Waarom niet alle merken hun collecties in grote maten aanbieden is eigenlijk best logisch, ik leg het je uit.

Dagelijks werk ik met dameskleding, pasvorm en kwaliteit. Meestal heb ik dan voornamelijk maat 36 of 38 in mijn handen, want dat werkt makkelijk voor de meeste merken. Om ditzelfde kledingstuk te vergroten naar een maat 52 kan soms knap lastig zijn. Door mijn werk heb ik net wat meer inzicht in hoe collecties tot stand komen, dan de meeste modemeisjes. Laatst had ik een gesprek met een Amerikaanse kledingproducent over hoe mensen toch niet snappen dat grote maten kleding echt niet zo makkelijk is als sommige denken.

hard werken

Soms vraag ik me af of mensen zich wel eens realiseren hoeveel werk er in zit om een kledingstuk te produceren? Of je nu iets koopt voor 10 euro of voor 100 euro, van goedkoop tot high end, er zijn altijd mensen bezig geweest om dit product te creëren. Het kost weken en soms zelfs maanden om een kledingstuk in de winkel te hangen, van ontwerp tot aan winkel.

Why not every fashion label does plus sizesgeld

Waarschijnlijk is de belangrijkste reden toch wel geld! Het kost enorm veel geld om een merk op te zetten en alle facetten er om heen. Kleding produceren gaat zomaar niet en zijn veel experts voor nodig. Je hebt de juiste ontwerpers nodig, die kunnen ontwerpen voor een maat 38 maar ook voor een maat 52. Dit kan echt een uitdaging zijn, want het is niet altijd een kwestie van vergroten. Dan krijg je de ontwikkeling, waarin rekening gehouden wordt met de pasvorm, de kwaliteit, de stofkeuze maar ook de lengtes.

Why not every fashion label does plus sizespatronen & pasvorm

Wij, de klant, kunnen erg goed klagen waarom iets niet goed zit. Ook dat is een reden voor een merk om hun collectie niet aan te bieden in grote maten. Het is tenslotte niet geregeld met een simpele druk op de knop. Je moet er tijd, energie en geld insteken om het goed te krijgen. Heb je dat niet, of niet er voor over, dan moet je het misschien ook maar niet doen! Uiteindelijk gaat het niet om die paar extra centimeters toevoegen, wat overigens erg kostbaar kan zijn. Nee, het draait om de pasvorm, de kwaliteit en de make. Zo werken patroonmakers normaliter met zo’n 6 maten: 36+38+40+42+44+46 voor reguliere collecties. Elke maat heeft z’n eigen pasvorm, coupe naden, verhoudingen enzovoorts. Stel je dus voor als een merk gaat tot en met maat 56, dan zal de patroonmaker dus niet 6 maar 11 patronen moeten maken, bijna het dubbele! Zo simpel is het dus niet.

Why not every fashion label does plus sizesmachines

Dan zijn er nog de machines en de technieken. Je kunt je voorstellen dat kleding in grote maten een stuk meer stofverbruik hebben. Dit moet ook allemaal door de machines. In de fabrieken hebben ze technische machines en kleine tafels om efficient en snel te werken. Want: tijd is geld. Wanneer het kledingstuk dus twee keer zo groot is, heb je meer naaiwerk. Maar de kleding raakt ook makkelijker in de war, wat meer tijd kost. Thuis hebben we een flinke naaimachine en groot buro, maar in de fabriek werkt het heel anders.

Dat het weinig voorkomt betekent niet dat het onmogelijk is. Ik denk dat veel merken schuilen achter zo doen we het al jaren en niet met hun tijd mee gaan. Gelukkig zijn er steeds meer merken die dat wel doen en een plussize collectie hebben, of grote(re) maten toevoegen aan hun huidige collectie.

 

Onderschat mode niet. Er moet een hoop gebeuren voor dat ene item in de winkel hangt!

6 Responses

 1. Idwerd

  Goed artikel! En ik herken dit uit mijn opleiding. Pasvorm is gewoon iets heel individueels, dus ook voor mensen met maat 36 af en toe lastig. Ik vind het goed dat er ook bedrijven zijn die zich juist specialiseren in de grote maten. Dan kun je ook iets meer aandacht geven aan de pasvorm ervan.

  Reply
 2. Anita

  Nou zo’n grote onzin heb ik nog nooit gelezen maak patronen vanaf maat 48 tot en met 60 of zo dan zijn het er ook maar 7 dat moet volgens mij gewoon kunnen voor redelijke prijzen

  Reply
  • admin

   Hi Anita, zoals ik schreef gaat het hier om de vergroting vanaf maat 36 of 38 tot en met de grote maten. Het gaat om alle maten, niet alleen om de grotere maten.

   Reply
 3. Miranda

  Ik ben het helemaal met het bovenstaande eens.

  Ik heb zelf een eigen label sportkleding en mede door mijn opleiding in maatwerk heb ik gekozen voor kleding op maat, wat ik zelf produceer in mijn eigen atelier, hier in Hellevoetsluis. Hierdoor kun je bij ons op lengte bestellen en sinds een aantal jaar ook in grote maten, tot en met maat 54.

  Aan de grote maten collectie zijn wel jaren van ontwikkeling en doorpas sessies vooraf gegaan. Niet iedere dame met maat 54 is immers hetzelfde gebouwd. Zoals hierboven al wordt gesteld wordt er bij een patroon vanaf maat 38 gewerkt, de stappen tussen de maten tot maat 54 zijn er dan wel veel meer dan normaal tot 46 en daardoor wijk je ook steeds meer van het oorspronkelijke patroon af. Daarnaast heb je veel verschillende modellen dames waar je dan voor confectie een gemiddelde moet gaan nemen, de een heeft een grotere boezem, bij de ander zit het meer op de heupen en een ander heeft flinke kuiten.

  In onze sportkleding werken wij met technische materialen, speciaal ontwikkeld om fijn in te sporten. Dit zijn helaas geen goedkope katoentjes en als je dan ook veel meer stof kwijt bent aan de panden dan moet dat worden doorberekend. Je bent ook in de productie meer tijd kwijt en arbeid in Nederland is ook een dure factor.

  Dan heb je dus een grote maten collectie en moet je die ook zien te verkopen om de ontwikkelingskosten eruit terug te krijgen en daar gaat ook een flinke tijd overheen voordat je daar ook naamsbekendheid in krijgt.

  Maar…….als je dan van klanten met een grotere maat en soms ook nog eens een extra lengte een reactie krijgt dat ze nu eindelijk ook eens in goedzittende, mooie sportkleding die niet te kort is, naar de sportschool kunnen, dan weet ik waar ik het voor doe!

  Reply
  • admin

   Wat leuk om te lezen Miranda, bedankt voor je bericht! Gaaf dat je dat speciaal op maat maakt, zullen inderdaad een heleboel mensen heel blij mee zijn ♥ theBiggerBlog – Josine

   Reply
   • Miranda

    Hoi Josine,

    Zoals in je blog te lezen is, kun je niet zomaar doorgraderen tot oneindig. Helaas begrijpen sommigen dit niet, het gaat niet alleen om de tijd van de patronen te maken maar je moet je maatvoering bij de grote maten aanpassen en hier is dan veel kennis en onderzoek voor nodig. Dat kost dan geld en tijd en bedrijven moeten nu eenmaal winst maken.

    Dan heb ik het nog niet over de kosten omdat je bij grotere maten als een pand er niet naast past ook nog eens een extra stoflengte nodig hebt. Doordat het duurder wordt is de markt ook weer kleiner en dan is het niet haalbaar voor ieder bedrijf.

    Gelukkig zijn er tegenwoordig ook steeds meer merken die zich hierin specialiseren en hierin wel kunnen slagen. Voor de mainstream merken blijft het een moeilijke keuze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: