overgewicht & zwanger: de fabels & feiten

overgewicht & zwanger: de fabels & feiten

Overgewicht & zwanger, wat zijn de fabels en wat zijn de feiten? Ik beantwoord al jullie vragen en vertel je mijn ervaringen

Wat ben ik overweldigd met al jullie felicitaties. Wat voel ik me enorm rijk, niet alleen met een groeiend mensje in mijn buik maar ook alle support die ik van jullie krijg! Ik heb enorm veel vragen gekregen in privé berichten over zwanger zijn met overgewicht. Ik besloot al jullie vragen te beantwoorden in een blog, want misschien zijn er meer vrouwen die zich dit afvragen. Natuurlijk heb (had) ik zelf ook vragen en ben op onderzoek gegaan of mijn gynaecoloog gevraagd.

waar hou je rekening mee om zwanger te worden als je overgewicht hebt?

Van veel vrouwen kreeg ik de vraag of je ergens rekening mee moet houden wanneer je overgewicht hebt en zwanger wilt worden. Wanneer je lichamelijke klachten hebt, een beperking of ziekte dan zal het voor jou waarschijnlijk lastig(er) zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Neem contact op met je huisarts en vraag daar voor meer informatie. Dusver weet ik dat dames met suikerziekte, een schildklierprobleem, een maagverkleining en dergelijke operaties, of erfelijke ziektes in de familie een ander traject moeten bewandelen.

“laat je niet in een hokje plaatsen omdat je dik bent, ook niet door jezelf!”

Josine Wille

Allereerst zal ik even benadrukken dat ik geen arts ben en alleen uit eigen ervaring spreek. Voor mij verliep het niet anders dan bij een andere (slanke) vrouw, ik stopte met de pil en werd zwanger. Het is verstandig om gezond te leven als je zwanger wilt worden; beperkte alcohol inname, veel groente en fruit eten, veel water drinken en bewegen. Daarnaast kun je foliumzuur slikken om de groei van de baby te bevorderen. Maar dit is wat ze elke vrouw adviseren. Laat je niet in een hokje plaatsen omdat je dik bent, ook niet door jezelf!

Diëten is slecht voor je. Ga dus niet als een gek lijnen, diëten, suikervrij leven, jezelf alles ontzeggen omdat je zogenaamd ‘gezond’ wilt worden. Check je eetpatroon, wees kritisch op portie grootte, kijk of je voldoende van de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgt, drink veel water en zorg dat je genoeg beweegt. Dat is het begin van een gezond lijf. Val je er bij af dan had je misschien wat verkeerde gewoontes waardoor je aan bleef aankomen (wat is verkeerd? dat terzijde). Hoef je eigenlijk niks te veranderen, super, wees trots op jezelf.

duurde het lang om zwanger te worden (vanwege je overgewicht)?

Het verbaast me nu ik dit opschrijf, maar dit zijn echt vragen die ik heb gekregen. Ik begrijp het ook wel, er wordt ons natuurlijk zo vaak (indirect) verteld dat we ongezond zijn dat je het bijna gaat geloven. Voor mij was dit niet het geval, maar ook dit is anders voor elke vrouw, ongeacht haar gewicht. Ik heb al sinds mijn kindertijd overgewicht en als er iets is wat ik geleerd heb ik dit leven is dat je alles kunt, ongeacht je maat of gewicht. Kun je het niet, dan geeft je lichaam dat vanzelf aan. Al heeft dat niet eens altijd met je gewicht te maken, soms is het gewoon domme pech.

“verbanden tussen onvruchtbaarheid bij vrouwen met onder-of overgewicht”

Er zijn wel verbanden tussen onvruchtbaarheid bij vrouwen met onder- of overgewicht. Dat heeft te maken met hoe het je hormoonhuishouding beïnvloed. Dit is vaak al bekend vanwege een onregelmatige of wegblijvende menstruatie. Geef het dus niet meteen op wanneer ze vertellen dat je niet zwanger wordt alleen omdat je te zwaar bent. Natuurlijk zijn er gevallen waarbij dit wel zo is en nogmaals, ik ben geen arts. Maar er zijn genoeg slanke vrouwen met het perfecte BMI die dit ook meemaken. Die niet zwanger kunnen worden en waar geen verklaring voor is.

lees ook: plussize zwangerschapskleding tot maat 60

Zo wordt er zelfs gesproken over verschil tussen vrouwen met een appel- of peervormig lichaam. Door het verschil in plaats van vetophoping op het lichaam, is er ook een verschil in hormoonhuishouding. Dit lees ik maar kan er geen medische bevestiging over vinden. Mijn advies is dan ook om je hier niet in te verdiepen. Sluit ook de man niet uit. Het kan ook aan hem liggen dat jullie niet zwanger worden, ook wanneer hij overgewicht heeft. Wat ik tot nu toe hoor van alle artsen is dat stress de grootste boosdoener is bij zwanger worden en tijdens de zwangerschap, dus probeer je zorgen los te laten en je focussen op een gezonde levensstijl samen met je partner.

waar is je buik dan?

Het is gek he, heel mijn leven doe ik mijn best om mijn buikje te verdoezelen en nu ben ik geïrriteerd wanneer mensen me vragen waar mijn buik is. Ja, noem het maar hormonen, maar dat is het niet. Ik ben over de helft en heb maar een klein zwangerschapsbuikje. De baby heeft waarschijnlijk genoeg ruimte, denk ik dan maar. In sommige outfits zie je het zelfs helemaal niet, pas aan het einde van de dag. Uit (zeer beperkt) eigen onderzoek lijkt het alsof de buik eerder zichtbaar is bij slanke vrouwen? Ook schijnt het sneller zichtbaar te zijn bij vrouwen die al eens een kindje hebben gebaard, maar ook dit schijnt een bakerpraatje te zijn.

“jouw lichaam bepaalt niet wie of wat je bent”

overgewicht & zwanger

Je bent zwanger, de test was positief, je hebt de echo’s gezien. Net als al het andere aan je lichaam, jouw lichaam bepaalt niet wie of wat je bent! Het kindje zit er echt en dat buikje komt vanzelf. Als ik nu kijk naar andere vrouwen die ruim in de 30 weken zijn dan vind ik dit wel prima. Er zijn ook veel ongemakken door zo’n bolle buik en die laten zich gelukkig ook nog even op zich wachten. Ik voel me er dan ook niet minder zwanger door. Toch zijn zulke vragen niet leuk om te krijgen en ik merk dat veel van jullie daar echt last van hebben.

Net als in het echte plussize leven is het buikje verdoezelen niet zo moeilijk hoor, zeker niet in het begin van de zwangerschap. Ook droeg ik wat minder aangesloten kleding en wat meer wijdere jurkjes. De grootste vraagteken die ik kreeg was bij mijn foto in bikini tijdens mijn vakantie, maar ook dat was een kwestie van de juiste hoek fotograferen! En vergeet een belangrijk feit niet, ik ben nu eenmaal dik en heb een buik en dus valt het minder snel op als je er niet op let.

bestaat er zwangerschapskleding voor grote maten?

Regelmatig krijg ik de vraag of er überhaupt wel zwangerschapskleding te krijgen is ‘in mijn maat’. Oh ja die zijn er zeker, maar net als bij plussize merken, moet je weten waar je moet zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat het wel vaak hele saaie kledingstukken zijn, maar dat geldt ook voor de reguliere maten hoor. Ik begrijp dat nooit zo goed, tenslotte weet je toch echt zeker dat je die kleding niet heel lang zult dragen? Dan toch helemaal on trend zou je denken? Dat tijdloze is niet helemaal mijn ding, zoals je inmiddels wel weet. Dus naast de juiste winkels ben ik dan ook zeker om mijn eigen shop your shape, not your size toe te gaan passen.

lees ook: plus size proof zwangerschapskleding tot maat 60

overgewicht & zwanger

Tot dusver kom ik goed weg met de kleding die ik heb, op broeken na. Door mijn maagproblemen deden broeken al snel pijn op de buik en heb ik vooral jurkjes gedragen. Ook kocht ik zwangerschaps-shorts zodat ik met het warme weer iets had om aan te trekken. Shirts en blouses die wijder vallen kunnen ook nog prima. Het is weer even anders kijken naar je kledingkast, maar in het begin kom je een heel eind met je eigen spullen.

zwanger met overgewicht betekent een ‘medische indicatie’

Het klopt, wanneer je een bovengemiddeld BMI hebt en dus volgens de medische termen obesitas of morbide obesitas hebt, dan heb je een medische indicatie. Wat houdt dat nu precies in? Zelf heb ik een afspraak gemaakt met de verloskundige voor de eerste echo om te bekijken hoelang we zwanger waren. Vervolgens kwam er een intake gesprek waarbij er allerlei vragen werden gesteld, waaronder mijn gewicht. Ze vertelde me dat ik door mijn overgewicht als medische indicatie wordt behandeld en doorverwezen werd naar het ziekenhuis.

“de medische indicatie is geen fabel”

Natuurlijk had ik flink kunnen tegensputteren. Ik ben tenslotte patient en mag zelf kiezen waar ik geholpen wordt. Maar om eerlijk te zijn vond ik het ziekenhuis wel een veilige gedachte. Na de tweede echo heb ik de NIP-test afgewacht, toen alles goed bleek te zijn ben ik doorverwezen naar het ziekenhuis. Ik ben inmiddels onder controle daar en vind dat erg prettig.

Het blijft natuurlijk best wel raar dat je op basis van je gewicht in een hokje wordt geplaatst. Zelf ben ik daar best heel nuchter in en ervaar ik het meer als een extra controle dan als een belediging. Ondanks dat ik het er absoluut niet mee eens ben dat je bij overgewicht ook ongezond bent, zijn er wel een paar punten die medisch gezien gegrond zijn. Nu in verwachting ben en ook mijn onzekerheden heb of alles wel goed gaat, vind ik de extra controles eerder een luxe dan een probleem.

overgewicht & zwanger

Enkele dingen die ik niet wist of graag had willen weten:

 • je bent niet verplicht om doorverwezen te worden naar het ziekenhuis, je mag kiezen om bij je verloskundige onder behandeling te blijven gedurende je zwangerschap. Verdiep je in je rechten als patiënt.
 • de medische indicatie is geen fabel, je hebt nu eenmaal meer buikvet. Denk aan echo’s maken, die moeten toch echt door een dikkere vetlaag. Ook je bevalling, het is minder goed te voelen met de hand. Ook is het bij een keizersnede lastiger. Je hebt een verhoogde kans op zwangerschaps suikerziekte en verhoogde bloeddruk. Daarnaast ben je zwaarder om getild te moeten worden indien noodzakelijk. Onderschat het dus niet, maar laat je ook niet gek maken!
 • wanneer je valt onder medische indicatie, dan krijg je meer echo’s om de groei van het kind nog beter in de gaten te kunnen houden. Naar verwachting zijn kinderen van moeder met overgewicht groter, maar dit is geen feit.
 • je bevalt automatisch in het ziekenhuis wanneer je onder medische indicatie valt. Wil je dit echt niet dan kun je dit met je verloskundige bespreken. Als patiënt heb je altijd een keuze.

hebben vrouwen met overgewicht meer last van misselijkheid tijdens de zwangerschap?

Het schijnt zo te zijn dat wanneer je overgewicht hebt, de misselijkheid een stuk heftiger kan zijn en langer aan kan houden. Of dat medisch bewezen is, geen idee, maar ik heb deze informatie wel van artsen en verloskundigen. Het heeft te maken met je hormoonhuishouding. De misselijkheid ontstaat doordat deze verandert en zich aanpast aan de zwangerschap. Bij vrouwen met overgewicht schijnt dat hormoon heftiger aanwezig te zijn dan bij slanke(re) dames. Ook dit is niet altijd het geval, maar vaak wel.

Ik was ontzettend ziek, zó ziek dat ik bijna dacht dat er iets anders met me aan de hand was. Uiteindelijk heb ik opgezocht wat verstandig was om wel en juist niet te eten. Daarnaast heb ik om medicijnen gevraagd om het dragelijk te maken.

tips wanneer je een kinderwens hebt

Ik ben niet de expert om allerlei tips te geven. Daarnaast is het ons allemaal makkelijk verlopen, op het flink ziek zijn na. Wel heb ik om dit blog te schrijven veel research gedaan en ook veel vriendinnen ondervraagd en tips van de verloskundigen gehoord. Hieruit kwamen verschillende tips, voor wanneer je graag in verwachting wilt raken:

 • hou je menstruatie patroon bij in je agenda
 • download een app die je vertelt wanneer je vruchtbaar bent
 • realiseer je dat de bevruchting ook dagen na seks plaats kan vinden! Je bent dus niet ‘meteen’ zwanger
 • slik foliumzuur (maar niet te lang)
 • eet gezond: check je eetpatroon, de porties en diversiteit. Heb je een eetstoornis, ontken het niet en ga er over praten met je huisarts.
 • drink veel water, dat is goed voor elk lichaam!
 • bewegen is goed voor elk lichaam. Een zwangerschap is zwaar voor elke vrouw, met voldoende beweging blijf je actief en fit. Dit heeft ook positieve invloed op de bevalling.
 • ga niet zelf-dokteren. Online research kan voor veel stress en onzekerheid zorgen wat misschien helemaal niet nodig is.
images: unsplash.com
Josine
welkom op theBiggerBlog; een plussize fashion blog met een liefde voor eerlijke beauty producten. Een eeuwige lust naar reizen en recentelijk toegevoegd de perikelen als plussize mama

You May Also Like

Leave a Reply