#stopbodyshaming een voorbeeld uit het leven van Nicole over hoe vreselijk sporten met het grote(re) maat kan zijn

sportJaren lang was ik 3 keer per week in de sportschool te vinden en ging ik helemaal los tijdens de kickfun lessen. Nadat ik 4 jaar geleden van werkplaats veranderde en mijn werkdagen veel en lang waren kon ik geen tijd meer vinden om te gaan sporten. Mede door dat killing schema vergat ik mijzelf en verwaarloosde ik mijn gezondheid. Met als diepte punt dat ik na vervelende ervaringen ook nog eens paniekaanvallen kreeg en mijn balans tussen lichaam en geest ver te zoeken was. Op aanraden van mijn coach ben ik weer voor mezelf gaan zorgen en begonnen met bewegen. Twee keer in de week reed ik na het werk naar het zwembad om daar mijn conditie weer op te bouwen en mijn hoofd leeg te maken.

“goh, ja natuurlijk het is januari he.. Dan hebben ze goede voornemens”

In december besloten mijn trainingsmaatje en ik om nog 2 tandjes bij te schakelen. In januari  begonnen wij met de goede voornemen om te gaan trainen en onze voeding aan te passen. Op 3 januari ben ik super gemotiveerd naar het dichtstbijzijnde sportcentrum gereden om daad bij het woord te voegen om mij in te schrijven. Als ik bezig ben met mijn inschrijving komen er twee dames binnen die een blik naar mij toewerpen. De een zegt tegen de ander “goh, ja natuurlijk het is januari he.. Dan hebben ze goede voornemens”. Nou ja! Ik kijk de baliemedewerker aan en zeg tegen hem dat ze net doen of ik nog nooit een sportschool van binnen heb gezien en ik over 2 weken al weer af zal haken. Hij probeert mij gerust te stellen maar met de minuut wordt ik bozer… Waar halen ze het lef vandaan?!

“Waar ik een paar maanden geleden direct naar huis was gereden en huilend op de bank was neergeploft samen met een zak chips en pak drinken verbijt ik mezelf en probeer ik met opgegeven hoofd de sportzaal in te lopen”

sportTwee dagen later is het dan zo ver, nadat ik mezelf heb getrakteerd op mooie sportartikelen ga ik samen met mijn trainingsmaatje de strijd aan. Ik sta in de kleedkamer wat onhandig te klooien met mijn pasje die ik in de locker moet plaatsen zodat ik mijn locker op slot kan doen. Ik kom erachter dat er een gaatje in het pasje moet worden geboord voordat ik mijn locker op slot kan doen. Ik vertel mijn trainingsmaatje dat ik even naar de balie loop om te vragen of ze dat voor mij kunnen doen. Als ik naar de balie loop hoort mijn trainingsmaatje dat  een dame tegen haar vriendin zeggen “Goh die heeft wel echt extreem overgewicht!”. Ze laat duidelijk merken dat zij ze heeft gehoord en verteld mij die misselijke opmerking. Waar ik een paar maanden geleden direct naar huis was gereden en huilend op de bank was neergeploft samen met een zak chips en pak drinken verbijt ik mezelf en probeer ik met opgegeven hoofd de sportzaal in te lopen.

“Ze begint te lachen en verzekerd mij dat ze liever overgewicht heeft dan zo’n lelijke persoonlijkheid”

Waarom sport een hel kan zijnVolgens mijn training schema moet ik beginnen met 15 minuten fietsen om zo warm te worden. Ik zie de 2 dames samen met hun personal trainer (die helpt hun bij het afval schema!) de sportzaal in lopen vanaf mijn fiets kan ik ze duidelijk analyseren. Na maten de minuten verstijken op het beeldscherm van mijn fiets wordt ik eigenlijk kwader en kwader, extreem overgewicht?! Ik ben hier om weer in shape te komen en als ik het zo zie zijn jullie bij lange na ook niet perfect! Luid -en in de hoop dat ze het horen- zeg ik tegen mijn trainingsmaatje dat ik het toch aardig vol hou met mijn extreme overgewicht! Ze begint te lachen en verzekerd mij dat ze liever overgewicht heeft dan zo’n lelijke persoonlijkheid. Ik moet lachen en bedenk mezelf dat het geen zin heeft om mij druk te maken en dat het dames zijn die het nodig vinden om iemand  neer te halen om zichzelf beter te voelen. Mijn vechters mentaliteit komt boven en probeer hun nare opmerking van mij af te zetten en het om te zetten als motivatie om niet meer op te geven. Dit ben ik na een workout:

 

Nu ben ik een maand bezig met trainen en begin nu eindelijk te zien waarvoor ik nu 5 dagen in de week aan het zwoegen ben. Wegen doe ik niet wel kijk ik naar mijn kleding en naar de centimeters die ik verlies. Nooit gedacht dat ik weer in mijn sport flow zou komen maar wat ben ik blij en voel mij 10 keer beter. Ik ben energieker, slaap beter, mijn positieve ikke is terug en mijn geest kan weer de goede. Ook ben ik weer trots op mijzelf als ik mijn big ass na een lange dag naar de sportschool heb weten te slepen en ik mijn oefeningen weer langer vol hou.

“Wat ik zeker geleerd heb is dat de balans tussen lichaam en geest zo belangrijk is om mezelf te weren tegen die harde veroordelende maatschappij”

Het sporten doe ik zeker niet om in maat 36 te passen, maar om beter in mijn vel te zitten. Wel om ver weg te blijven van die vervelende paniekaanvallen en ik dat vechtertje kan blijven die zich niet door het minste of geringste uit het veld laat slaan. Wat ik zeker geleerd heb is dat de balans tussen lichaam en geest zo belangrijk is om mezelf te weren tegen die harde veroordelende maatschappij. Zo kan ik die opmerkingen wat makkelijker van mijn brede rug af laten glijden ♥ Nicole

sport

images: theBiggerBlog.com | with special thanks to @Curvy_King ♥ Nicole 

10 Responses

 1. KittyS

  He Nicole, Die dames met hun grote mond komen daar voor dezelfde reden als jij, namelijk om weer in “shape” te komen. En ergens moet je beginnen. Het is enkel jammer dat zij niet in zien dat ook zij ergens begonnen zijn. Je bent een kanjer dat je doorbijt en je niet laat ontmoedigen door dat soort commentaar. Laat zemaar lekker kletsen, als jij maar weer lekkerder in je vel komt te zitten. Blijkbaar zullen die dames dat in ieder geval nooit helemaal zitten, anders mekker je niet zo tegen een ander. Hou vol meid!

  Reply
  • Nicole

   Hoi Kitty
   Bedankt voor je aanmoedigende woorden!
   Zie het namelijk ook zo als je zelf lekker in je velletje zit hoef je een ander niet neer te halen.
   X

   Reply
 2. Jeannette

  Nicole, wat een prachtig verhaal recht uit je hart , en ik ben super trots op
  die stoere vrouw, die vecht voor wat ze wil bereiken en geniet van alles om haar heen

  Reply
 3. Suzi

  geweldig Nicole hoeje je verhaal vertelt!! Ik vind jou een kanjer vond ik al voor dat je naar de sportschool ging. Ben trots op je zoals je alles oppakt!! Ga zo door meid!!! Succes met alles !!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: