Een goede agenda is voor mij onmisbaar. Ik gebruik dit elke dag, dus moet het praktisch maar ook leuk zijn! Voor 2020 mag ik de agenda & planner van A-Journal gebruiken, iets om blij van te worden

Iets wat ik heb geleerd tijdens mijn burn out is loslaten. Niet denken aan wat er niet is gebeurd op een dag. Wel denken aan wat gedaan is. Om het inzichtelijk te krijgen, neem ik elke dag een momentje om mijn agenda bij te werken. Ik schrijf dan op wat ik wil doen op welke dagen. Ook update ik wat dezelfde dag wel en niet gedaan is, I love afvinken! Dat wat nog niet klaar is, dat plan ik gewoon opnieuw in. Van huishoudelijke klussen, tot aan belletjes die ik moet plegen, tot aan afspraken. Ook schrijf ik onderaan elke dag -indien toepasselijk- een fijne herinnering op aan de dag. Zo hou ik bij wat er gebeurd is, blijft het ‘geordend in mijn hoofd’ en kan ik ook bewust afspraken doorschuiven zonder schuldgevoel.

Wat ik heb gemerkt is dat ik veel to do’s opschrijf, maar ze dus ook doorschuif. Notities maak ik ook graag, kleine reminders of bijvoorbeeld blog ideeën voor een bepaalde periode. Ik heb hier best wat schrijfruimte voor nodig. Voorheen had ik een fijne agenda die heel klein was en paste prima in mijn tas. Alleen paste daar lang niet al mijn afspraken en taken in. Sinds twee jaar gebruik ik een grote A4 formaat agenda, een simpele van Action. Voor het komende jaar nam ik me voor om een leukere agenda te kopen. Het mezelf te ‘gunnen’ om in iets moois te schrijven, ik gebruik het tenslotte elke dag. Onlangs werd me gevraagd of ik interesse had om de producten van A-Journal te ontvangen; een speciale editie. Dit was precies wat ik zocht. Een overzichtelijke agenda die tegelijkertijd heel leuk is, maar ook praktisch. Ik kreeg er ook een family planner bij, iets wat ik nog nooit gebruikt heb.

hoe ik mijn agenda gebruik

Mijn agenda is eigenlijk een soort dagboekje, met afspraken maar ook fijne herinneringen. Ik doe echt alles digitaal, echt alles, maar afspraken digitaal vind ik niet fijn. Het heeft gewoon iets fijns om elke dag even mijn agenda ‘ouderwets’ met de pijn bij te werken. Afvinken voelt voor mij enorm goed – een soort bevestiging dat ik veel meer doe op een dag dan ik me realiseer. Ook het doorschuiven van geplande taken vind ik fijn. Het is niet erg als het niet gelukt is, zolang ik het maar niet vergeet! En dat noteer ik dan weer in mijn agenda.

Week overzicht op maandag – ik update mijn agenda en schrijf taken voor de hele week in het weekend of op maandag. Dat doe ik heel realistisch, want anders wordt het wel heel demotiverend wanneer ik echt alles moet doorschuiven steeds. Ik heb daar een goede balans in gevonden. Wanneer ik ontzettend veel heb, schrijf ik de taken of ideeën op bij notities. Zo staat het er wel, zonder dat het een must is voor die week.

Dagelijkse updates – elke dag, soms om de dag, update ik de taken behalve in het weekend. Wanneer ik bijvoorbeeld een nieuwe afspraak heb gemaakt, weet ik dat ik niet aan blog zaken toe kom. Die taken plan ik dan anders of opnieuw in. Ook schrijf ik op welke dagen Charlotte naar het kinderdagverblijf of de oppas gaat. Wanneer Dennis afspraken heeft, zodat ik daar rekening mee kan houden.

Positief resultaat van noteren – het geeft mij een enorme rust door alles op te schrijven. Ik kan het dan niet vergeten en het dus loslaten. Daarnaast is ook het updaten heel fijn, want zo heb ik inzicht in mijn tijdsverdeling. Wanneer ik baal dat ik weer iets op moet schuiven omdat het niet gelukt is, maar daarna noteer wat ik allemaal gedaan heb, dan zie ik in dat ik niet zo streng moet zijn voor mezelf. Ook kan ik nu beter ‘nee’ zeggen, iets wat ik heb moeten leren.

jaaragenda 2020

De jaaragenda heeft een handig A5 formaat en een harde kaft. Het begint met een maand overzicht en alle dagen, vervolgens een spread (2 pagina’s) van elke maand met blokken. Handig als je bijvoorbeeld een snel maandoverzicht wilt hebben van een rooster. Daarna beginnen de weken. Elke 2 pagina’s is 1 week, waarbij je voor elke dag van de week 5 lange regels hebt om te beschrijven, plus een extra vak voor notities. Ik ben benieuwd of dit genoeg schrijfruimte is voor me; omdat het toch een andere indeling is dan ik gewend ben. Er zit een lint bij die je op de juiste week kunt plaatsen, als een boekenlegger, handig! Het is allemaal erg minimalistisch en strak vormgegeven, wat ik heel stijlvol vind. Toch staat over alles wat je moet weten; dag, datum, weeknummer en maand. Ook iets waar je duidelijk de kwaliteit aan kunt merken, het slaat volledig open. Dus wanneer je op de andere pagina wilt schrijven, zit je niet te klooien met een dichtslaand boekje, fijn. Het enige wat ik ‘mis’ is een elastiek die het boek gesloten houdt, ik vind het altijd wel fijn om enkele papieren er in te bewaren soms. Maar dat kan ik ook oplossen met een losse band.

+ Weekoverzichten
+ Maandoverzichten
+ Leeslintje
+ Veel ruimte voor notities
+ Looptijd: 23 dec 2019 t/m 17 jan 2021

family planner 2020

Compleet nieuw voor mij, een familie planner. Ik heb zoiets nog nooit gebruikt dus weet ook niet goed waar ik op moet letten. Wel is het heel tof vormgegeven en vooral heel overzichtelijk. Zo heb je voor elke week een nieuwe pagina. Het is A4 formaat en dus genoeg ruimte om te schrijven. Het heeft een ringband, wat ik fijn vind, om zo elke week makkelijk om te slaan en makkelijk schrijfbaar. Ook zit er een hangertje aan in het midden, zoals je kunt zien op de foto. Ik denk dat ik het een leuke plek ga geven, zodat we er makkelijk op kunnen kijken en bijschrijven.

+ Weekoverzichten
+ Ruimte voor 5 gezinsleden
+ Vol mooie illustraties
+ Spiraalgebonden

A-Journal

Vier toffe, jonge meiden startte in 2016 een stationary merk op. Het begon met een agenda en is nu uitgebreid met notitieboekjes, familie planner, schoolagenda, negenmaanden dagboek, kaarten en verjaardagskalenders. Marina, Mikki, Marjolein en Justus ontwerpen alle items zelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published.