Even in totale shock vanmorgen, toen ik dit op de website van Elle las: #Vierjezandloper, niet je vetrollen

Een bekend tijdschrift, een voorbeeld functie voor jonge meiden en gelezen door verschillende Nederlandse dames. Hoe is dit mogelijk? Een vreselijk artikel, met kwetsende en nare opmerkingen over verschillende figuren: #stopbodyshaming zou hun volgende artikel moeten zijn.

#Vierjezandloper, niet je vetrollen'

Het artikel is een reactie op de reclame campagne van Lane Bryant, een Amerikaanse plus size retailer. De foto hierboven is onderdeel van hun campagne. De hashtag #ImNoAngel geeft een knipoog naar de beroemde Angels van Victoria’s secret. Je hoeft niet het perfecte, slanke figuur te hebben om mooie lingerie te dragen is de boodschap. Uiteraard volgen er allerlei reacties op een dergelijke campagne, maar dit vond ik toch eentje die ik met jullie wilde delen! De boodschap van Lane Bryant:

The women who wear Cacique know that sexy comes in many shapes and sizes. They’re no angels—and they own it. Join the women who are redefining sexy by posting your personal statement of confidence using the hashtag #ImNoAngel.

Op de website van Elle.nl verscheen een reactie op deze campagne. Om het artikel samen te vatten: de schrijfster is dol op een mooi zandloperfiguur. Dit houdt in dat ze alle andere figuren zwart maakt vervolgens, dik én dun! Alleen de perfecte zandloper figuur met juiste verhoudingen en absoluut geen vetrollen mogen in haar ogen blijven. Hoe is dit geen bodyshaming? Aldus de schrijfster:

Op de dag dat ik een bikini moet dragen met een broekje dat onder je oksels eindigt en dat is ‘lined with sculpting mesh to smooth and support’ wil ik liever dood. 

Dit bericht moet off line! Een belachelijke opsomming van negativiteit. Natuurlijk mag je schrijven wat je wilt, dat doe ik nu ook, maar dit beïnvloed zoveel mensen! Ladies, je bent mooi, precies zoals je bent. Dat iemand anders een voorkeur heeft, betekent niet dat jij niks meer waard bent. Trek je niks van dit artikel aan, want niet alles wat je leest is waar.

#stopbodyshaming

 

lees hier het artikel op de website van Elle

 

25 Responses

 1. About Beauty and Fashion

  Jemig… Die uitspraak is inderdaad erg grof. Niemand is perfect, en zelfs de ‘topmodellen’ hebben zo hun imperfecties. Niks om je voor te schamen, alleen maar een reden om trots te zijn op jezelf zoals jij bent<3

  Reply
 2. Lena

  Dank voor deze geweldige reactie op een idioot artikel. Natuurlijk mag iedereen schrijven wat hij of zij wil, maar wel met respect graag.

  Reply
 3. Esmeralda

  Dit is gewoon pesten voor volwassen vind het zo laag!!
  Iedereen is perfect op haar/zijn manier.

  Reply
 4. moon

  Die marianne heeft wel een probleem hoor. Zo’n bekrompen gedachtengang. En amper 2 fotos waar je een huidplooi ziet ik ben nog steeds aan het zoeken naar die vetrolletjes all over. Dat zo’n iemand columns schrijft, daar walg ik nu van. En ik wens het haar van harte toe dat broekje tot onder haar oksels. Zij besterft het misschien maar ik zit er lekker in.
  xxxx

  Reply
 5. Larissa

  Het is ook echt onaardig. Een eigenschap die meteen maakt dat ik, hoe fantastisch je zandloper figuur ook zal zijn, je niet meer mooi kan en wil vinden. Dat vinden de meeste mannen trouwens ook. Die hebben liever een vrouw die lief en leuk is en zich lekker in haar vel voelt, dan iemand die liever dood zou gaan als ze een groter broekje aan moet. DUH!

  Reply
 6. Het Sushimeisje

  Verschrikkelijk artikel. Gelukkig dat veel mensen via social media hun mening hierover laten horen.
  Maar sowieso heb ik het idee dat de Elle wel vaker een bepaald soort lichaam en type vrouw predict, enkel wat subtieler normaal gesproken.

  Maar ik hoop dat alle ouders met kinderen dit aangrijpen om hun kinderen te vertellen dat dit niet goed is en wat de gevolgen hiervan op mensen kunnen zijn.

  Reply
 7. Charlotte

  Tsja. Marianne Zwagerman. De vrouw die er eerst uitzag als Rita Verdonk. Geloof dat ze nog hoofdredacteur van de Telegraaf is geweest. Schrijfster van ‘Een webwinkel is geen carriere’. Zij is er een die graag choqueert denk ik. Moeten we niet al te serieus nemen. Bovendien weet je maar nooit wat voor corrigerend ondergoed ze op dit moment al draagt. 😉

  Reply
 8. Ingelise

  Ik ben het met je eens! Ik ben slank, dat komt door een combinatie van mijn bouw, van kleins af aan een gezond eetpatroon en sporten. Aankomen kan ik niet, als ik aankom dan is dat alleen buikvet. Dat zijn geen curves. Simpel. Maar dankzij dit soort artikelen en liedjes als All About That Bass (en daar zijn er meer van), krijg ik tegenwoordig steeds vaker het gevoel dat ik niet slank mág zijn. Real women have curves? Nope, real women own their bodies. Dik, dun, curves, plat, lang, kort. Volgens mij moeten we een keer stoppen met het altijd maar over je figuur hebben. Stop body shaming, stop body blaming. De essentie van jouw artikel, dus!

  Reply
  • admin

   Daar heb je zeker een punt Ingelise! Alle vrouwen zijn mooi, wat een goeie #stopbodyblaming!!!

   Reply
 9. Engelina

  Ik vind de victoria secret models net zo mooi als de plus size modellen. Diversiteit mag er wezen ! Jammer alleen dat iedereen meteen zwart wordt gemaakt als je er niet perfect uit ziet in iemands ogen . Het lijkt wel een oorlog in mode land , jammer het hoorde leuk te zijn.

  Reply
  • admin

   Die oorlog is er altijd Engelina, helemaal mee eens. Er zal altijd wel iets te rellen zijn.. maar laten we het inderdaad leuk houden.

   Reply
 10. Anouk

  Schrikbarend inderdaad… echt belachelijk. Niet alleen dat ze het over anderen durft te zeggen.. maar vooral dat ze zichzelf zo laat kennen. Go women go…

  Reply
  • admin

   Ik heb geen idee waarom je zoiets schrijft, laat staan waarom Elle zoiets publiceert… dat laatste vind ik helemaal stuitend.

   Reply
 11. deborah

  Omg!!! Wat erg! Velen die slank zijn zullen na meerdere kinderen toch een ander lichaam hebben. Ook bij het passeren van de 40… Vroeger was ik altijd zooooo dun en ik haatte het. Nu ben ik 15 kilo zwaarder en na 2 Kids geen Sixpack meer. Ik ben er tevreden mee en op mijn Website schrijf ik artikelen dat jonge meisjes zichzelf moeten accepteren en dat iedereen mooi is.

  Reply
  • admin

   Wat goed dat je daarover schrijft Deborah, ik ga gauw even kijken!

   Reply
 12. Petra

  Kusjes van een zandloper. Met een blubberende buik en dijen en overgewicht. (Dit wilde ik eigenlijk daar reageren, maar dat ging niet, haha).

  Maarre, wat ik niet snap: Waarom zijn ze geen angels? Omdat ze dikker zijn dan de VS Angels? Iedereen die ondergoed aan kan is toch juist een angel? Dus wij ook? #I AM an angel too?

  Reply
 13. Yasmine

  Zucht.

  Behoorlijk kinderachtig dat een doorwinterde journaliste van zo’n groot en belangrijk vrouwenblad haar mening alleen maar kan overbrengen met kwetsende woorden en iets wat ik alleen maar pestgedrag kan noemen. Dat ze het niet mooi vindt, dat is haar goed recht. Maar vrouwen benoemen als “blubberend” en dat ze nog liever “doodgaat” dan er zo uit te zien is ronduit kwetsend.

  Dat zij een mooi zandloperfiguur heeft: goed voor haar. Maar niet iedereen is ermee gezegend. En het zou fijn zijn als we elkaar allemaal voor een keer in zijn waarde laten.

  Reply
  • admin

   Inderdaad.. en ik denk niet eens dat zij haar eigen figuur als dat perfecte zandlopertje ziet. Dat dat gewoon haar ideaalbeeld is. Een mening geven prima, maar niet op deze manier.

   Reply
 14. Marjolein

  Bedankt voor je post. Hij doet me goed op meer manieren dan je je kan voorstellen. X

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: