web analytics

Water

Drink jij wel genoeg water? Het is gezond, waarom ook alweer? 

Ik heb het over water, vocht. Zelf heb ik de grootste moeite om aan die ruim anderhalve liter per dag te komen. Soms gaat het best goed, maar er zijn ook dagen bij dat ik bij mezelf denk ‘goh, misschien moet ik nog wat drinken vandaag’. Gelukkig bestaan groente en fruit voor zo’n 80% uit vocht, krijgen we toch al iets binnen zonder het door te hebben. Zo zijn er nog allerlei andere weetjes over genoeg vocht binnenkrijgen volgens het Voedingscentrum.

Nu zul je denken ‘ja jaaa, dat weet ik wel’ maar waarom doe je het dan niet? Tenslotte heeft een gezond lijf niet alleen met gewicht te maken. Dingen waar we niet elke dag bij stil staan en snel de essentie ervan vergeten. Vocht bestaat voor een groot deel uit water en is belangrijk voor:

  • het oplossen van voedingsstoffen, waardoor ze kunnen worden opgenomen in de darm
  • het transport van voedings- en afvalstoffen in het bloed
  • het regelen van je lichaamstemperatuur

Goed om te weten, een teveel aan water komt bijna nooit voor. Je nieren kunnen 0.7 tot 1 liter per uur (!) verwerken. Eeh, dit geldt voor vocht, niet voor alcoholische versnaperingen uiteraard.

Vaak lees je over modellen dat zij water als het ultieme schoonheidsmiddel verkiezen, dat je huid er mooier van wordt en je er van gaat stralen. Helaas is dit niet klinisch bewezen, maar wellicht een mooie bijkomstigheid. Ook helpt veel water drinken niet voor ontslakken, maar het zorgt wel voor een juiste afvoer van afvalstoffen via je urine. Al met al dus nog steeds een win-win situatie! Ik ga weer een potje thee zetten..

[showad block=1]

theBiggerBlog.com uses affiliates
%d bloggers like this: