het eet & slaap schema van Charlotte met 9 maanden oud

het eet & slaap schema van Charlotte met 9 maanden oud

Hoe ziet de dag van Charlotte eruit, wanneer slaapt ze en wat eet ze? Hoe ziet haar dag eruit en hoe doen wij dat? Iets wat ik ook altijd leuk om met andere ouders te bespreken

Laat ik beginnen met uitleggen dat ik dol ben op schema’s. Plannen, logica, ritme. Erg praktisch allemaal en vooral makkelijk, weten waar je aan toe bent maar met een baby is dat toch minder makkelijk. Bovendien veranderd alles zo snel. Nu kennen we allemaal de heilige 3x R; reinheid, ritme, regelmaat. Iets waar ik veel waarde aan hecht. Maar wanneer heb ik een gezonde balans tussen ritme en groei? Charlotte is tenslotte geen robot!

Een combinatie van mijn liefde voor ritme gecombineerd met een vleugje spontaniteit

Zoals jullie inmiddels weten heb ik me niet ingelezen voor Charlotte in ons leven kwam. Ik neem het zoals het komt en kijk goed naar haar om te zien waar zij aan toe is. Nu is het zo dat ons kleine meisje heel makkelijk is maar ook heel snel met alles. Dus wanneer we eindelijk in een nieuw ritme zitten, dan is zij alweer toe aan de volgende stap. Geen paniek, ik ben er inmiddels aan gewend. Maar daardoor is een schema opschrijven toch wat lastiger. Een combinatie van mijn liefde voor ritme gecombineerd met een vleugje spontaniteit. Zo kan ik dit het beste omschrijven.

7:30 uur pap & fles

Rond 7:00 uur wordt Charlotte meestal wakker. Soms iets eerder, soms iets later. Ik ga vaak mezelf eerst snel wassen en aankleden. Dan pak ik een schaaltje warm water en ga naar Charlotte haar kamer. Ik wens haar goedemorgen, vraag of de zon al op is terwijl ik de gordijnen open doe, haal haar uit bed en ga haar even lekker knuffelen. Dan gaan we wassen en aankleden. Eenmaal beneden, zo rond 7:30 uur krijgt ze ontbijt. In het weekend gaan we gewoon in pyjama naar beneden, met een schone luier.

het fijnste moment van de dag

Ik maak een fles van 190 ml water en 6 schepjes nutrilon 2. Dan gebruik ik tweederde om pap mee te maken. Ik heb verschillende soorten, de meergranen pap (vanaf 8 maanden) van Nutricia en de 5 granen mix van Hipp die ik afwissel. In de supermarkt kijk ik altijd of er weer iets nieuws is. De fles zet ik in een beker met een laagje heet water zodat het warm blijft. Voor de pap neem ik echt de tijd want heel snel eet Charlotte niet. Als ik naar kantoor zou moeten weet ik niet of ik dit nog kan doen qua schema, dan zou ik het misschien in d’r fles geven. Na het ontbijtje ga ik met haar op de bank zitten en geef ik de rest van de fles. Heerlijk nog even een momentje samen. Dit duurt ongeveer 20 minuten alles bij elkaar.

dat slaapje ’s morgens mis ik wel, met name in de weekenden.

Na het eten gaat ze altijd meteen rechtop. Dan zingen we een paar liedjes of lezen we een boekje zodat ze even rechtop blijft om te boeren en alles te laten zakken. Als het lukt -gezien mijn hernia- dan even lekker over de grond banjeren. Wanneer Charlotte naar de oppas of de creche gaat, is dit het moment waarop ik haar weg breng. Als we thuis blijven gaat ze spelen in de box, wat ze doorgaans wel heel lang uithoud, zo’n half uur of soms iets langer. Ondertussen maak ik haar fruithapje klaar en doe ik even iets voor mezelf. Tot een paar weken geleden ging ze tussen het ontbijt en fruithapje nog even slapen, maar dat wilt ze nu echt niet meer. Eerlijk ben ik wel, dat slaapje ’s morgens mis ik wel, met name in de weekenden.

9:30 uur fruit & water

Na even spelen in de box geeft ze meestal zelf aan wanneer ze het zat is. Even samen lezen of nog spelen op het kleed, afhankelijk van het tijdstip. Er meestal zo’n 1-1,5 uur tussen haar ontbijt en het fruithapje. Dit maak ik meestal zelf, wat fruit raspen of prakken. Als het te nat wordt, roer ik er 1 schep pap door. Goed voor de vezels en het vult lekker. Daarbij maak ik ook een klein flesje sap of diksap, beide aangelengd met water. Soms krijgt ze ook water maar dat vindt ze vaak niet zo lekker. In het begin lustte ze absoluut geen water, maar we kwamen er achter dat wanneer het lauwwarm is, ze het wel wat drinkt.

wanneer je oom je leert je bordje af te likken.. bedankt he!

Ze mag altijd de laatste hapjes zelf eten; althans zelf op haar lepel kauwen. Lekker troepje! Ook geef ik haar soms een klokhuis van een appel of peer om op te bijten, fijn voor haar doorkomende tandjes. Hier moet ik wel echt bij blijven vanwege de stukken die ze soms afbijt. Een quality time momentje samen, beetje kletsen enzo. Wanneer ik niks vers in huis heb, geef ik haar iets anders. Even oefenen om lekker zelf te eten!

10:30 uur slapen

Naar boven, verschonen, broek uit en slaapzak aan. Dan lekker even knuffelen en naar bed, samen met haar konijn. Wanneer alles goed verloopt, gaat ze lief liggen, soms nog even zitten of zelfs staan en naar buiten kijken. Dan volgt er een soort mantra waarna ze in slaap valt. Dit duurt soms 5 minuten maar soms ook ruim een kwartier, meestal zonder gehuil. De laatste tijd hebben we ook soms flinke huilbuien, paniek huilen en dikke tranen. Ik denk door het doorkomen van haar tandjes. Op die dagen ben ik wat minder streng en knuffel ik haar meer. Soms wieg ik haar zelfs in slaap (tegen al mijn principes in) wanneer ze doodop is maar gewoon blijft ronddwalen in haar bedje, huilend en verdrietig. Ik vind op zo’n moment slapen belangrijker dan streng zijn.

bekijk ook: zo ziet de babykamer van Charlotte eruit

Naast dat wakkertijd geen regel meer is, zijn de slaapjes ook niet te voorspellen. Meestal slaapt ze 45 min tot anderhalf uur, maar van de week was dat opeens 2 uur en de volgende dag een half uur. Wanneer ze vroeg wakker wordt zet ik het muziekje aan en valt ze soms weer in slaap. Wanneer ze echt wakker is (en blijft) dan verschoon ik haar, kleed ik haar weer aan en gaan we naar beneden. Ik maak me er niet druk om, ik slaap zelf ook niet elke dag evenveel. Toch wordt het wel steeds iets lastiger, die slaapjes.

12:30 uur lunch

Lunch time! Al kan dit tijdstip nogal variëren, afhankelijk van haar slaapje. Zo’n lunch was even wennen maar tegelijkertijd heel erg leuk. Sinds een paar weken eet Charlotte tussen de middag, iets wat ik echt op moest bouwen. Ze geeft niet heel veel om eten en haar enthousiasme is dan ook soms ver te zoeken! Ik gaf eerst wat broodkorstjes tussen d’r kiezen. Het broodkorstje vond ze alleen leuk om weg te gooien. Die Rapley methode is niet aan ons besteed (en dat is helemaal oké). Langzaam aan bouwde ik het op met stukjes brood tot ze 1-2 boterhammen at. Ik heb in een week tijd bijna elke dag haar lunch zelf gegeven en gemotiveerd. Ik beleg het met fruit, even prakken en smeren. Of met avocado. Laatst ook een plakje kaas. Soms met een dun laagje boter erbij. Ik probeer zoveel mogelijk te variëren en soms wat nieuws toe te voegen. Het ging steeds iets beter en ik stimuleer haar ook om het zelf te eten, net als de korstjes.

In een of andere nieuwsbrief las ik dat baby’s iets minimaal 10x moeten eten voordat ze het echt lekker of vies kunnen vinden. Met dat in mijn achterhoofd blijf ik alles herhalen. Tot nu toe wilt ze altijd alles proberen, wat heel leuk is natuurlijk! Alleen zelf eten, dat vind ze niets. Wel blijf ik het proberen, alleen gooit ze echt altijd alles op de grond en dat kan mijn rug helaas niet elke dag aan. Dus soms neem ik er echt de tijd voor.

Ik ben geen voorstander van elke dag hetzelfde, dus brood ook niet, aangezien ze ook al pap krijgt. In het weekend maak ik wel eens pannenkoeken, of als ontbijt of als lunch. Lekker met wat appelstroop, of gewoon zo. Een omelet is ook een succes. Ik snij ze in langwerpige repen en dan eet ze het grotendeels zelfs. Mits ze honger heeft, anders ligt het op de grond. Als ik onderweg ben geef ik haar ook vaak iets, want dan eet ze prima uit het vuistje. Een stuk krentenbol, een half-gekookte wortel, stuk tomaat, komkommer of baby chips.

14:00 uur fles

Wij maken haar fles standaard aan met 190 ml water. Hier begonnen we mee toen het zo ontzettend warm was en ze echt geen water wilde drinken. Op deze manier krijgt ze met elke fles toch iets meer vocht binnen. Ze drinkt overdag tijdens haar fruithap en avondeten wel water, maar tussendoor niet altijd. Dan wat sap of diksap. Op deze manier krijgt ze dus met 4 flessen 3x 10ml extra vocht binnen op een dag.

Deze fles hoort eigenlijk nog bij de lunch, maar het middag slaapje gaat de laatste tijd niet heel goed. Soms slaapt ze ’s morgens en ’s middags heel goed, maar er zijn ook dagen dat ze echt niet wilt slapen. Ze blijft dan rechtop staan, vrolijk, spelen met haar knuffel. Dus om haar wat moe te maken mag ze ervoor even lekker spelen op de grond, lekker rondkruipen, moe worden dus! Daarna even rust, haar fles en naar bed.

14:30 uur slapen

Het laatste slaapje van de dag werd een soort gevecht, toen ze drie slaapjes deed. Charlotte werd boos, chagrijnig en sliep misschien een half uurtje. We waren langer bezig met het proces dan het slapen. Toen zijn we overgegaan naar twee slaapjes met 8 maanden, maar dan wel het tweede slaapje zo laat mogelijk. Zodat ze het volhoudt tot 19:30 uur. Ze slaapt dan zo’n 1-1,5 uur, maar ook dit kan variëren. Ik heb losgelaten om bij te houden hoe lang ze slaapt op een dag; we letten op haar gedrag and take it from there. Na 17:00 uur leggen we haar nooit neer om te slapen, maar proberen we het echt te rekken. Een enkele keer gebeurd dat wel omdat het zo uitkomt en dat doet haar ritme echt geen goed!

16:00 uur tussendoortje

Afhankelijk van hoe de dag loopt kan het best nog wel even duren tot het avondeten. Ons streven is 17:30 uur maar wordt eigenlijk altijd een half uurtje later. Dus tot die tijd krijgt Charlotte vaak een tussendoortje. Een beetje Griekse yoghurt, met wat kaneel erdoor, een beetje fruit of wat diksap om het iets zoeter te maken. Of een stukje groentje of fruit om op te knabbelen. Ook heb ik wel eens baby rijstwafeltjes of suikervrije koekjes. Gewoon even iets lekkers, samen met wat water, diksap of aangelengde sap met water. Mijn enige eis is suiker- en zoutvrij.

17:30 uur avondeten en water

Ik kan me niet herinneren dat ik dagelijks zo op tijd at. Ik denk serieus dat dat voor het laatst voorkwam op de lagere school, toch alweer zo’n 30 jaar geleden! Charlotte vind het geweldig om samen aan tafel te zitten, dan kijkt ze trots in de rondte en geniet ze volop. Daarbij, zien eten doet eten. En dat kan ze! Wanneer we zo aan tafel zitten eet ze echt veel beter. Dat is ook de reden waarom ik elke maaltijd ook echt met haar aan tafel ga.

Sinds onze vakantie eet ze steeds meer ‘met de pot mee’. Wanneer ik kook hou ik vaak wat apart, waar nog geen kruiden in zitten of pepers. Wanneer ons maaltje niet geschikt is voor haar, dan kook ik apart. Een steelpannetje met wat water, groentjes, soms wat vlees en aardappel, rijst of pasta. Ik heb altijd wat diepvriesgroente in de vriezer, maar ook stukjes vlees die ik in porties heb gesneden en in de vriezer bewaar. Maar het gebeurt ook vaak genoeg dat ze eet potje krijgt, zowel groente als fruit. Niks mis mee want tegenwoordig is alles zonder troep! Ik merk geen verschil bij Charlotte, tussen vers en een potje eten. Als ze honger heeft dan smult ze enorm, heerlijk om dat te zien. Wanneer ik merk dat er nog wel wat bij kan, dan geef ik haar wat Griekse yoghurt toe of suikervrije appelmoes.

bekijk ook: onze eerste zomervakantie, kiekjes & tips Mallorca

sinds ze de laatste hapjes zelf eet heb ik maar een grotere slab aangeschaft, mét mouwen

19:30 uur fles

Na het avondeten ruimen we af en is het tijd voor quality time. Ze vindt het heerlijk om een mandje vol speelgoed helemaal leg te ruimen, of stoeien met papa. Uiterlijk 19:30 uur geven we de avondfles, soms zelfs iets eerder. Ik probeer zo’n anderhalf uur tussen het avondeten en d’r fles te houden. Het is tegenwoordig al heel wat minder stressvol nu we van de 16:00 uur fles af zijn, wat een drama qua planning was dat! Want einde van de dag is zo’n gehaast om alles binnen de juiste tijd erin te krijgen met die wisselende slaapjes, werkende ouders, ophalen van de oppas enzovoorts. En om nu alles op elkaar te proppen is ook niet goed, dan gaat ze spugen of valt ze niet goed in slaap en blijft ze draaien.

Het is tegenwoordig al heel wat minder stressvol nu we van de 16:00 uur fles af zijn, wat een drama qua planning was dat!

Na het boeren laten we nog heel even het eten zakken. Dan lezen we nog een boekje of zingen we een liedje. Daarna gaan we naar boven, verschonen we haar luier, doen we ‘handen, tanden, toet’ en pyjama aan. Dan een slaapzak aan en even knuffelen en een slaapliedje zingen. We leggen haar op bed, doen haar gordijn dicht en wensen haar goede nacht. Dan slaapt ze door tot de volgende ochtend. Voordat we naar bed gaan sluiten we ook het onderste deel van haar gordijn en checken we of ze het warm genoeg heeft.

overzicht eet & slaap schema

7:30 uur pap & fles van 190 ml water + 6 schepjes nutrilon 2
9:30 uur fruithap + 1 schep pap en water
10:30 uur slapen
12:00 uur lunch (boterhammen of pannekoek of omelet of warm eten)
14:00 uur fles 190 ml water + 6 schepjes nutrilon 2
14:30 uur slapen
16:30 uur tussendoortje en sap
18:00 uur avondeten en water
19:15 uur fles 190 ml water + 6 schepjes nutrilon 2
20:00 uur slapen

Josine
welkom op theBiggerBlog; een plussize fashion blog met een liefde voor eerlijke beauty producten. Een eeuwige lust naar reizen en recentelijk toegevoegd de perikelen als plussize mama

You May Also Like