waarom je je dag- en nachtcrème nooit mag omwisselen

waarom je je dag- en nachtcrème nooit mag omwisselen

Heb je wel eens ‘s nachts je dagcreme aangebracht, omdat het potje nachtcrème leeg was? Of gedacht dat je overdag wel een iets vollere crème kon gebruiken en dus je nachtcrème op gesmeerd? Nooit meer doen!

Onlangs was mijn dagcreme op en ik wist me even raad. Ik was ontzettend druk en had geen tijd om naar mijn favoriete winkel te gaan. En zomaar een crème-tje van de supermarkt vond ik ook weer zonde. Dus ja hoor, ik smeerde er gewoon op wat ik had. Ergens in mijn hoofd hoorde ik wel dat stemmetje van een verkoopster “nooit je dag- en nachtcrème omwisselen” maar waarom eigenlijk niet? Ik kreeg echt een soort schuldgevoel door die crème toch te gebruiken en besloot na enkele dagen maar eens uit te zoeken waarom het zo slecht is?

het verschil tussen dag en nacht

Er zijn wel degelijk verschillen tussen een gemiddelde dag- en nachtcrème. Eigenlijk is het antwoord heel simpel: overdag is je huid aan het overleven en moet het beschermd worden tegen alles van buitenaf. ‘s Nachts heeft de huid de tijd en ruimte te herstellen en heeft het dus verzorging en voeding nodig. Andere functies, dus ook andere ingrediënten die daarvoor zorgen. Maar in principe voedt en hydrateerd elke creme dus is het nu echt zo slecht? Of is het slechts een verkooppraatje? En hoe zit het dan met die 24h creme die je dag en nacht kunt gebruiken? Ik ging op onderzoek uit.

waarom je je dag- en nachtcrème nooit mag omwisselenoverdag

  • gedurende de dag wordt je huid blootgesteld aan de buitenlucht, dus ook aan UV-stralen. In de meeste dag cremes zit een SPF die de huid beschermen tegen de zon.
  • er zitten ingrediënten als antioxidanten en caffeine in een dagcrème om je lekker opgepept eruit te laten zien. Tegenwoordig zit er ook vaak een shimmer in, voor een fris huidje en natuurlijke glow.
  • dagcrème zijn vaak iets dunner, vloeibaarder als het ware. Het trekt snel in de huid waardoor je daarna makkelijk make up aan kunt brengen.

’s nachts

  • een nachtcrème is juist weer wat voller en rijker. Er is meer tijd om het in te laten trekken. Je hoeft het trouwens maar heel dun aan te brengen, want anders kan je huid niet goed ademen.
  • tijdens de nachtrust herstelt de huid en heeft het vooral behoefte aan hydratatie en voeden. Er zitten dan ook geen toevoegingen in als SPF of om je gezicht op te peppen.
  • door bepaalde ingrediënten bevorder je het herstellen van de huid, kunnen beschadigingen gerepareerd worden en het vernieuwen van de huid zodat littekens en pigment vlekken vervagen. Dit zijn retinoïde of retinol, glycolzuur en hyaluronzuur; sommige hiervan gaan niet goed samen met UV-stralen en zitten dus nooit in een dagcrème.

 

Naast deze ingrediënten in dag- en nachtcrèmes zitten er nog meer bestanddelen in. Zoals bijvoorbeeld anti-age of juist tegen acne, zoveel mensen, zoveel cremes.

conclusie: je kunt een dagcrème dus best ook ’s nachts gebruiken, al zitten er overbodige stoffen in. Dit geldt voor voedende en hydraterende cremes, hele lichte cremes zullen waarschijnlijk niet voldoende zijn. Een nachtcrème mag je absoluut niet overdag gebruiken. Er kunnen stoffen in zitten die een allergische reactie kunnen veroorzaken in combinatie met UV-stralen (een SPF). Daarnaast is het ook gewoon minder mooi; de volle nachtcrème laat je huid vaak te heftig glimmen.

lees ook: dag- en nachtcrème review over Abloom, zo natuurlijk dat je het kunt eten

24h crème

Dit verklaart dus ook wat een 24h creme in houdt; een creme die je zowel overdag als ’s nachts kunt gebruiken. Deze creme bevat geen retinoïde, of wel retinol omdat er een allergische reactie kan ontstaan door UV-stralen. De creme zal niet te vet zijn, anders glimt het te heftig overdag. Het is ook niet heel vol, want het moet snel intrekken. Van de ingredienten die je huid nodig heeft zal het van alles wat hebben, plus datgene waarvoor je het koopt. Voor de jonge huid met een anti-acne bescherming, voor de oudere huid met een anti-age, enzovoorts. Ik denk dat dit een prima creme is voor mensen die houden van gemak en geen volle, intensieve creme nodig hebben ’s nachts.

oogcrème

Nog een product wat eigenlijk niet te vergelijken is met een dag- of nachtcrème is een oogcrème. Dit product is speciaal ontwikkelt om alleen te gebruiken rondom je ogen. Vaak zitten er ingrediënten in om je wallen te verminderen of optisch te camoufleren. Ook zit er geen parfum in of andere producten die je ogen kunnen irriteren of laten tranen. Daarnaast helpt natuurlijk ook veroudering tegen te gaan, vult het zo goed als mogelijk lijntjes op en stimuleert het huid vernieuwing.

Mocht je meer willen weten of de bestanddelen zoals hierboven genoemd dan lees je hieronder wat deze ingrediënten precies doen. Bron: RAU cosmetics

glycolzuur: Glycoproteïnen zijn lichaamseigen macromoleculen die bestaan uit een proteïne en suiker. In het organisme vervullen glycoproteïnen talrijke functies, bijvoorbeeld als bestanddeel van celmembramen, bloedplasma of in het immuunsysteem. Als cosmetisch ingrediënt werken glycoproteïnen als een beschermend net op de huid waaronder het vocht opgeslagen wordt. U houdt de huid in goede staat en de huidoppervlakte werkt gladder.
hyaluronzuur: Hyaluronzuur is een lichaamseigene, suikergelijkende verbinding, die door haar vermogen water te binden, bijzonder graag als bestanddeel van huidverzorgingsmiddelen gebruikt wordt. Het voedt de huid, kan vrije radicalen neutraliseren en het vermogen van de huid om te regenereren positief beïnvloeden. Het natuurlijke gehalte in de huid neemt in de loop van het leven af en kan door cosmetica dat hyaluron bevat weer aangevuld worden. Hyaluronzuur wordt biotechnologisch geproduceerd en is dus geen dierlijk product. Hyaluronzuur is in gecertificeerde natuurcosmetica toegestaan.
retinoïde: Retinol  (vitamine A) is een uiterst werkzaam ingrediënt en speelt al jaren een belangrijke rol in de anti-age cosmetica. Het stimuleert de celvernieuwing, maakt de huid gladder en verstevigt de huid & het bindweefsel. Retinol is een antioxidant en kan beschadiging door vrije radicalen voorkomen. Dat zorgt er voor dat de huid minder snel veroudert en voorkomt rimpelvorming. Het stimuleert ook de wondgenezing en vermindert huidverkleuringen.

lees ook: mijn ideale huidverzorging tegen oneffenheden 

Josine
welkom op theBiggerBlog; een plussize fashion blog met een liefde voor eerlijke beauty producten. Een eeuwige lust naar reizen en recentelijk toegevoegd de perikelen als plussize mama

You May Also Like

Leave a Reply