Van hoe krijg je chocolade vlekken uit je kleding tot hoe strijk je wol. Zo verwijder je elke vlek en was je op de juiste manier met deze onderhoudstips

Benieuwd hoe je iets moet wassen, of hoe je een vlek eruit krijgt. Hier staan ze allemaal op een rijtje. De verschrikkelijkste vlekken tover je op deze manier weg. Hoe behandel je ze, hoe was je ze en wat zijn de eigenschappen.

 

A

Aalbessensap Donker aalbessensap lost, net als iedere soort vruchtensap, meestal na de eerste wasbeurt op. Bij hardnekkige vlekken kunt u aan het wasmiddel een beetje vlekkenzout toevoegen. Als alternatief kunt u de vlek voor het wassen behandelen met warme alcohol, citroensap, azijn, zout of een beetje wit aalbessensap.

Aardbeien Aardbeienvlekken kunnen eerst met een lauwwarm zeepsopje behandeld worden. Bij gevoelige stoffen kunt u ook een beetje pure alcohol gebruiken.

Afgeven Bij zijde en wol, maar ook bij vele andere textielsoorten kunnen de stoffen bij het wassen afgeven. Was daarom alleen kleding waarvan de kleuren bij elkaar passen om verkleuring te voorkomen. Witgoed wordt altijd apart gewassen.

Alcohol Behalve vele andere eigenschappen onderscheidt alcohol zich vooral door zijn uitstekende vlekoplossende eigenschappen. Vooral spiritus is een echt universeel reinigingsmiddel. Bij uitzondering kunt u ook in geval van nood jenever met een hoog alcoholpercentage nemen.

Allergieën Wie gevoelig of allergisch op wasmiddelen reageert, zou eerst een ander merk wasmiddel kunnen nemen en in ieder geval een wasmiddel zonder parfum moeten proberen.

Alpaca De Zuid-Amerikaanse vicuña-lama levert het lange, zijdeglanzende haar als basis voor het fraaie materiaal. Alpaca wordt gebruikt voor hoogwaardige wollen stoffen zoals jassen of kleding voor dames.

Angora Een konijnenras dat op speciale boerderijen gefokt wordt. Angorawol is zeer warm en zacht, erg aangenaam op de huid en goed bij reumatische aandoeningen. Om ervoor te zorgen dat angorawol goed verwerkt kan worden, wordt het vaak met schaapswol of synthetische vezels vermengd. Voor angorawol moet men echter wel veel geld betalen, omdat de konijnen per jaar slechts 250 tot 500 gram wol leveren. De wol moet met de hand gewassen worden.

B

Balpen Voor dit probleem heeft u wat tijd en alcohol, wasbenzine of citroensap nodig. Voor wol kunt u beter eau de cologne nemen of zeepspiritus. Als u daarna uw kleding op de gebruikelijke manier reinigt, zou de vlek weg moeten zijn.

Benzine De fles met wasbenzine is vaak de laatste mogelijkheid om vlekken te verwijderen. Wasbenzine mag wegens het brandgevaar en de dampen die bij het gebruik ontstaan slechts bij wijze van uitzondering gebruikt worden, bijvoorbeeld voor de voorbehandeling van boter- en vetvlekken.

Bier Hop en mout verdwijnen ook zonder vlekkenzout, als u de biervlek voor het wassen met warme, verdunde azijn insmeert. Oude vlekken moeten eerst met een beetje glycerine ingeweekt worden. Het bier is dan meestal na de eerste was helemaal verdwenen. Zo wordt een natuurzuiver product op een zuivere en natuurlijke wijze verwijderd.

Bloed Als u bloed ziet, moet u meteen de volgende eerste hulp bieden: direct met koud water uitwassen en dan in zout water laten inweken. Bij oude vlekken helpt vóór het wassen een beetje verdunde ammonia.

Borstel De borstel is de kam voor de kleding. Daardoor maken uw broeken en pakken weer snel een goede indruk. Regelmatig borstelen verwijdert niet alleen het alledaagse vuil, maar zorgt ook voor het behoud van de glans van fijne stoffen. Borstels met echte haren zijn zachter dan harde synthetische borstels en daardoor dus onschadelijker voor het weefsel.

Bosbessen Karnemelk is goed – ook bij de bestrijding van bosbesvlekken. Smeer de vlek daar eerst een beetje mee in en spoel daarna deze milkshake uit met koud en dan met warm water. Een ander oud en net zo gezond huismiddeltje is citroensap.

Boter Boter kan vlekken gemakkelijk verwijderen, want boter kan net zo eenvoudig verwijderd worden als het sap van een braadworst en het kan zelfs helpen om hardnekkige vet-, teer- en harsvlekken op te lossen. Smeer daarom een beetje boter op deze vlekken. Na het inwerken kunt u de vlek afkrabben en daarna, net als bij normaal vet, met een beetje wasbenzine deppen.

C

Cacao Cacao zwemt in de melk en heeft net als deze dezelfde behandeling nodig: eerst koud en dan warm water. In geen geval omgekeerd, want dan wordt het een lastige vlek. Week de kleding dan in zout water. Als er na het wassen nog steeds cacaovlekken te zien zijn, moet u de vlek een beetje deppen met het ongezouten kookwater van aardappelen. Bij gevoelige stoffen legt u de vlek net zo lang in de melk tot die zuur wordt; dan spoelt u de vlek eerst uit met koud water en dan met heet water.

Chloor Als u een vlek vóór het wassen met een chloorhoudend bleekmiddel wilt behandelen, moet u even naar de driehoek op het etiket kijken. Als daar de letters CL staan, kunt u bleken. Als de driehoek doorgestreept is, kunt u beter niet bleken en moet u uw kleding naar de vakman brengen, bijvoorbeeld de stomerij.

Chocolade Als deze zoete verleiding een hardnekkig probleem wordt, moet u eerst met een mes over de vlek krassen. Meng alcohol of glycerine met eigeel en laat dit mengsel kort op de vlek inwerken. Was de stof daarna met een warm zeepsopje. Als alternatief kunt u de chocolade ook in melk laten zwemmen en na een tijdje uitwassen.

Cognac Voordat deze karaktervolle drank uw humeur bederft, kunt u diens vlekken op uw kleding beter eerst behandelen met lauwwarm water en dan met een beetje vloeibaar wasmiddel en water.

Cola Verse vlekken van dit bruine frisdrankje lossen over het algemeen al op bij de eerste wasbeurt. Tegen oude vlekken helpt eerst een beetje fijnwasmiddel en dan spuitwater als oplosmiddel.

Curry Een snuifje curry kan uw lievelingsgerecht pikanter maken en het vlekkenprobleem bij foute behandeling groter, want bij de verkeerde behandeling ontwikkelt deze fijne specerij zich tot een hardnekkig probleem. Daarom moet u curry eerst met mayonaise en mosterd “bewerken”. Spoel de vlek uit met lauwwarm water en wrijf de vlek dan in met glycerine of neem bij gevoelige stoffen eau de cologne of spiritus.

D

Dosering Ook bij het wassen geldt: de juiste ingrediënten zijn het beste recept. Waterhardheid, wasmiddel en wasverzachter kunnen bij een foute dosering voor een slecht wasresultaat zorgen. Te weinig wasmiddel zorgt voor een slecht wasresultaat en voor de beruchte grijze sluier. Teveel wasmiddel veroorzaakt teveel schuim waardoor er slecht gewassen wordt en het wasresultaat teleurstellend is. Let daarom op de aanbevelingen op de wasmiddelverpakking en op de informatie van het waterleidingbedrijf over de hardheid van het water bij u thuis.

E

Ei Een eivlek in de morgen brengt geen zorgen als u het ei niet uitsmeert maar met zout insmeert. De opgedroogde vlek kunt u dan afborstelen en met koud water deppen. Als het eigeel en het eiwit dan nog steeds zichtbaar zijn, kunt u beter verdunde ammonia gebruiken.

Eucalyptusolie Oude of harde vlekken, bijvoorbeeld van teer of hars worden met eucalyptusolie zo zacht als boter. Als u dit mengsel eerst laat drogen, dan kunt u de vlek er gemakkelijk afkrabben. Als er een olierandje achterblijft, is een beetje alcohol voldoende om ook deze laatste rest te verwijderen, net als bij het verwijderen van vet.

F

Fijnwasmiddel Zoals de naam al zegt, behandelt een fijnwasmiddel de was bijzonder behoedzaam, zonder bleekmiddelen en met behoud van kleuren. Zachte kleuren blijven behouden, gevoelig textiel dat slechts bij 30 °C tot 40 °C gewassen mag worden, wordt ontzien – vooral als u het fijnwasprogramma gebruikt.

Fluweel Net als de robuuste jeans is ook edel fluweel van katoen gemaakt. Meer overeenkomsten zijn er echter niet. Als u het wassymbool op het etiket ziet, moet u het kledingstuk eerst binnenstebuiten keren. Schud de stof na het centrifugeren eerst goed uit en laat het op een opblaasbare kleerhanger drogen. Om ervoor te zorgen dat de vleug weer rechtop gaat staan, moet u de stof tussendoor steeds weer uitschudden. Bij het verwijderen van vlekken wordt aanbevolen geen mechanische vlekverwijderaars te gebruiken, omdat anders de vezels los kunnen laten, waardoor de fraaie uitstraling verloren gaat.

Fruit Kleding met een fruitvlek is niet zo’n probleem als u voor de volgende wasbeurt wat vlekkenzout over de vlek strooit. Als de vitamientjes dan nog steeds zichtbaar zijn, dept u de vlek met warme alcohol, azijn of citroensap. Oude fruitvlekken verdwijnen over het algemeen snel na meerdere uren in een badje met karnemelk en een scheutje citroensap. Bij gevoelige stoffen doen ammonia en zeepspiritus het goed. Sommige vruchten hebben echter een bijzondere behandeling nodig: perziken, sinaasappelen en aardbeien, bosbessen en kersen.

G

Gemengd weefsel Een goede stof is soms net als een goed parfum. Het mengsel maakt het verschil. Stevig katoen wordt door de toevoeging van viscose fijn en elegant. Kasjmier wordt door het mengen met andere vezels ook betaalbaar. Klassieke gemengde weefsels zijn onder andere gabardine of popeline die bestaan uit een verbinding van katoen en synthetische vezels. Ook microvezelstoffen zijn altijd een combinatie van verschillende grondstoffen. Voor de verzorging ervan betekent dit: meer voorzichtigheid bij de keuze van het juiste middel. Het gevoeligste onderdeel in de stof bepaalt het wasprogramma. Tips daarover vindt u op het etiket.

Gras Groen is de kleur van de hoop en ook bij een grasvlek mag u de hoop niet verliezen. Er mag echter geen water op de vlek komen, want dan kan die moeilijker verwijderd worden. Het is beter als u voor de hete wasbeurt eerst verdunde ammonia of citroensap op de vlek smeert. Tegen oudere grasvlekken helpt een oud huismiddeltje: week de vlek eerst in met karnemelk en giet er dan verse melk overheen. Bij zijde is het beter om een mengsel van zeepspiritus en ammonia te gebruiken. Bij flanel een mengsel van eiwit en glycerine. En als u met een lichte zomerjurk in het gras gelegen heeft, moet u de vlekken eerst met een beetje spiritus behandelen.

Groente Vlekken van verse groente verwijdert u normaal gesproken gewoon met een doekje en koud water. Alleen voor tomaten- en spinazievlekken heeft u warm zeepwater nodig, waarbij u de vlek beter eerst met rauwe aardappelschijven voorbehandelt. Als de groente echter samen met vet, meel of slagroom op uw kleding terechtkomt, moet u voor het wassen een beetje fijnwasmiddel op de vlek smeren.

H

Handwasmiddel Dit wasmiddel komt niet alleen tijdens de vakantie van pas. Ook een vuile kraag kunt u daarmee weer schoon krijgen, als u voor het wassen er een beetje handwasmiddel opsmeert.

Hars Leg er eerst een beetje ijs op. Dan kunt u de vlek er gemakkelijker afkrabben en met alcohol te lijf gaan, of met spiritus, zeepspiritus of terpentine. Zuig dit mengsel op met vloeipapier. Oud hars kunt u het beste eerst met boter weekmaken. Krab daarna het hars er voorzichtig af met een mes en was de rest er af met zeepspiritus. Sommige boswachters die met dit plakkende probleem uit het bos komen, adviseren ook verfverdunners als huismiddel.

Honing Als het bijengoud uw kleding siert, moet u eerst warm water nemen. Dan behandelt u de zoete vlek meteen met een beetje vloeibaar wasmiddel.

Huidcrème Tegen vette huidcrèmes helpen allereerst dezelfde middeltjes als tegen boter. Voor de kleurresten is een beetje bleekmiddel het beste. Ook wasbenzine helpt bij huidcrème.

I

IJs Als de zonnestralen het heerlijke ijsje laten smelten, dan ziet u misschien al snel de onaangename keerzijde van de zomer. Dan helpt eigenlijk alleen nog maar een mengsel van spiritus en ammonia op de vlek. De rest verwijdert u dan met helder, lauwwarm water.

Inkt Als u niet van karnemelk houdt, kunt u ook het ongezouten kookwater van witte bonen nemen om inktvlekken te lijf te gaan. Ook citroensap is een goed middeltje. Met azijn of warm zeepsop moet u echter voorzichtig zijn. Probeer het effect van deze goedjes eerst op een onopvallende plek van de stof.

Inweken Voordat grove vlekken in de wasmachine bewerkt worden, moeten een aantal vlekken in de wasbak of in de voorwas van de machine een extra behandeling krijgen. Het extra wasmiddel hoeft niet per se een fijn- of handwasmiddel te zijn; ook melk of zout water helpen vaak bij de voorbehandeling van hardnekkige vlekken

J

Jam Een doekje en warm water zijn meestal voldoende. Bij hardnekkig beleg versterkt u de vlekbestrijding net als bij aardbeien met een zeepsopje of een beetje alcohol.

Jodium De bestrijding van dit middel kan een grote operatie worden als er niet onmiddellijk eerste hulp verleend wordt. Maak de vlek eerst met heet water vochtig en behandel hem dan met het snijvlak van een halve rauwe aardappel en een beetje ammonia. Dit moet u waarschijnlijk een aantal keren herhalen.

K

Kaarsvet De onaangename gevolgen van een romantisch avondje bij kaarslicht kunt u snel weer verhelpen. Krab eerst de grofste kaarsresten er af. Leg dan de stof tussen vloeipapier en een stuk keukenrol en ga met een strijkijzer van binnen naar buiten over het kaarsvet heen. Neem vaker een ander stuk papier. Als er dan nog resten te zien zijn, dept u daar een beetje spiritus op.

Kameelhaar Textiel van het donshaar van deze woestijndieren geeft niet alleen warmte, maar biedt ook bescherming tegen de ijskoude nachten in deze gebieden. Het is bijzonder licht materiaal dat niet vervilt.

Kasjmier In het rauwe klimaat van het Himalaya-gebergte levert de kasjmiergeit één van de edelste en duurste wolsoorten voor de textielindustrie. 100 tot 300 gram van deze koude-isolatie worden per geit en per jaar uitgekamd. Omdat kasjmierwol vochtigheid goed opneemt en doorgeeft, wordt het graag voor dekbedden gebruikt. Bovendien is het edele kasjmier de basis voor bijvoorbeeld sjaals, truien, kostuums, colbertjasjes en sokken. Net als bij angorawol wordt het met de hand gewassen met niet te heet water en een zacht fijnwasmiddel.

Katoen Warmte en vochtigheid vormen de ideale omgeving voor deze natuurlijke vezel; zowel bij de groei in een tropisch klimaat als op hete dagen op de huid. Vrijwel geen ander materiaal is zo robuust – en kan tegen ontelbare rondjes draaien in de wastrommel.

Kauwgom Breng de kauwgom eerst weer terug in zijn oorspronkelijke toestand: maak het hard door het in het vriesvak te leggen. Dan kan de vlek er gemakkelijk afgekrabd of afgeborsteld worden. U kunt bij de reiniging ook een beetje alcohol gebruiken.

Kersen Tegen het rode sap van deze vruchten helpt in eerste instantie uitgeperst citroensap. Ook zeepwater en daarna een behandeling met melk helpt onmiddellijk.

Kleurechtheid Als het gele shirt zijn kleur verliest, is het met de verkeerde kleur behandeld. Heel wat fabrikanten uit het Verre Oosten maken geen gebruik van dure, wasechte kleuren. Bovendien kunnen stoffen in het wasmiddel die de kleuren lichter maken vlekkerige verkleuringen veroorzaken. Controleer daarom de kleurechtheid door met een vochtige doek over de stof te wrijven. Als u bang bent dat de was verkleurt, doe de was dan bijvoorbeeld in de badkuip, of gebruik een speciaal kleurwasmiddel.

Kleurwasmiddel Moderne kleurwasmiddelen bieden een reuzenwaskracht met ingebouwde kleurbescherming. Door het gebruik daarvan worden de kleuren ontzien en met speciale stoffen wordt de was beschermd tegen het verkleuren.

Klimaatmembraan Deze moderne microvezels kunnen weer en wind net zo goed verdragen als een wasbeurt in de machine. Voorwaarde is echter wel dat u op het etiket kijkt. Het materiaal dat weinig onderhoud vraagt, kan zelfs tegen een voorzichtige droogbeurt in de wasdroger.

Knuffelbeest Of de teddybeer na een paar rondjes in de wastrommel nog vrolijk kijkt, herkent u aan het onderhoudsvoorschrift. Als het knuffelbeest met de lange pluizen gewassen kan worden, moet u het knuffelbeest daarna niet op de verwarming leggen om te drogen, maar goed centrifugeren en uitschudden, zodat de pluizen niet aan elkaar plakken.

Koelkast Sommige problemen met vlekken moet u “koeltjes“ behandelen, dus in de koelkast leggen, want als kauwgom of kaarsvetvlekken hard zijn, kunt u ze gemakkelijker verwijderen. Bovendien gaat het gevoelige angorawol bij afkoeling tot temperaturen onder nul minder pluizen.

Koffie Als er melk in de koffie zat, moet u de bruine plek eerst met koud water deppen. Dan warme glycerine op de vlek deppen en vervolgens met warm water uitwassen. Als u eerst een beetje zeep wilt gebruiken, neem dan galzeep. Daarmee reduceert u ook koffievlekken op fluweel en zijde. Als de koffie zwart was, moet u de vlek eerst met lauwwarm zeepwater behandelen. Bij oude koffievlekken moet u eerst een beetje zout bij het zeepsopje doen en de vlek dan insmeren met glycerine en eigeel. Spoel dit mengsel na een half uur eerst met koud en dan met lauwwarm water af. Bij gekleurde stof die gewassen mag worden, helpt een melkbad. Zodra de melk zuur geworden is, wast u de vlek met lauwwarm water uit.

Kookwas Een heet bad is goed tegen vlekken als de kleding daar tegen kan. Vaak verdwijnen bij 95 °C de laatste resten van grote en kleine ongelukjes. Of uw kleding zulke hoge temperaturen kan verdragen, ziet u op het etiket. Bovendien moet u bij de samenstelling van de kookwas er op letten, dat alleen kleurechte was gewassen wordt, om verkleuren te voorkomen.

Kruidenbitter Deze vlek werkt u net als een likeurvlek weg; dus eerst met alcohol en dan met een scheutje warme zeepsop.

Onderhoudtips van A tot Z

L

Lamswol Lammetjes die zes maanden oud zijn, zijn de beste leveranciers voor deze bijzonder fijne wol. Gebreid is het materiaal zeer veerkrachtig en slijtvast onder voorwaarde dat het behoedzaam gewassen wordt. Lamswol houdt net zo min van hoge temperaturen als van een wasdroger.

Leer Er is geen ander materiaal dat zoveel nuttige eigenschappen met elkaar verenigt als echt leer. Het is niet alleen taai en robuust, maar het voelt ook heerlijk aan, is luchtdoorlatend en blijft in vorm. Het absorbeert het lichaamsvocht, maar slaat weer en wind af. Het eigen karakter van leer, is het teken voor echtheid en exclusiviteit. De bijzonderheid van het materiaal vereist echter wel een overeenkomstige behandeling en onderhoud. Vooral zon en hitte zijn dodelijk voor leer. Het wordt dan hard en poreus; veloursleer bleekt sneller. Droog vochtig leer niet bij de verwarming, maar hang het op een kleerhanger in de frisse lucht. Regenvlekken verwijdert u met een rubberen spons. Straatvuil en andere lichte vlekken verdwijnen met een zachte doek en handwarm water. Probeert u het echter nooit met bijtende middelen zoals terpentine. Grove vlekken moeten in de reiniging behandeld worden.

Likeur Een scheutje likeur is geen malheur als u het eerst behandelt met alcohol of verdunde spiritus. Voor de verdere behandeling gebruikt u een warm zeepsopje en lauwwarm water om uit te spoelen.

Linnen Ook de oude Egyptenaren droegen al deze luchtige stof. Door de onregelmatige sterkte van de vezels lijkt linnen ruw te zijn en kreukels te hebben. Deze “kreukel-look” is het kenmerk van deze stof die door het verkoelende effect vooral in de zomer erg populair is. Hoogwaardig linnen heeft een matte en mooie glans en “edele” kreukels. Om ervoor te zorgen dat dit niet verandert, moet u op het etiket letten.

