De feiten over dierproefvrij, vegetarisch en vegan make up & cosmetica

De feiten over dierproefvrij, vegetarisch en vegan make up & cosmetica

Wat is het verschil tussen dierproefvrij, vegetarisch en vegan make up & cosmetica producten?

Wanneer is een product dierproefvrij? Wat betekent het als een product vegetarisch is? En wat is vegan dan precies? Een aantal vragen die ik mezelf stelde na het ontvangen van bepaalde producten die dit luidkeels verkondigen. Waar moet je op letten en klopt het nu echt, wat het etiket zegt?

bewust

Er ging een wereld voor me open, toen ik bepaalde producten ontving en kocht waarop vol trots stond geschreven dat het 100% vegan of 100% vegetarisch is. Dat bepaalde merken hun ingrediënten op dieren testen, daar ben ik me van bewust. Ook dat bepaalde ingrediënten van dierlijke afkomst zijn, helaas. Eigenlijk lette ik daar niet heel bewust op, alleen wanneer het er specifiek op stond dan realiseerde ik het me. Wanneer ik iets nodig had, ging ik op zoek en lette ik op kwaliteit, prijs en kleur. Tegenwoordig let ik op nog veel meer dingen, maar het duurde wel even voor ik me daar bewust van werd.

Je hoeft geen geiten wollen sok te zijn om je hier in te verdiepen. Het is namelijk een stuk makkelijker om dit te hanteren dan ik altijd dacht. Hier zijn enkele tips:

  • koop je producten bij winkels of merken die volledig dierproefvrij zijn. Enkele voorbeelden vind je ook in de winkelstraten, zoals The Body Shop, Holland & Garrett
  • lees de verpakking, door op bepaalde logo’s te letten weet je waar ze wel of niet op getest zijn

feiten & fabels

Sinds ik beter oplet welke producten ik koop en wat voor ingrediënten erin zitten, stel ik ook meer vragen. Soms heb ik iets dezelfde dag nodig en ga ik even naar mijn dorp om het te halen. Ik heb geen zin of tijd om naar een speciaalzaak te gaan. Tijdens mijn speurtocht kwam ik in meerdere winkels, voornamelijk de grotere beauty ketens. Uit nieuwsgierigheid naar hun antwoord vroeg ik of de producten dierproefvrij zijn. Het was geen test, want ik wist het antwoord zelf ook niet. Maar hun reactie verbaasde me eigenlijk nog het meest!

Allereerst merkte ik direct op dat het een politiek correct antwoord zou zijn, want langer dan 2 seconden nadenken voor je wat (stamelend) zegt duidt daar toch wel op. De meeste reageerden op een manier van “ik heb meerdere cursussen gehad bij dit merk en ze hebben er nooit iets over verteld eigenlijk, dus ik denk het niet”. Natuurlijk begrijp ik dit antwoord, maar zeg dan gewoon dat je het niet weet en ook niet interesseert. Ook goed, ieder zijn ding.

De meest creatieve reactie was zoiets als dit: ”eigenlijk zijn alle ingrediënten die in cosmetica gebruikt worden al eens op dieren getest. Dus er is een soort database. Er zijn merken die zeggen niet op dieren te testen, maar gebruiken wel stoffen uit deze database. Dus ja, indirect is niets dierproefvrij”. Het was zo’n leuke meid en even vond ik haar verhaal logisch. Tot ik me verdiepte in vegan, vegetarisch en dierproefvrij.

In Europa en Noord Amerika kun je veel diervriendelijke producten en merken krijgen. Bedrijven die producten willen verkopen in Azië zijn wettelijk verplicht hun producten op dieren te testen. Nu zijn er grote internationale merken die zowel in Noord Amerika, Europa als Azië verkopen. Daar zit het addertje! Deze merken laten de producten die voor Azië bestemd zijn wel testen, de overige producten voor Noord Amerika en Europa niet. Dit zijn dus merken die alsnog meedoen aan testen op dieren!

dierproefvrij

Wanneer is een product nu dierproefvrij? Als het eindproduct niet op dieren is getest. Hoe zit het dan met de ingrediënten, alle losse stofjes in zo’n product? Wanneer een product merk dierproefvrij is, oftewel cruelty-free is getest, dan krijgen ze een certificaat. Dit houdt in dat ze een logo op hun product kunnen vermelden. Dit logo krijg je uiteraard niet zomaar, er zitten ook eisen aan. Bijvoorbeeld een contract waarin wordt bevestigd ook in de toekomst ook dierproefvrij te blijven. De volgende logo’s (en bedrijven) kun je vinden op producten:

  • Leaping Bunny
  • PETA
  • Dierproefvrij

 

 

Leaping Bunny is actief in Noord Amerika en de Europese Unie. Wil je weten welke organisaties in Europa hier bijgesloten zijn, bekijk dan de website. Wanneer er een logo als de eerste afbeelding (konijn met cruelty free erbij) op een verpakking van het product staat, dan is het gegarandeerd dierproefvrij. Ook is er een contract aangegaan dat dit niet alsnog toegepast mag worden. Let op: dit betekent dus niet automatisch dat een product vegetarisch is of vegan. In het kort over de organisatie: dit is een zeer strenge organisatie die ooit is opgericht, doordat er teveel vage bedrijven waren. Iedereen plakte maar een logo erop, maar er was geen duidelijke regel wanneer iets nu 100% dierproefvrij was. Dus benieuwd of je product dierproef vrij is, net als de ingrediënten, let dan op dit logo.

PETA en Dierproefvrij zijn beide logo’s waar je op kunt letten, maar inmiddels minder van waarde zijn. Voor meer informatie, lees waarom op Naoki.nl

vegetarisch

Een product is vegetarisch wanneer er ingrediënten in zitten die niet van dode dieren afkomstig zijn. Hier kunnen wel honing, bijenwas en andere van dieren afkomstige ingrediënten in zitten, maar het dier heeft er niet onder geleden en is er ook niet voor gestorven. Een vegetarisch product is niet automatisch dierproefvrij overigens.

vegan

Producten die vegan zijn hebben geen dierlijke producten erin verwerkt, of producten afkomstig van dieren. Alles is natuurlijk of synthetisch, maar ook hierbij geldt dat het geen garantie is voor een dierproefvrij product. Dit is het makkelijkste te herkennen aan het logo van the Vegan Society. Wat goed is om te weten, honing is een product wat niet vegan is!

the vegan society

the vegan Society als je wilt weten waar dit bedrijf voor staat en wat het inhoudt, bekijk dan hier de website. Ook lees je hier tips over vegan leven en waarom honing geen vegan ingredient it.

sceptisch?

Zoals ik al eerder vermelde heb ik er nooit bij stilgestaan of een product nu vegan, vegetarisch of dierproefvrij was. Natuurlijk kon het me wel wat schelen, maar zolang het er niet bij werd vermeld kwam het niet in me op om er specifiek op te letten. Eigenlijk best wel idioot, als ik er nu op terug kijk. Een mens kan veranderen en zich verbeteren! Door dit blog te schrijven moest ik het een en ander opzoeken, uitzoeken en vooral veel checken. Een ontzettend interessant onderwerp, waar meer mensen zich bewust van zouden moeten zijn. Mocht je sceptisch zijn over dit onderwerp, lees dan eens de Vraag & Antwoord sectie bij IAAPEA, klik hier.

De feiten over dierproefvrij, vegetarisch en vegan make up & cosmetica

Josine
welkom op theBiggerBlog; een plussize fashion blog met een liefde voor eerlijke beauty producten. Een eeuwige lust naar reizen en recentelijk toegevoegd de perikelen als plussize mama

You May Also Like

Leave a Reply