Cyberpesten

Iets wat helemaal van deze tijd is, cyberpesten. Een moeilijk onderwerp, maar oh zo belangrijk!

Iets wat voorkomt bij jong, maar ook bij oud tegenwoordig, online pesten. Wat is dat nou?

Cyberpesten is een vorm van pesten waarbij pesters herhaaldelijk gebruik maken van elektronische media zoals internet of mobiele telefonie om iemand kwetsend materiaal toe te zenden of door kwetsende dingen over iemand te verspreiden met de bedoeling op die manier macht over de persoon uit te oefenen. Men spreekt over cyberpesten wanneer er aan beide kanten sprake is van jongeren. Zo gauw als er volwassenen betrokken worden, spreekt men eerder over stalken of lastig vallen. 

Je leest er steeds vaker over, foto’s en teksten worden verspreid om iemand te kleineren. Maar andersom gebeurd dit ook, foto’s worden enthousiast gepost en vervolgens komt er een lading kritiek overheen. Prima kritiek maar vaak gaat het een stapje verder. Zoals bij mij gebeurde met de ‘short gate‘. Dit gebeurd dagelijks op een veel grotere schaal. De beroemde Tess Holliday krijgt dagelijks flinke kritiek op haar foto’s. Met name op haar Instagram lees je commentaren van fans, maar ook van mensen die zeer negatieve kritiek uiten, tot aan beledigen toe. Dat gaat heen en weer, bij zo ongeveer elke foto. Afgelopen week postte Tess deze foto op Instagram:

Het is belangrijk dat we bewust worden hiervan. Waarom denken we toch allemaal dat we het recht hebben om iemand publiekelijk af te zeiken? Ik hoor het ze al zeggen “dan moet je maar niet met je kop op tv of internet”. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen met gevoelens. Denk eens na voordat je iets schrijft!  Gelukkig zijn er ook nog mensen die netjes hun mening geven of kritiek uiten, op een respectvolle manier. Blijf dat doen, want als we het allemaal met elkaar eens zouden zijn, wordt het ook zo saai.

Deze quote vond ik zo toepasselijk. Hoe houden die kids van tegenwoordig het vol met al die social media? Voor hen is het zelfs nog belangrijker, dat ze zichzelf kunnen zijn. Ik lees veel verhalen dat mensen veel gepest zijn vanwege hun figuur. Dat moet nu extra hard aankomen, via social media. Heb jij hier ervaring mee?

[showad block=4]

bron: cyberbesten.be 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: