size etc zijn termen die ik gebruik maar niet zie als ‘mijn naam’. Hierdoor kan ik ook over andere onderwerpen schrijven. Maak een lijstje met namen en opties.

website & social media

Zodra je een naam gekozen hebt check je deze op social media, zodat je kunt zien of het al gebruikt wordt. Begin bij de belangrijkste, is de website nog vrij? Je kunt hier bekijken of je domeinnaam al geregistreerd staat. Bekijk vervolgens op instagram, Facebook, twitter en pinterest of jouw naam al gekozen is. Als alles vrij is, of je kunt er een goede variant op maken leg dan alles meteen vast. Start met je website, deze leg je vast bij een hosting en kost enkele euro’s per maand en zijn je enige onkosten. Zodra de site vast staat doe je hetzelfde voor alle social media. Je wilt tenslotte niet dat iemand er met jouw naam vandoor gaat. Er zijn ook gratis versies, maar zelf zou ik daar niet voor kiezen.

lay out

De makkelijkste manier om een website te bouwen is door te werken met WordPress. Je kunt hier kiezen uit verschillende gratis templates en lay outs, ik koos die van mij bij ThemeForest. Ik koos ervoor om er eentje te kopen, daar zitten namelijk veel meer mogelijkheden op en aan, zo kun je je eigen kleuren kiezen en zelf je indelingen bepalen. Dit was eenmalig zo’n 40 euro, kosten die je overigens kunt declareren als je van je blog een bedrijf maakt, bewaar alle bonnen goed (hierover later meer). Bedenk goed wat je met je blog wilt, wat de functies moeten zijn en hoe je wilt dat het er uit komt te zien. Elk thema is weer anders in te delen en de kleuren zijn vaak aan te passen, dus kijk goed naar de lay out en de functies en staar je niet blind op kleur. Uiteraard zijn er ook gratis templates te vinden, mocht je zo willen beginnen kan dat ook prima.

bloggen voor beginners

kies een lay out die bij je past

Zelf heb ik geen enkel blog gelezen voordat ik dit koos, want ik wilde een eigen identiteit. Zorg dat je ideeën opdoet bij anderen, maar ze niet pikt want tenslotte wil je je eigen blog ontwikkelen en niet zomaar een copy cat worden, toch? Maak een lijstje met wat jij belangrijk vind om te laten zien en wat je nodig hebt om je verhalen te vertellen, zo heb ik dat ook gedaan. Ik keek achter welk template een mogelijk webshop zat, ik wilde er een kalender in -die ik overigens nog steeds niet gebruik- en ik wilde de voorpagina niet een standaard blog pagina, maar meer een magazine look.

gewoon beginnen

En nu? Gewoon beginnen. Zorg dat je alle wachtwoorden ergens op een veilige plek bewaard, zodat je alles terug kunt vinden. Je zult je overal aan moeten melden. Afhankelijk van welk pakket je kiest bij je hosting, krijg je ook een mailadres wat handig is om te gebruiken bij alles waar een email nodig is. Zelf zit ik bij Hostnet en ben daar erg tevreden over, ze hebben een fijne klantenservice met live chat dus je kunt ze alle vragen stellen in tijden van nood. En die zul je hebben in het begin. Installeer wordpress en volg de stappen op de site van je hosting. Vervolgens ga je je template installeren en je blog persoonlijk maken. Probeer alles uit en bekijk het voorbeeld, ga secuur te werk. Zodra je de lay out op orde hebt vraag je iemand om z’n persoonlijke mening te geven. Een mening die je waardeert en het liefst van iemand die wel eens vaker online zit, dus misschien is je oma niet de beste keuze (of juist wel, lol). Zodra dit staat, kun je gaan bloggen. Een goede tip die ik kreeg toen ik net begon:

“wees niet bang dat het nog niet perfect is, zolang jij niets publiceert weet niemand dat jouw blog bestaat”

Dit vond ik erg fijn en is absoluut waar. Begin je blog, start allerlei social media en begin gewoon. Niemand weet dat jij dit doet, tenzij je het mensen verteld of dingen gaat liken. Dus tot die tijd kun je rustig werken aan je website, je posts en je foto’s. Werk aan je site, bekijk ook de online variant die je lezers zullen zien. Wees kritisch, maar niet te kritisch. Zodra je het gevoel hebt dat je site staat dan kun je je blogs gaan delen op social media.

Hopelijk heb je wat aan mijn tips & tricks. Er volgen nog blogs met plugins waar je niet zonder kunt, wel of geen KvK en de (ongeschreven) bloggers regels.

2 Responses

 1. 'm(i)e'

  ik weet dat wordpress populairder is, maar ik blog via blogger en dat is ook erg makkelijk en helemaal gratis!

  Reply
  • theBiggerBlog - Josine

   Goeie tip! Ja ik heb daar geen ervaring mee, dus dan kan ik er niet over schrijven. Dankjewel!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: