bevrijd je van onzekerheden: tips voor een body positive & body neutrale zomer (vakantie)

bevrijd je van onzekerheden: tips voor een body positive & body neutrale zomer (vakantie)

Heerlijk genieten van de zon is niet voor iedereen makkelijk. Durf je niet in bikini? Draag je altijd lange mouwen of een lange legging, zelfs in de zomerse hitte? Bevrijd jezelf en neem ruimte in; tips voor een body positive & body neutrale zomer en vakantie

Stop! Ho! Ga niet weg voordat je dit gelezen hebt of lees het onderweg, kan ook. Deze zonnige zomer tips zorgen er hopelijk voor dat je nog meer geniet van je uitstapje of vakantie. Herken jij jezelf hier in? Geen badkleding aan durven en daarom niet naar het strand gaan? Bij zomerse hitte nog steeds lange mouwen dragen. Of altijd een legging aan onder je jurken en rokken, blote benen zijn een no-go.

body neutraal – je lichaam accepteren zoals het is, zonder een sterke positieve of negatieve mening. Niet de drang hebben om het continue te willen veranderen en momenten hebben waarbij je er niet mee bezig bent.

Wat zou het fijn zijn als je oprecht kunt genieten van het mooie weer zonder je continue zorgen te maken hoe je er uit ziet. Of hoe andere mensen je zien en wat ze zullen denken. Bij een dagje strand, lekker zwemmen in het zwembad maar ook op vakantie. Doe je mee aan deze #bodyneutralitychallenge?

maak foto’s, óók van jezelf!

Je kunt alles kopen, maar mooie herinneringen niet. Dus verstop je niet en maak foto’s want dan kun je er ook nog eens met veel plezier naar terug kijken. Je vakantie is een welverdiende break waar je met veel plezier aan terug denkt. Daar wil je naar terug kijken, jij maar ook je familie of vrienden waarmee je op pad bent. Kijk maar eens terug naar oude foto’s, toen was je misschien ook onzeker en nu zie je alleen maar hoeveel lol je had. Verstop je niet en ga ervoor. Natuurlijk ben je prachtig precies zoals je bent, maar heb je onzekerheden? Ik geef je een paar tips:

 • groepsfoto? Neem die foto! Denk er niet over na, dit zijn je vrienden, familie, hier heb je lol mee. Geniet, maak die foto en wis ‘m niet. Ben je dikste? Neem die ruimte in. Je mag er zijn, je maat bepaalt niet wie je bent of wat je doet. De mensen om je heen herinneren niet je broekmaat, maar wel hoeveel plezier jullie hadden die dag.
 • als er een foto is gemaakt, kijk dan naar de totale foto en niet meteen naar die buik. Of die armen. Of die onderkin. Niet tevreden, dan maak je er nog 10! Lang leve de digitale camera. En ook al is die ene spontane foto niet de mooiste; denk aan de herinnering.
 • oefening baart kunst, dus maak een boel foto’s en speel met de poses. Kijk eens naar foto’s in een tijdschrift of instagram en kopieer de poses. Oefen desnoods even in de spiegel. Een zekere versie van jezelf is zo mooi. Zonder de onzekerheid komt je ware zelf zoveel mooier over om te fotograferen.
 • maak geen foto’s in de felle zon, mag best hoor, maar dat zijn de minste mooie foto’s. Het felle licht reflecteert. Ga ik de schaduw staan of loop even heen en weer tot je een betere hoek hebt gevonden, het werkt echt.
 • wees niet zo hard voor jezelf, is toch wel de belangrijkste. Als een foto is gemaakt, of tien, check dan niet meteen de foto maar accepteer dat een fijn moment is vastgelegd.

body positive – een positieve kijk op ieders lichaam zonder oordeel, jaloezie of disrespect

zomervakantie tips, body positive summer, travel blog, reisblog, plussize travel, plussize reis blog, fat girls travel too, camera, old school, body positivity, bopo blog, bopo holiday, bopo vakantie

badkleding toch wel spannend?

Dat eerste bikini momentje in de zomer is toch altijd weer even wennen, soms eng zelfs. Welke maat je ook hebt, veel mensen moeten zich er even overheen zetten na al die dikke winterlagen te hebben gedragen. Bedenk goed dat iedereen zo zijn of haar onzekerheden heeft. Je bent het waard om te genieten van de zon, de zee en het weer, zoals jij dat wilt.

Gun jezelf een mooi setje badkleding. Iets waar je je mooi in voelt, jezelf in kunt zijn. Wanneer je je mooi voelt, straal je dat ook uit. Vind je dat moeilijk, jezelf mooi voelen, fake it till you make it anyway en ga ervoor. Door het te proberen proef je van deze zorgeloze momenten en wie weet krijg je de smaak te pakken. Het hoeft allemaal njet tegelijk he? Neem het stapje voor stapje. Geen haast.

“op vakantie kent niemand je, je bent anoniem”

Na je moed in gesproken te hebben, deel ik je mijn tips. Zelf vind ik het fijn om goedzittende badkleding te dragen, dan voel ik me goed wanneer ik naar het strand of zwembad ga. Ook ik vind het altijd weer even wennen, maar ik merk altijd dat een goede mindset het belangrijkste is. Zo doe ik dat:

 • bedenk je goed, dit moment komt nooit meer terug. Roepen je kids of je mee de zee in gaat? Doe het. Zij herinneren zich zwemmen en pret met mama, niet welke maat bikini je droeg. Of ben je op een romantische vakantie met je geliefde, of een super te gekke trip met je vrienden, go for it. Ze kennen je en weten hoe je er uit ziet. Ze houden van je en waarderen je, ongeacht je badpakmaat.
 • op vakantie ben je anoniem. In het buitenland ken je niemand en dus de perfecte plek om te experimenteren. Probeer hier eens, tussen de mensen die je nooit meer ziet, om eens te doen wat je nooit durft. Met blote benen lekker uiteten. Geen vestje over je armen. Of die bikini aan te trekken naar het strand. Lekker rond te banjeren zonder cover up. Geniet mateloos.
 • geniet van het uitzicht. Wat doe jij als je op het strand ligt? Ik kijk heerlijk om me heen, wat hebben anderen aan, wat zijn anderen aan het doen, etc. Dat doen de mensen om je heen ook, denk dus niet meteen dat ze naar je staren. Misschien kijken ze wel omdat je er zo goed uit ziet? Of zijn ze jaloers op je zelfverzekerdheid. Probeer het los te laten en geniet van het moment.

tip: de leukste plus size proof bikini’s, badpakken en tankini’s

Heb je toch wat moeite met de stap te zetten om rond te paraderen in zwemkleding, of van een badpak over te stappen op bikini? Ik vind het fijn om op onzekere momenten een leuk strandjurkje of omslagdoek bij me te hebben. Totaal onnodig, maar soms is het fijn om even iets om te kunnen slaan. Het is trouwens ook heel handig tegen verbranden, of wanneer je handdoek kletsnat is. In veel strandtenten is het ook verplicht.

Op vakantie zorg ik altijd dat ik een extra set badkleding bij me heb, aangezien mijn maat niet overal te koop is. Sterker nog, ik neem een heleboel extra sets mee. Lekker variëren, maar ook afhankelijk van mijn dag en de locatie, bepaal ik wat ik aan doe.

hoe ga je om met negatieve reacties van anderen?

Nu is er altijd een kans dat mensen negatief reageren, dat kan. En dat kan iedereen overkomen. Laat dat niet je dag of zelfs je vakantie verpesten. Want bedenk je toch eens, waarom zou iemand negatief op jou reageren vanwege je figuur of gewicht? Wat schiet die persoon er mee op? Niks. Het is dus waarschijnlijk afgunst dat jij heerlijk geniet met je blote lijf. Het is vreselijk om mee te maken, maar ga jij zo’n persoon gunnen om het je dag te verpesten? Als je het op kunt brengen dan zou je kunnen zeggen “bedankt voor de opmerkzame reactie, al zie ik er niet het nut van in om dit te zeggen?”. Hoe vaak gebeurd dit? Het belangrijkste hierin is, denk niet wat anderen zullen denken. Aannames zijn je grootste vijand.

Nu zijn er ook mensen in je directe omgeving die een opmerking kunnen maken. Tegen die mensen zeggen we bedankt! Blijven communiceren is belangrijk. Aangeven dat dit je niet helpt; zowel fysiek niet als mentaal.

vliegen met een grote(re) maat

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Voor veel volle vrouwen zijn die stoelen toch altijd wel een dingetje. Ik heb veel gevlogen, voor werk maar ook privé. Een goede voorbereiding is het halve werk, dit zijn mijn tips:

 • kies niet voor de voorste rij stoelen, hierbij zit het tafeltje verwerkt in de armleuning wat betekent dat de stoel smaller is. Bij de nooduitgang is dit niet altijd zo, die zitten soms in een ‘gewone’ rij. Kijk goed op het overzicht met stoelen voor je kiest.
 • vlieg je samen met iemand? Zorg dat je naast diegene zit door tijdig in te checken. Tijdens de reis kan dan de leuning omhoog en geeft je wat meer ruimte.
 • Ik ben 1.70. m en kies altijd voor een stoel bij het raam. Dat vind ik persoonlijk altijd ruimer zitten. Ben je er lang, kies dan voor een stoel aan het gangpad zodat je benen de ruimte krijgen.
 •  is de riem te kort? Vraag de stewardess om een riemverlenging, deze wordt ook wel gebruikt door zwangere dames. Deze kun je ook online kopen, zodat je deze altijd bij je hebt. Hier vind je een goedkope optie. Wist je trouwens dat dit heel normaal is, dat het te kort is? Ze slijten snel en worden gerepareerd door ze te verkorten.
 • tot maat 52 heb ik gedragen op de heupen en altijd gevlogen. Destijds alleen bij een binnenlandse vlucht in China een probleem gehad met de riemlengte, de stoelen bij Thai en Malaysia vond ik vrij smal. Met KLM, Singapore Air, Jet air, Delta, Transavia, Finair en Emirates zaten allemaal prima. Natuurlijk niet breed, maar goed genoeg. Onlangs vloog ik met EasyJet en kwam erachter dat de armleuning van de window seat omhoog kan, zo heb je nòg meer ruimte.
zomervakantie tips, body positive vakantie, body positive blogger, bopo blog, plussize reis blog, plussize travel blog, reisblog, wanderlust, vliegtuig, vliegen maat 48, vliegen maat 50, vliegen maat 52, vliegen met een grote maat, breedste vliegtuigstoel, dik vliegen, seat belt externer,

de #bodyneutralitychallenge, doe je mee?

Tot slot wil ik jullie uitdagen, doen jullie mee? De body neutrality challenge is eigenlijk een test voor jezelf. Verleg je eigen grens en draag of doe eens dat wat je normaal nooit zou doen. Draag je nooit blote armen omdat je je schaamt? Trek eens een hemdje aan. Nooit rokjes of jurkjes zonder legging, doe eens wild ga eens met blote benen op pad!

lees ook: alles tegen schurende benen

Ga je nooit zwemmen omdat je niet in badpak durft, doe het eens gewoon desnoods om 6 uur ’s morgens. Of kies voor een leuk gestylde outfit met blote benen en/of armen en dat je je angst en onzekerheid uit de weg gaat gaat. Zeker op vakantie want daar ken je niemand, je bent anoniem. Desnoods laat je alle camera’s thuis, maar doe het. Gewoon één keertje. Wedden dat het heerlijk voelt? Bevrijdend.

Body positive betekent dus ook dat je zelf ook open staat voor anderen en hun andere vormen, kleuren en maten. Iedereen mag er zijn zoals ze zijn. Wij zijn niet nodig om er een mening over te geven. Of erger nog, deze hardop te verkondigen. Bekijk de wereld door een roze bril en je wordt een vrolijker en fijner mens.

geniet van het mooie weer.
memories last a lifetime

NOOT: lukt het je niet om deze omslag te maken? Zoek hulp. Vraag je huisarts voor ondersteuning of neem contact op met Bureau Body Positive

Josine
welkom op theBiggerBlog; een plussize fashion blog met een liefde voor eerlijke beauty producten. Een eeuwige lust naar reizen en recentelijk toegevoegd de perikelen als plussize mama

You May Also Like

9 Comments

 • Josine Wille 2 September 2019 15:49

  Dankjewel!

 • Jessytravel.nl 2 September 2019 06:48

  Leuke tips zijn dit Josine!

 • Mama 6 May 2019 09:47

  Súper artikel Josine!!!! Leuke tips!!!

 • Josine Wille 12 May 2017 17:49

  That’s the spirit! xx

 • Tamara 12 May 2017 12:38

  Trek je mooiste zomerjurk aan! Blote benen en armen, een hippe bikini of anders badpak. Zwem! En geniet van de zon en de zomer! Zoooooo zonde om het niet te doen,je hebt enkel jezelf ermee.

 • Naomi 12 April 2017 14:58

  Pfff de bikinistress is al begonnen en het duurt nog zeker 66 dagen voordat we gaan… We gaan voor de eerste keer op vakantie met onze dochter… Met deze hele mooie en lieve dochter kwam gratis “striae” (tijdens de zwangerschap dan)… & Omdat ik Indisch bloed heb worden al mijn littekens….. tromgeroffel: P A A R S ! !
  Dan verdwijnt je mooie zwangere buik…. heb je extra vel over… lijkt je buik nu met extra vel én striae een tijdschrift in braille…. en nu nog in een bikini…..

  Maar goed dat mijn dochter het niet uit maakt hoe is er uit zie en mijn man me nog net zo mooi vindt als voor de zwangerschap… Nu ik zelf nog…

 • theBiggerBlog – Josine 22 July 2016 01:34

  Oh wat een goed idee! Gaat je lukken..! xx

 • Mirjam 21 July 2016 21:29

  Mijn vakantie challenge is het strapless H&M jurkje bestellen en dragen tijdens mijn vakantie in Curacao over 2 maandjes, en dan zonder legging!! :)

 • ricardo 21 July 2016 09:29

  Goede tips geef je mee. Ik ga dit jaar niet op vakantie, in ieder geval niet deze zomer maar goed hier in Nederland kunnen we eindelijk ook een beetje van de zomer genieten nu!

Leave a Reply