Het wordt tijd om wat meer voor mezelf te doen. Oktober staat voor mij in het teken van starten met selfcare. Een belangrijk onderdeel van mijn geluk! Doe je met me mee?

Goede voornemens met oud & nieuw vind ik altijd zo raar. Waarom dan en niet op elk ander moment in het jaar? Dus ik besloot om een voornemen te hebben voor oktober, want ik heb behoefte aan selfcare. Dat klinkt misschien raar maar na deze turbulente periode moet ik tijd gaan maken voor mezelf. Dusver waren dat de momenten waarop ik mijn rust pak voor mijn rug; maar al snel zit ik dan op mijn telefoon mijn mails te beantwoorden of de dm’s op instagram. Ik vind het heerlijk om aan het werk te zijn, dus als straf (of werk) voelt het niet. Toch kom ik dan niet genoeg tot rust, mijn rug wel maar mijn koppie niet. Ik wil échte rust!

#selfcare

Wist je dat tijd voor jezelf vrijmaken ook een onderdeel is van selfcare en dus ook van zelfliefde? Onlangs realiseerde me dat. Ik ben mama, vriendin, partner, collega maar ook nog mezelf. Soms vergeet ik dat wel eens, mede ook omdat ik me al schuldig genoeg voel dat ik niet alles kan door de hernia. Ook de werkdruk -en dan bedoel ik eigenlijk alleen de financiële druk- is iets wat mij bezig houdt. Ik lig er niet wakker van, het komt echt wel goed, maar ik kan daardoor wel de focus verliezen. Hierdoor doe ik alles tegelijk, maak ik niets helemaal af en heb ik aan het einde van de rit me dus de pleuris gewerkt met nul resultaat. Hierdoor voel ik me dan weer slecht en is het cirkeltje rond.

Photo by Allie Smith on Unsplash

waarom ik selfcare nodig heb?

Ik ben een burn out survivor en dus heb ik in de afgeholpen jaren heel goed geleerd wat mijn valkuilen zijn. Ook heb ik geleerd hoe ik er mee om kan gaan wanneer het er weer insluipt. Zoals nu. Externe factoren kun je wel de schuld blijven geven; geldzorgen, een baby, hernia. Maar uiteindelijk is het mijn leven, mijn lijf en zal ik dus voor mezelf moeten kiezen. Dat betekent tegen het ene dus nee zeggen en tegen het andere ja. Vooral voor mezelf dus vaker een ja! En dat is nu precies wat ik nooit doe. Dus, wat zijn mijn plannen voor oktober?

1. Met stip op nummer 1 is toch wel de kapper

Sinds Charlotte geboren is, ben ik even snel gegaan om het te laten knippen. Maar het moet ook echt nodig geverfd worden! Ik ben niet zo’n type die het heerlijk vind om naar de kapper te gaan, maar ik ben wel dol op het resultaat. Zeker na de bevalling, want mijn haar is zo erg uitgevallen. Ik ben wel even toe aan een beauty momentje. En dan vervolgens de volgende afspraak tijdig maken!

bekijk ook: mijn vlog toen ik eens wat anders deed met mijn haar: paars!

2. Op mijn fijne stoel gaan zitten met een kopje thee en een (half) uurtje lezen!

Dit wil ik minstens 1x per week doen. Desnoods zet ik het in mijn agenda, maar even die rust en mijn hoofd leeg is nodig. Ik ben geen fan van boeken lezen, maar als ik het doe dan voel ik me erna echt verrijkt met informatie en kan ik nog weken er over nadenken met plezier. Eens wat anders dan een beeldscherm, wat ik ook erg belangrijk vind. Op het moment lees ik het boek van Mayra Louise Op je lijf geschreven. Hier begon ik mee in de zomer tijdens een korte trip naar Frankrijk en tot op heden is het nog niet (helemaal) uit, wel bijna. Dat moet lukken!

3. Met vriendinnen afspreken

Er zijn een paar meiden die ik heel graag wil zien! Eentje heeft een kindje gekregen, eentje is in verwachting. Ook zijn er een paar lieve meiden die ik nog niet gezien heb sinds mijn bevalling, door werkschema, afstand of gewoon pech. Dus hup, agenda erbij en data prikken! Ik ben al goed bezig, er staat een etentje gepland in november en een theetje met 2 meiden.

4. Zwemmen met Charlotte & wandelen in het bos

De quality time als gezin is tijdens de vakantie zo goed bevallen, dat wil ik vasthouden. De herfst is perfect om te wandelen in het bos. Heerlijk vind ik dat en ook goed voor body & mind want de buitenlucht doet een mens goed. Daarnaast is lopen ook heel erg goed voor mijn rug. Meer bewegen en zowel kracht als conditie opbouwen. Charlotte is dol op zwemmen dus het lijkt me ook fantastisch om te gaan babyzwemmen met haar. Als het me lukt, fysiek, wil ik ook weer aqua fitness gaan doen, iets wat ik al jaren af en aan doe met plezier.

5. Meer bloggen

Ondanks dat bloggen zo langzamerhand mijn baan is, voelt het niet als werk. Het delen van mijn hersenspinsels, mode tips, beauty weetjes en momlife vind ik heerlijk om te doen! Na mijn verlof vond ik een part time baan waardoor het bloggen op een lager pitje stond. Daarna mijn hernia; terwijl ik overloop van ideeën. Zodra ik meer rust heb gevonden, zal ik ook meer blogs kunnen schrijven. Want op dit gebied gaat het van de hak op de tak; ik schrijf veel concepten die dan vervolgens nooit online komen. Daarnaast heb ik ook veel toffe ideeën, voor mijn Facebook groep Curvy Girls bijvoorbeeld, toffe gettogethers. De volgende Shop My Closet die er aan komt en ga zo maar door.. Fysiek is dat allemaal niet mogelijk, dus rustig voorbereiden en de tijd nemen.

no pressure

Ik schrijf goede voornemens voor oktober, maar ik bedoel gewoon per direct. Er zit geen deadline aan vast, het moet ook niet allemaal tegelijk. En als het niet lukt, ook dan is het goed. Zolang ik maar wel mijn plezier en rust momentjes heb!

Doe je met me mee? Voor mijn zijn het de puntjes zoals hierboven, maar het kan voor jou weer heel iets anders zijn. Iets kleins, al is het een paar minuten per dag, een half uurtje per week. Gun het jezelf, ook al denk je het niet nodig te hebben. Het doet je goed.

wat zijn mijn selfcare goals?

Naast dingen doen wil ik ook anders denken. Dat lukt niet in één keer en het kan ook vaak nog mis gaan, maar beginnen is al heel wat. Ik wil meer stilstaan bij de dingen die ik doe en er dan dus ook meer van genieten. Bewuster met het moment om gaan. Wanneer ik bijvoorbeeld knuffel met Charlotte dan wil ik daar 100% mee bezig zijn. Dan wacht de wasmachine maar even, of dan stofzuigen we morgen wel. Het moment nemen voor dingen en niet continue denken aan wat er nog moet gebeuren, want dat is de belangrijkste reden waarom ik dit ga doen!

Mijn hoofd staat altijd ‘aan’ en ik heb moeite om echt even niks te doen wat moet, maar te doen wat ik wil. En wanneer ik wel doe wat ik wil, denk ik steeds aan wat er nog moet. Een cirkeltje, herken je het? Dus dan kan ik maar beter gaan doen wat er echt moet gebeuren. Accepteren dat het genoeg is voor één dag en de andere gebeurtenissen die dagen nemen zoals ze zijn en het bewust ervaren. Klinkt misschien een beetje zweverig, maar als je in mijn schoenen hebt gestaan dan snap je waarschijnlijk beter wat ik bedoel.

tips voor #selfcare

  • Maak een to-do list in je agenda en plan het in. Ook het huishouden, koken of boodschappen doen. Ja dit hoort erbij, maar kost ook tijd en energie. Plan direct ook wat momenten voor jezelf in. Op dagen dat je denkt geen tijd voor jezelf te hebben, kijk dan eens naar de lijst met wat je hebt gedaan en wees trots en kies voor jezelf.
  • Bepaal je grenzen en geef dit tijdig aan. Of het op werk is of thuis, geef je grenzen aan door aan te geven wanneer je teveel hooi op je vork hebt. Misschien kan een collega even bijspringen, kun je een tandje lager gaan. Thuis kan je partner misschien wat meer doen, kan je moeder helpen, of iemand die dicht bij je staat bijspringen.
  • Ga naar buiten. Het hoeft niet lang, niet geforceerd. Parkeer je auto wat verder weg, ga eens lopend naar de supermarkt als het dichtbij is. Maak een ommetje met de hond van de buurvrouw of ga gewoon lekker wandelen. Zuurstof en wandelen zijn therapeutisch positief, zo heb ik me laten vertellen en ondervonden.
  • Doe iets fijns voor jezelf. Koop elke week een bosje bloemen, wedden dat je er vrolijk van wordt elke dag wanneer je thuis komt? Of zet kaarsjes aan als je gaat eten, lekker knus. Neem de tijd om een muziekje op te zetten tijdens het koken. Het zijn kleine dingen waar je blij van wordt, neem de tijd om het te doen.

doe met me mee deze #selfcare
in Oktober (en daarna!)

selfcare in oktober zelfliefde

Leave a Reply

Your email address will not be published.