Een glimlach is de mooiste curve van je lichaam, maar wat als je niet graag voluit lacht?

Een mooie mond en een gezond gebit is erg belangrijk en vaak het eerste wat mensen opvalt wanneer ze naar je kijken. Zo kreeg ik regelmatig te horen ”goh, had je die gele tand altijd al? Helaas was het antwoord daarop dus ja!

melkgebit

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik zat in de kleuterklas en het was voorjaar, denk ik, want ik ging een nieuwe kleurplaat van bloembollen halen. Hyacinten, narcissen enzovoorts. Ik had geen schoenen aan en liep op sokken in de klas, de juf zat ergens vooraan waar er vloerbedekking lag. Met mijn nieuwe kleurplaat liep ik terug naar mijn tafel, die stond op linoleum. Zonder voor me te kijken, starend naar de kleurplaat liep ik terug en gleed ik uit over de gladde vloer. Mijn voortand tegen de hoek van de tafel. Au! Paniek!

tandarts

Het was begin jaren 1980 dus mijn vader werd gebeld, hij haalde me op en hij moest terug aan het werk. Ik zat op de bank met een theedoek met ijsklontjes (ofzo) erin te wachten tot mijn moeder thuis zou komen. De tandarts kon er niks aan doen en zei dat we maar moesten wachten tot mijn grote mensen tand door zou komen. Wat een hel was dat. Ik denk dat ik wel een jaar met een gat in mijn mond heb rondgelopen.

grote mensen tand

Daar was die dan, die tand, eindelijk. Zo blij was ik er niet mee want ik kon er niks mee eten, alles wat koud of warm was deed ontzettend veel pijn. Jarenlang heb ik er last van gehad, maar, ik had mijn eigen tand! Toen ik zo’n 20 jaar was ging er voor het eerst iets mis, er ontstond viezigheid -om het netjes te zeggen- op mijn tandvlees en ik moest naar een endodontoloog in Amsterdam. ”De beste werd er nog geroepen, ik weet niet meer door wie. Wat ik wel weer is dat ik zo’n twee keer anderhalf (!!) uur in de stoel heb gelegen, nog vier keer terug ben geweest om het te bleken en ik eindigde met een donkere tand die alsmaar geler zou worden. Die geen pijn meer deed, dat dan weer wel.

glimlach

drama jaren

Ik grap vaak dat ik sinds mijn dertigste uit elkaar aan het vallen ben, opeens allerlei kwaaltjes. Je voelt het aankomen he? Ook mijn voortand ging weer opspelen en was weer ontstoken. Zelf had ik het niet eens door, maar tijdens de controle bij de tandarts viel het op. Ik werd doorverwezen, ook weer naar de beste (die later bleek te zijn opgeleid door endo nummer 1, klein wereldje). En ja hoor, tranen met tuiten natuurlijk want ik ben als de dood voor de tandarts dus laat staan zo’n endodontoloog! Het was namelijk niet mijn eerste keer daar, ik was er eerder voor mijn kies. Zo zag het er jaren uit:

glimlach

behandeling

Mocht je nog ook een verkleurde tand hebben, schroom dan niet om je tandarts om meer informatie te vragen. Ik moet wel bekennen dat ik -ondanks aanvullende verzekering- veel zelf heb moeten betalen maar het was elke cent waard. Eerst is de tand opnieuw geopend aan de achterkant, daar waar destijds ook gewerkt was. Toen is het hele wortelkanaal schoongemaakt en gevuld met een medicijn, net als bij een wortelkanaalbehandeling. Ook is er meteen een bleekmiddel in gestopt. Ik gaf bijna licht! Dat zou nog wat donkerder worden na verloop van tijd. Alles werd netjes afgewerkt en de tand heeft nu een perfecte kleur!

glimlach

opgelucht

Soms denk ik dat ik liever zoiets groots laat doen aan mijn gebit dan een gaatje vullen! Ook deze afspraken duurden beide meer dan een uur, maar ik ben zo blij met het resultaat. Ik was al helemaal gewend aan die ene gele tand en zorgde dan ook dat ik netjes met gesloten mond lachte voor mijn close up foto’s en selfies. Dat hoeft dus nu niet meer. Soms kijk ik in de spiegel en dan ben ik nog steeds verrast hoe mooi het is geworden, terwijl ik het nu al een half jaar zo heb. Ik ben er zo blij mee! Ik heb er overigens niks van gevoeld, geheel pijnloos dus.

glimlach

heb jij ervaring met zulke specialisten?

5 Responses

 1. Sheila

  Je hebt een prachtig gebit en dat mag zeker getoond worden. Mensen beseffen het niet altijd, maar je gebit is echt wel één van je beste visitekaartjes. En als je je daar zelfverzekerd over voelt, gaat dat dus gepaard met een schitterende glimlach.

  Zelf heb ik een beugel gehad, omdat ik vroeger aan duimzuigen deed (eigenlijk 2 andere vingers, maar dat klinkt dan weer zo raar). Mijn tanden staken helemaal naar voren en ik kreeg een blokjesbeugel. Ik lachte altijd al veel (beugel of niet), maar na de beugel periode kreeg ik soms ook complimenten van vreemden. Dat mijn gebit zo mooi was. Daar ben ik nu nog steeds blij mee.

  Het is ook de reden waarom ik niet wil dat mijn zoontje aan zijn duim gaat zuigen. Ik heb hem een speen gegeven, omdat dat makkelijker is af te leren. En om te voorkomen dat zijn tanden dus scheef groeien.

  Reply
 2. Karen

  Wat ontzettend fijn dat je nu blij bent met het resultaat! Ik heb op mijn 33e een beugel gehad. Ik weet hoe dramatisch een gebit kan zijn voor je zelfvertrouwen.

  Reply
 3. Marije

  Ik ben gelukkig gezegend met een goed gebit *klopt af*. Maar ben altijd bang voor de tandarts.

  Als ik jouw verhalen lees over al die tandarts ellende, echt groot respect dat je nog steeds gaat en het doet. Ik was allang in een hoekje gaan zitten.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.