fabric facts: de Gingham ruit

fabric facts: de Gingham ruit

Het bekende blok ruitje zwart-wit, genaamd Gingham. Waar komt die naam eigenlijk vandaan?

In fabric facts draait het normaal over het materiaal, maar stofnamen slaan soms ook op de uiterlijkheden van een stof. Zo is de welbekende Gingham ruit een trend van 2017, die nog doorgevoerd wordt in 2018. Hoe komt deze stof eigenlijk aan haar naam? En waar kennen we het nog meer van.

Gingham

De stof Gingham is een verzamelnaam voor een stof met een geblokt ruitje. Beter bekend voor ons Nederlanders als Brabants bont of Vichy, in rood met wit. Al kende ik het als BB ruitje, vernoemd naar een trouwjurk van Brigitte Bardot. Origineel was dit een streep, want de naam ontleent zich aan het Maleis genggang wat letterlijk ‘gestreept’ betekent. We hebben het dan wel over de 17e eeuw in Zuidoost Azie, waar wij Nederlanders dit hebben verbasterd schijnbaar naar iets wat lijkt op gingham. In Manchester werd dit opgepikt in een weverij en toen werd het een geruite versie, wat we hedendaags dus nog steeds Gingham noemen.

de naam ontleent zich aan het Maleis genggang wat letterlijk ‘gestreept’ betekent

Het is officieel een katoenen gestof, geweven in blok ruiten in contrast kleuren. Denk dus aan die bekende rood met wit geblokte tafelkleden bijvoorbeeld. Dat draagt natuurlijk niet zo prettig. Dus inmiddels wordt het ook verwerkt in soepele geweven stoffen, veelal katoen. Maar het is ook ontwikkeld met andere samenstellingen. Zelfs als print op soepele tricot stoffen, voor ieder wat wils.

alleen zwart-wit?

Ben je geen type voor zwart, dan zijn er genoeg andere opties. Je vindt een dergelijke stof ook in donkerblauw met wit, waardoor het optisch gelijk lijkt. Ook zijn er zachtere tinten te vinden, zoals licht roze en licht geel, gecombineerd met wit, zo zoet. Ook zijn er verschillen in de maat van de ruit, maar over het algemeen is het een ‘kleine’ ruit.

ginghamgingham trend BB ruit trend 2017

wist jij dat dit ruitje zo heette?

 

meer fabric facts lezen?

fabric facts viscose: hoe wordt viscose gemaakt en waarom is het perfect voor warme dagen?

Josine
welkom op theBiggerBlog; een plussize fashion blog met een liefde voor eerlijke beauty producten. Een eeuwige lust naar reizen en recentelijk toegevoegd de perikelen als plussize mama

You May Also Like

7 Comments

 • Josine Wille 26 July 2017 23:55

  Ja he, ik vind het ook erg leuk. En het past ook echt overal bij!

 • yvonne 25 July 2017 23:27

  Ik vind het leuk. Kende het ook niet onder die naam.

 • Sheila 20 July 2017 12:22

  Wist je dat het me nog niet eens was opgevallen? Maar dat geldt voor meerdere trends, hoor. Vaak snap ik ze ook niet. Maar dat is natuurlijk persoonlijke smaak. Ik houd me gewoon niet zo bezig met fashion. Ik houd me er het meeste mee bezig als ik jouw blog bezoek :). Alhoewel ik weinig heb met het onderwerp, word ik altijd blij van jouw krachtige en mooie uitstraling. Ik houd van mensen met uitstraling. Wat ze ook aan hebben 🙂

 • Josine Wille 20 July 2017 00:31

  Ja he, die vond ik ook zo leuk! Het is dus echt een heuse trend 🙂

 • Josine Wille 20 July 2017 00:30

  Ja he, ik heb er ook iets van gehad ergens in begin jaren ’90. Ik ken het ook alleen als BB ruitje 🙂 Liefs Josine

 • Babs 19 July 2017 09:05

  De term Gingham kende ik nog niet, wel het BB ruitje. Ik vind dat een ontzettend leuk patroon voor op een jurk. Die rok is ook leuk! Volgens mij had ik vroeger zo een blouse, jeetje, een stukje nostalgie komt naar boven, heel leuk!

 • Sammie 18 July 2017 11:29

  Het was me eerlijk gezegd nog helemaal niet opgevallen dat dat de trend is. Heb er in Nijmegen nog niet veel van gezien. Streepjes wel nog steeds. Die schoenen vind ik erg leuk, die zou ik zo kopen 🙂

Leave a Reply