M

Mayonaise Mayonaise wordt snel een dikmakend probleem als u de vlek verkeerd behandelt. Dep eerst een beetje lauwwarm water op de vlek of verwijder het merendeel met een mes. Dep er daarna glycerine op; bij fluweel en zijde doet u er een beetje eau de cologne of spiritus op. Als er na de volgende wasbeurt nog steeds vlekken te zien zijn, dan moet u voor de nabehandeling ammonia gebruiken.

Melk Een melkvlek is voor kleding geen probleem, als de vlek eerst met koud water wordt behandeld en dan in heet water uitgewassen wordt. Lauwwarm water heeft u alleen voor fluweel en zijde nodig.

Merino De ruwharige leveranciers van de gelijknamige wol leven in Spanje. De wol is fijn en heeft sterke krullen en wordt over het algemeen gebruikt bij de vervaardiging van kamgaren. Bij het spinnen worden de korte vezels uitgekamd, zodat er een fijn, glad en lang garen ontstaat dat graag gebruikt wordt voor de vervaardiging van fijne, lichte pakken en kostuums. De hoge kwaliteit van het garen herkent u aan de sticker “Echt scheerwol”. Daar vindt u ook alle belangrijke tips voor het onderhoud.

Milieuvriendelijkheid Een onderneming heeft een grote verantwoordelijkheid als het gaat om belasting en ontlasting van het milieu. Het is dus geen vraag of wij door het gebruik van de modernste installaties op een zuinige manier met ons milieu omgaan en het gebruik van gevaarlijke stoffen vermijden. Maar alleen al door de spreekwoordelijke lange levensduur van onze producten leveren wij een belangrijke bijdrage aan ons milieu.

Mohair Dit is een sprookjesachtige stof uit 1001 nachten, want mohair is afgeleid van het Arabische woord ‘muchajjor’ dat ‘stof van geitenhaar’ betekent. Het is dan ook de angorageit die het fijne, gekrulde haar voor de zeer zachte en glanzende wol levert. Het gelijknamige konijn levert angora. Mohairgaren kan trouwens heel goed geverfd worden en wordt vaak gebruikt voor de veredeling van weefsels van echte scheerwol.

Mosterd Bewerk de mosterdvlek eerst met warm zeepsop. Als de vlek dan nog steeds zichtbaar is, probeert u dan water met een scheutje ammonia. Daarna helpt alleen nog maar glycerine. Echter niet op fluweel en zijde. Hier moet u, net als bij mayonaise- en curryvlekken, alleen behoedzaam met eau de cologne of een beetje spiritus te werk gaan.

Motorolie Het verwijderen van olievlekken kan langer duren dan het verversen van olie. Leg eerst iets onder de stof dat de vlekken kan absorberen. Behandel de vlek met alcohol en dan met terpentine. Wrijf de vlek in met een penseeltje. Herhaal dit met terpentine net zolang tot er geen olie meer opgezogen wordt. Smeer dan een vloeibaar wasmiddel en water op de vlek en dep de vlek vervolgens voorzichtig met een penseel. Dan moet u de stof goed uitspoelen en met een wasmiddel in de machine wassen. Bij hardnekkige vlekken deze procedure meerdere malen herhalen.

Motten Wol valt helemaal in de smaak van motten. Er zijn echter middelen die onze grootouders al kenden om deze beestjes op dieet te zetten: de geur van cederhout of lavendel bederft hun trek

N

Nagellak Lak op kleding verwijdert u met hete spiritus of met aceton, waarbij aceton niet geschikt is voor gevoelige en synthetische stoffen.

O

Olie Olie en vet hebben veel dingen gemeen – ook bij het verwijderen van hun vlekken op kleding.

Onbekende vlekken Met onbekende vlekken moet men voorzichtig omgaan. Benadert u het probleem eerst door de stof te analyseren. Op gekleurde stoffen die gewassen kunnen worden, werkt eigeel goed. Spoel de vlek daarna uit met koud water. Witte, gestevende stoffen moet u eerst met eau de cologne of spiritus deppen. Daarna wrijft u een verdunde oplossing van ammonia en galzeep op de vlek of u weekt de vlek ‘s nachts daarmee in. Voor wol neemt u maïs- of aardappelmeel of azijn en zetmeel. Verwarm deze middeltjes in water en druppel dit mengsel over de vlek. Zodra de oplossing opgedroogd is, kan de vlek afgeborsteld worden. Vlekken op fluweel veegt u eerst met een in azijn gedrenkte doek af; daarna wast u de vlek met schoon water uit.

Onderhoudsvoorschriften Deze taal begrijpt de hele wereld: de symbolen op het etiket van uw kleding. Internationaal genormeerde symbolen geven aan of en hoe u de stof wast, droogt, strijkt, bleekt of chemisch kunt reinigen.

Opblaasbare hanger Met een beetje longinhoud creëert u de ideale plek voor het kreukvrij drogen van lichte wollen kleding. Opblaasbare hangers hebben een groter steunvlak dan traditionele houten of kunststof hangers, zodat ze geen vervelende drukpunten achterlaten in de kleding. Voor zware kledingstukken worden ze overigens afgeraden, omdat de kledingstukken door hun eigen gewicht kunnen vervormen

P

Parfum De sporen van parfum verdwijnen het best met pure alcohol. Op zijde kunnen de sporen van een geurtje de kleuren aantasten.

Polyamide ‘s Avonds wassen en ‘s nachts laten drogen, was al na de Tweede Wereldoorlog de revolutionaire manier om het nieuwe polyamide te verzorgen. Dankzij het waterafstotende effect van deze synthetische vezels wordt de was tegenwoordig niet anders gedaan. Het wordt echter wel aanbevolen om gevoelige nylons in een waszak te wassen.

Polyester Fijne ‘kunststofdraden’ van polyester zijn zeer scheur- en slijtvast. Daarom zijn ze goed geschikt voor textiel dat gemakkelijk onderhouden kan worden. Ze kunnen tegen de temperatuur die op het etiket aangegeven staat, krimpen niet en kreukelen vrijwel niet. Bovendien houden ze van vetachtige vlekken. Ze binden het vet namelijk sterker dan natuurvezels. Bij gemengde weefsels wordt het vet door het polyesteraandeel gemakkelijker opgezogen en effectiever bestreden.

Popeline Deze bijzonder dichte, glanzende en veredelde versie van katoenweefsel is net zo gemakkelijk en robuust als normaal katoen. Ook bij het onderhoud en het verwijderen van vlekken zijn er overeenkomsten. Vóór het verwijderen van vlekken mag deze kleding niet stoffig zijn, anders kunnen er randen rond de vlekken ontstaan.

R

Ramie-cotton De fijne, vaste vezels van de Ramie-plant die uit het Verre Oosten komt, zijn ook bekend onder de naam ‘Chinagras’. Ze veredelen het scheurvaste katoen tot een zacht en fijn gemengd weefsel met een mooie glans. Om deze glans te behouden en het weefsel bij het wassen niet te laten krimpen, moet u de kleding van Ramie-cotton voor de eerste wasbeurt ‘s nachts laten inweken.

Rode wijn Tegen rode wijn helpt witte wijn. Ook sherry of pure alcohol bestrijdt de vlek uitstekend. Maar het beste middel tegen het edele druivensap is en blijft veel zout. Het wordt in ieder geval aanbevolen om de vlek zo snel mogelijk te behandelen. Voordat u de wasmachine aanzet, kunt u nog een beetje citroensap op de vlek spuiten. Als de vlek dan nog niet weg is, moet u de stof voor de volgende wasbeurt ’s nachts in karnemelk leggen. Als ook dat niet helpt, moet u het met een scheutje glycerine proberen. Fluweel en zijde kunnen niet tegen zout en witte wijn, maar wel tegen maïs- en aardappelmeel. De resterende wijnvlekken bestrijdt u dan met verdunde ammonia, spiritus of zeepspiritus.

Roest De bruine vlekken der tijd vragen vaak een tijdrovende behandeling. Houdt u de vlek eerst in hete waterdamp waarin zich een beetje glycerine bevindt. Op lichte en minder gevoelige stoffen en op wol of fluweel en zijde kunt u roest echter goed uitspoelen. Voor donkere, gevoelige stoffen neemt u voor het citroensap eerst zeepspiritus. Tot slot dept u een beetje pure spiritus op de vlek. Roestvlekken op gekleurde wasbare stoffen verdwijnen ook als u de vlek voor het wassen ‘s nachts met zure melk inweekt.

Roet Als u over een roetvlek wrijft, trekt de donkere rook nog dieper in het weefsel. U kunt beter eerst kloppen of blazen. Strooi dan aardappelmeel of zaagsel, of bij witte kookvaste stoffen een beetje zout op de vlek. Als het roet er dan nog niet af kan worden geschud, moet u het met een beetje alcohol proberen.

S

Scheerwol Niet elke soort wol mag “Echte scheerwol” genoemd worden. Alleen de net verwerkte, eerste geschoren wol van gezonde schapen krijgt deze benaming. In tegenstelling tot gewone wol hebben de vezels een natuurlijke, edele glans. Echte scheerwol kreukt nauwelijks en kan in de kreukvrije uitvoering meestal licht in de machine gewassen worden. Als teken van zijn bijzonderheid vindt u dit internationaal bekende woletiket in uw kleding. Daarnaast staan meestal alle belangrijke gegevens voor het behoedzame onderhoud van deze natuurlijke stof vermeld.

Schoensmeer Een beetje schoensmeer hoort bij een verzorgd uiterlijk – maar niet op uw kleding. Terpentine helpt dan goed. Als dat niet lukt, probeert u het dan met een mengsel van zeepspiritus en ammonia. Gevoelige stoffen zoals fluweel en zijde kunnen niet tegen terpentine, maar wel beter tegen een behandeling met spiritus en daarna een sterk verdunde ammonia. En als er schoenmeer op uw sokken zit, wrijft u de vlek eerst af met verwarmde alcohol, voordat u ze uitwast met verdunde ammonia.

Sinaasappels Net als perzikvlekken worden ook de vlekken van deze citrusvrucht met glycerine losgeweekt en de volgende dag gewassen. Als het resultaat niet optimaal is, moet u dit een paar keer herhalen.

Spinazie Bij spinazie horen verse aardappelen. Beter gezegd: wrijf eerst een rauwe aardappel over de spinazievlek en was hem daarna uit met zeepwater.

Stomerij Hoewel wij voor het verwijderen van bijna iedere vlek iets kunnen aanbevelen, moet u misschien toch een keer naar de stomerij. Sommige stoffen behoren namelijk niet in de wasmachine. Op het etiket van uw kleding vindt u binnen het cirkeltje een antwoord op de vraag of uw kleding wel of niet naar de stomerij mag en welke chemische middelen daarbij gebruikt mogen worden. Als de cirkel doorgestreept is, kan ook de stomerij u niet meer helpen – maar misschien wel een ander trefwoord in deze lexicon.

Straatvuil Het straatvuil haalt u met een zachte borstel uit uw kleren. Om te zorgen dat het vuil zich nog sneller uit de voeten maakt, maakt u de borstel een beetje vochtig met wat water of wasbenzine.

Strijken Of en op welke manier u uw kleding kunt strijken, kunt u zien aan het strijkijzersymbool op het etiket. Hoe minder punten er op het symbool staan, hoe gevoeliger de stof is en hoe minder hitte u mag gebruiken. Als het strijkijzersymbool is doorgestreept is het beter om helemaal niet te strijken.

Suiker Suiker is een gemakkelijk te verwijderen vlek. Voorwaarde is wel dat u snel te werk gaat: met warm water lost u het plakkende spul snel op. Oudere vlekken bewerkt u met een mengsel van ammonia en glycerine. Bij gekleurd suiker is er een ultieme tip: maak er met citroenwater een eind aan.

T

Tabak Tegen gele tabaksvlekken helpt eigeel gemengd met spiritus. Als alternatief kunt u ook glycerine nemen. Het gekozen middeltje wordt na ongeveer 1 uur met pure alcohol uitgespoeld. Oudere vlekken kunt u vóór bovengenoemde behandeling vochtig maken met citroensap.

Tandpasta Net als op uw tanden verwijdert u tandpasta gewoon door het flink met lauwwarm water uit te spoelen.

Teer Smeer de donkere, taaie massa eerst in met boter. Net als bij hars wordt de vlek daarmee gebonden, zodat u na de eerste inwerking al voorzichtig de grove sporen kunt verwijderen. Neem daarna alcohol of een beetje terpentine en behandel de vlek daarmee. Leg er een dik stuk keukenrol onder om de resten op te zuigen. Een andere, warm aanbevolen tip is de bewerking met een strijkijzer. Leg de vlek dan tussen vloeipapier dat goed absorbeert.

Temperatuur Niet elke stof mag een heet bad nemen. Voordat het gaat krimpen, moet u eerst het etiket raadplegen. In het symbool staat de passende temperatuur aangegeven.

Thee Als het water voor de thee nog warm is, moet u het zo snel mogelijk gebruiken voor de eerste behandeling van de theevlek. Ter ondersteuning kan galzeep in het water u helpen. Voor hardnekkige vlekken wordt wederom een mengsel van glycerine en eigeel aanbevolen, dat u na ongeveer 1 uur kunt uitwassen.

Tomatenketchup Een ketchupvlek verwijdert u net zo snel als hij ontstond. Behandel de vlek met lauwwarm zeepsop of met water met een scheutje ammonia. Voor de wasbeurt kunt u de vlek ook met een vloeibaar fijnwasmiddel een beetje oplossen.

Totaal en universeel wasmiddel Behalve een goede wasmachine heeft u voor elk wasprogramma ook een totaalwasmiddel nodig. Daarmee wordt was bij alle temperaturen tot 95 °C niet alleen schoon, maar ook rein.

T-shirts De populaire shirts van katoen kunnen gemakkelijk behandeld worden, want de stof die robuust is en transpiratievocht opneemt, accepteert ook de hardste behandelmethoden. Verdere tips over de juiste behandeling vindt u op het ingenaaide etiket.

V

Verf Verf op kleding is geen reden om het somber in te zien. Het is echter wel belangrijk dat u weet wat voor soort verf het is. In water oplosbare verf verwijdert u het best door eerst huishoudzeep of galzeep te gebruiken en daarna te wassen. Voor olieverf neemt u vóór het wassen terpentine dat u ook voor het verwijderen van lak gebruikt. Bij acrylverf moet u echter hardere maatregelen nemen: meng spiritus met een paar druppeltjes ammonia en dep de vlek meerdere keren vóór het wassen.

Vet Het verwijderen van vet behoort tot de eenvoudigste hoofdstukken van het hoofdstuk “Vlekken verwijderen”. Meestal is een beetje vaatwasmiddel of warm zeepwater en een wasbeurt in de wasmachine voldoende. Daarbij wordt het gebruik van een vloeibaar wasmiddel aanbevolen, dat meer tensiden bevat dan waspoeder en daardoor vet zeer goed verwijdert. Een oud middeltje is aardappelmeel dat het vet eerst opzuigt, waarna het weggeveegd kan worden. Als de vlek dan nog niet verdwenen is, helpt bijvoorbeeld kristalsodawater of het afwrijven met zeep en daarna een hete wasbeurt. Als alternatief kunt u ook spiritus, alcohol of zeepspiritus gebruiken. Alleen wol kan met benzine voorbehandeld worden.

Viltstift De sporen die een viltstift achterlaat, net als die van een balpen, kunnen moeilijk verwijderd worden, want de kleuren blijven hardnekkig in de stof zitten. Eigenlijk helpt het alleen maar als u de inkt vóór het wassen met een beetje glycerine of alcohol en terpentine oplost.

Viscose De grondstof voor elegante en luchtige mode komt direct uit het bos: dennen- en beukenhout is de basis voor hoogwaardige viscose. Grof hout, stro en katoenafval worden chemisch opgewerkt en daarna tot zijdeglanzende viscosevezels gesponnen. Het materiaal wordt gekenmerkt door een hoge kleurechtheid en is een natuurlijk bestanddeel van luchtige zomermode. Omdat het echter ook makkelijk krimpt en kreukelt, moet u de stof voor de eerste wasbeurt in koud water inweken en na iedere wasbeurt direct op een kleerhanger ophangen.

Vlekkenzout Met een extra portie vlekkenzout bij de hoofdwas lossen bijzonder hardnekkige vlekken op robuuste stoffen gemakkelijker op. Bij lage wastemperaturen wordt daardoor het effect van de wasbeurt al versterkt.

Vloeibaar wasmiddel Een alternatief voor waspoeder is het wasmiddel uit de fles. Het bevat bijzonder veel tensiden en is het meest effectief bij lage temperaturen tot max. 60 °C. Daardoor kunt u vet zeer effectief verwijderen.

Voorbehandelen Verhoog het wasresultaat van uw wasmachine. Behandel sterkere vlekken eerst voor volgens de tips die wij u in deze lexicon gegeven hebben. Of bewerk de stof voor het wassen met een handwasmiddel. Zo kunt u de reuzenwaskracht nog eens extra versterken.

Vruchtensap Als vitaminen niet alleen iets voor uw gezondheid maar ook iets voor uw kleding doen, moet u eerst een beetje mineraalwater over de vlek gieten en de kleding daarna gewoon in de wasmachine wassen. Tegen hardnekkige vlekken helpt bovendien een beetje vloeibaar fijnwasmiddel vóór de was.

Vuile kraag De kraag is het visitekaartje van goed uitziende kleding. Daarom is er voor de behandeling van deze plek een handwasmiddel in een tube verkrijgbaar die u ook nog mee op reis kunt nemen.

W

Wasdroger Met een wasdroger bent u onafhankelijk van weer en wind. Let op de verzorgingstips op het etiket.

Wasmiddel In het land van de reuzenwaskracht is er een groot aanbod van allerlei tovermiddeltjes tegen vuil. Totaalwasmiddelen voor alle temperaturen, kleurwasmiddelen voor bonte was die niet mag verkleuren, fijnwasmiddelen voor de behoedzame verzorging van gevoelig textiel bij lage temperaturen, wolwasmiddelen voor pluizige, zachte wol, gordijnwasmiddelen voor het verwijderen van de beruchte grijze sluier in de vitrage. Bovendien kan het effect van het wasmiddel bijvoorbeeld ook nog met hulpmiddelen zoals vlekkenzout en handwasmiddelen of met waskrachtversterkers versterkt worden. Welk middel het juiste is voor de vlek hangt in grote mate af van de soort en mate van vervuiling en de tips op het kledingsetiket.

Wasverzachter Als u de was nog eens extra wilt aaien, gebruik dan bij de laatste wasbeurt een wasverzachter. Daardoor blijven handdoeken en pyjama’s heerlijk zacht. Bovendien wordt uw kleding daarmee niet statisch opgeladen. U kunt echter ook zonder wasverzachter, als u na het wassen een wasdroger gebruikt.

Waterhardheid Hard water heeft meer wasmiddel nodig dan zacht water, om de was echt goed schoon te krijgen. Daarom verdient het de aanbeveling om contact op te nemen met uw waterleidingbedrijf, zodat u het wasmiddel optimaal kunt doseren.

Witte wijn Witte wijn moet niet lang bewaard worden voordat het “verwijderd” wordt. Spoel het direct uit met heet water. Om daarna het vocht beter op te kunnen zuigen, strooit u royaal zout over de vlek. Een recept dat ook uitstekend tegen rode wijn werkt.

Wol Achter het begrip wol kan zich heel wat verbergen, bijvoorbeeld mechanisch of chemisch behandelde, vaak zelfs oude vezels van de natuurlijke stof. Alleen de wol van de eerste scheerbeurt van gezonde lammetjes die vers gesponnen wordt, mag: “Echte scheerwol” genoemd worden. In ieder geval moet u bij het onderhoud voorzichtig zijn en uw lievelingstrui met een wolwasprogramma en een wolwasmiddel kennis laten maken. Dat is beter dan ieder handwasje, zoals wetenschappelijk onderzoek aangetoond heeft.

Wol stomen Deze speciale behandeling krijgen wollen kledingstukken die gestreken moeten worden. Leg deze op een strijkplank of op een tafel en strijk de stof glad. Leg er een droge strijkdoek op en spreid daar overheen een vochtige doek uit. De strijkijzertemperatuur mag hierbij niet warmer zijn dan 150°C. Strijk de bovenste doek bijna droog en trek na het stomen beide doeken snel weg. Laat de gebreide producten vervolgens op een kleerhanger uitdampen tot ze volledig droog zijn. Zogeheten strijkglans ontstaat bij te grote hitte en kan meestal bij een tweede keer stomen verholpen worden. Als er echter over het algemeen te heet of met te weinig vocht gestoomd wordt, kan het materiaal broos worden en beschadigd raken.

Z

Zijde De zijderups is thuis in de Aziatische moerbeiboom. De rups levert de fijnste en kostbaarste ruwe vezels ter wereld. Zijde is lichter, zachter en toch scheurvaster dan elke andere stof. Alleen motten en bacteriën vermijden het contact met dit materiaal. Om ervoor te zorgen dat zijde haar exclusieve uiterlijk bewaart, moet het op een bijzondere manier verzorgd en onderhouden worden. Zijde houdt niet van felle zon. Zijde is luchtig en heeft frisse lucht nodig als het bewaard wordt.

 

bron: C&A

 

%d bloggers like this: