Questions & Answers • deze serie gaat over mijn opleidingen en werk, maar ook wat ik nu precies doe met mijn blog. Eerlijke antwoorden op al jullie vragen

Onlangs stelde ik op instagram de vraag “wat willen jullie graag over mij lezen?”. Daar kwamen echt zo ontzettend veel leuke vragen op, dat ik besloot ze te bundelen per onderwerp. In dit blog vertel ik je meer over mijn schooltijd, welke opleidingen ik heb gedaan en waarom ik hiervoor heb gekozen. Natuurlijk vertel ik ook wat ik daarmee heb gedaan, wat voor werk ik doe en heb gedaan. Mijn blog is natuurlijk ook hard werken, dus hoe zit dat nu precies? En telt dat ook als (betaalde) baan? Ik geef antwoord op al jullie vragen.

welke opleiding(en) heb je gedaan?

Heel mijn jonge leven wilde ik dokter worden. Of privé detective. Leren is niet mijn sterkste punt. Ik kon het wel hoor, maar deed het niet. Zo ging ik met mijn vwo advies naar de middelbare. Eindigde op de mavo. Daarna heb ik nog havo en vwo gedaan op het Nova college, voor volwassenen. VWO heb ik deels behaald en toen was ik er wel klaar mee, dan maar geen medicijnen. Ik pakte een boek met alle opleidingen en begon te bladeren. Omdat er toen een overgang was naar een nieuw leersysteem kon ik niet overal terecht met mijn verouderde pakket. Ik koos twee HBO opleidingen die me wel wat leken, namelijk Media & Entertainment management in Haarlem en International Fashion Management Amsterdam.

“Als ik dit zo lees is dat best gek gegaan, typisch Josine. Ik begin gewoon en zie wel hoe het loopt.”

Bij beide werd ik aangenomen, maar wat wilde ik? Ik besloot naar beide te gaan want ze startten niet tegelijk. Eerst drie dagen M&E management in Haarlem. Hmm, niet zo leuk. Ik besloot dan nog even een paar dagen AMFI mee te pakken. Dat voelde veel beter! Ik belde Groningen, regelde dat ik in Amsterdam bleef studeren en zo geschiede. Als ik dit zo lees is dat best gek gegaan, typisch Josine. Ik begin gewoon en zie wel hoe het loopt. Ik ben nu dus bachelor of garment technology. Een hele mond vol. Ik liep stage op Bali, Indonesië in een kledingfabriek en daarna bij een private label productie bedrijf in Nederland. Ook schreef ik bij dat bedrijf mijn scriptie en werd ik -voor ik afstudeerde- aangenomen. En zo startte mijn carrière in de mode industrie. Ik was meer een doe-er, zo ook bij mijn stage en werk. Ik slaagde dus, na goede cijfers tijdens mijn opleiding, met een magere zes. Want ik had 1 woordje verkeerd vertaald in het financieel overzicht. Ja mensen, sommige leraren zijn eikels. Die zien je liever zakken, dan belonen dat je maanden lang keihard gewerkt hebt aan een onderzoek. En nu wil ik schrijven ik ben er overheen maar dat is dus niet zo, maar kan er wel om lachen.

een van de weinige kiekjes van mij op kantoor. Heel serieus. Dus.

wat doe je voor werk & wat heb je gedaan?

Na mijn studie ben ik gaan werken als junior product manager. Er was een verkoper die modellen verkocht aan een klant (winkelier), wat vervolgens geproduceerd moest gaan worden. Hiervoor moest de juiste stof worden gekocht, de goede fournituren. Ook moest het worden doorgepast, samen met patroonmakers. In deze functie heb ik veel geleerd en ik heb nog steeds contact met deze lieve collega’s! Zoals veel bedrijven in de mode ging het hier slecht mee en moest ik weg. Ik begon bij een merk in Rotterdam waar ik product developer werd; het ontwikkelen van een collectie samen met de styling afdeling. Deze collectie werd verkocht en ging daarna in productie. Prijzen onderhandelen met leveranciers, op bezoek in de fabrieken, stoffen uitzoeken, kwaliteit bewaken en een goede pasvorm creëren waren onderdeel van mijn functie. Dat is mijn leukste baan ooit geweest, maar heeft ook het meeste van me gevraagd. Ik heb hier zes jaar gewerkt, totdat ook dit bedrijf omviel.

Ik besloot dat ik iets voor mezelf wilde beginnen, maar wat? Mode is mijn passie en dus startte ik toen theBiggerBlog, in 2014.

Dan zit je opeens thuis na elke week 60 uur of meer te werken. Voor dit bedrijf ging ik elke paar maanden naar India of China. Het was altijd druk en ik was zelden voor 19:00 uur thuis elke dag. Ik besloot dat ik iets voor mezelf wilde beginnen, maar wat? Mode is mijn passie en dus startte ik toen theBiggerBlog, in 2014. Mijn doel was vertellen waar je kan winkelen, hoe je kunt letten op de pasvorm; wat inmiddels is uitgegroeid tot mijn bekende “shop your shape, not your size”. Terwijl ik dat als uit-de-hand-gelopen hobby beschouwde, solliciteerde ik door.

swipe naar rechts voor alle werk-kiekjes uit de oude doos

Ons huis stond te koop en we wilden verhuizen richting Haarlem, dus besloot ik te solliciteren in Amsterdam en omgeving. Ik kreeg een baan aangeboden, als senior product developer. Deze baan bleek inhoudelijk compleet anders te zijn dan mij werd verteld. Ik was diep ongelukkig en vertelde het aan mijn manager binnen het opzegtermijn. Toch vroegen ze me het half jaar contract vol te houden, omdat ze de afdeling wilden gaan veranderen. Elke dag 120 km enkele reis vond ik ontzettend heftig, zeker voor een baan waar ik echt met tegenzin heen ging. Maar ik pakte het op als een uitdaging, het geld was goed en ik had werk. Niet zeuren en door. Daarna ging ik de werkeloosheid wet in en solliciteerde ik door. Inmiddels was ons huis verkocht (na ruim drie jaar te koop staan) en trokken we tijdelijk bij mijn ouders in.

“Ik was verantwoordelijk voor de collectie ontwikkeling, de juiste stoffen, kleuren, prints, wassingen maar ook pasvorm. Een ontzettend leuk bedrijf wat ik ook nog echt mis!”

Even later schreef ik mijn blog in bij de kamer van koophandel. Zo kon ik opdrachten aannemen en een juiste administratie bijhouden. We verhuisden naar ons huidige huis. Toen we er een week woonden kreeg ik een tijdelijke baan aangeboden, waar ik uiteindelijk een jaar heb gewerkt. Hier werkte ik als senior product developer. Ik was verantwoordelijk voor de collectie ontwikkeling, de juiste stoffen, kleuren, prints, wassingen maar ook pasvorm. Een ontzettend leuk bedrijf wat ik ook nog echt mis! Toen mijn baan daar afliep meldde ik me weer aan voor een werkelozen uitkering. Na een paar maanden moest ik op gesprek komen en diegene die me hielp gaf aan dat ik me misschien ziek moest melden. Hij merkte op dat ik eens langs mijn huisarts moest gaan, want hij vond me erg onstabiel overkomen. Dat was schrikken, want ik voelde me wel anders maar heb me nooit gerealiseerd dat het niet goed ging. Het is er echt ingeslopen. Ze vroegen me om hulp te zoeken; na lang ontkennen en lacherig doen was het toch echt waar. Burn out. Ook tijdens deze periode ben ik goed begeleid. Ik zocht hulp en na lang en hard werken aan mezelf voel ik me sterker dan ooit.

lees ook: hoe mijn burn out tot stand kwam & hoe ik me voelde

Kort nadat ik me weer helemaal de oude voelde, bleek ik in verwachting. Ik zie het nog steeds als een cadeautje! Net na mijn verlof werd me een interim baan aangeboden, als stoffen en fournituren inkoper. Geweldig vond ik het, enthousiast ben ik begonnen. Intern werd er wat geschoven en toen zat ik op de product development afdeling, mijn straatje! Wat vond ik het tof, ik werd er echt oprecht een blijer mens van. Me nuttig voelen na zo’n lange tijd, alsof alles weer op de rit was. Toen kwam de hernia en sloeg in als een bom! Inmiddels zijn we een paar maanden verder en ben ik aan het kijken om langzaam weer werk op te gaan pakken.

is je blog je baan?

Toen ik besloot een website te beginnen met kledingtips voor vrouwen met een grote(re) maat, nam ik contact op met mijn broer, die grafisch ontwerper is. Hij bedacht thebiggerblog en het cookie logo; wat ik nu niet meer gebruik. Het koekje sloeg op het vooroordeel dat dikke mensen alleen maar snoepen en daarom dik zijn. Toen wist ik het nog niet, maar ik was destijds al bezig met mensen stimuleren blij te zijn met zichzelf en hoe ze er uitzien. Bij het starten van mijn blog, had ik nooit verwacht dat ik er foto’s van mezelf op zou gaan plaatsen. Ik wilde gewoon vertellen waar je goed kunt shoppen. Hoe je de raarste vlekken uit je kleding krijgt. Waar je ook voor een zacht prijsje prima grote(re) maten kunt kopen en hoe je dit kunt stylen. Ook make up en andere beauty producten bracht ik onder de aandacht. En zo begon het allemaal, alweer vijf jaar geleden. Inmiddels heb ik er heel wat topics bij, zijn er ook wat topics verdwenen en zie ik het als een verlengde van mezelf. Schrijven vind ik heerlijk – ondanks dat het niet mijn sterkste punt is.

Dus is het dan een baan? Eigenlijk niet, want een baan ‘moet’ en mijn blog ‘mag’ ik alles doen.

Op het moment heb ik geen baan. Mijn contract bij mijn laatste werkgever was een nul-urencontract en is inmiddels verlopen en niet verlengd gezien mijn ziektebeeld. Blogs schrijven doe ik alleen wanneer het mij uitkomt, niks moet, alles mag. Is mijn blog een baan? Ja, want het vergt enorme discipline en vooral veel tijd. Nee, want wanneer het even niet lukt, dan blog ik gewoon niet. Ik verdien er ook niet genoeg geld mee om rond te komen. Dus is het dan een baan? Eigenlijk niet, want een baan ‘moet’ en mijn blog ‘mag’ ik alles doen. Toch is het wel een doel van me om op een dag te kunnen leven van mijn blog. Hiervoor zal ik veel vaker artikelen moeten delen. Ook zal ik mijn blog op moeten schonen. Ondanks al mijn werk laadt mijn site nog steeds veel te draag en staat er ook nog veel onnodige oude posts online. Maar ik maak me er niet druk om, het moet leuk en uitdagend blijven en zo heb ik nog wat te doen!

volgens mij was dit de allereerste outfit foto die ik ooit maakte!

verdien je geld met je blog?

Soms wel, maar meestal verdien ik geen geld met mijn blog. Alle artikelen komen tot stand omdat ik daar zelf interesse in heb. Soms komt er een merk, winkel of bedrijf voorbij die met mij wilt samenwerken. Ze willen dan dat ik erover schrijf, een ervaring deel van een product of informatie deel. Ook hier geldt dat ik alleen samenwerkingen aan ga die bij mij en mijn interesses passen. Ik ga geen heel artikel schrijven om geld te verdienen, terwijl het mijn geen hol interesseert. Niet eerlijk naar jullie toe, maar ook niet naar mezelf. Nogmaals, alles mag en niks moet hier.

Je kunt me trouwens hier wel bij helpen. Een blog openen, reageren onder mijn blog of op social media. Interactie. Dat is wat ik ontzettend leuk vind, maar waar ik ook veel van kan leren. Wat vinden jullie leuk om te lezen? Dat is wat ik me af vroeg en zo ontstond dit blog. Zo zie je maar! Geld verdien ik met betaalde (gesponsorde) artikelen, maar ook met affiliate linkjes. Dat houdt in, dat wanneer je online winkelt via een link op mijn blog, dat ik er een percentage aan verdien. Jij betaalt geen cent meer, maar ik krijg commissie. Overigens vermeld ik dat altijd onderaan mijn blog, of iets gesponsord is of een affiliate link bevat. Dat ben ik ook verplicht als blogger. Naast de samenwerkingen krijg ik ook veel producten, met name beauty producten van PR bureaus, leuke goodie bags na een evenement of collectie presentatie. Helaas kan ik niet altijd gaan, maar kies ik heel bewust dat wat mij interesseert.

bekijk hier: het volledige overzicht met plussize winkels [affiliate links]

hoe is je blog veranderd?

Dit vond ik de allerleukste vraag binnen dit onderwerp, hoe is je blog veranderd. Nou, hoe niet? Mijn blog ben ik -zoals alles- gewoon maar begonnen. Ik heb me niet verdiept in andere sites en blogs, geen voorbeeld, juist dat creëren wat ik wil! Daar kwam een heel pril en saai blog uit voort, met vooral dingen die ik leuk en logisch vond. Dus nergens stond veel tekst en uitleg bij. De berichten waren niet tijdloos. Wel vind het heel leuk om ze terug te zien, dus toen ik een paar jaar geleden de boel ben gaan opschonen heb ik me echt kapot gelachen (en soms geschaamd).

een afbeelding die destijds online stond, waarbij ik deze look creëerde als shop advies

One Response

  1. Mama

    Alweer VIJF‼️‼️ JAAR‼️WOW‼️Gefeliciteerd lieverd‼️En wat is dit weer leuk om te lezen.. memories coming back…❤️Ga zo door.. ben trots op je

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.