SEARCH

hoe breng je mascara aan?

hoe breng je mascara aan?

Alles over het aanbrengen van mascara: de tips & trucs

Je ogen zijn vaak het eerste wat iemand ziet. Wij vrouwen verzorgen ons gezicht soms net iets meer dan mannen en brengen make up aan. Daarbij is het veelgebruikte product toch wel de mascara. De basis van make up voor veel vrouwen, maar hoe breng je het aan en wat zijn de beste trucs om het zo mooi mogelijk te dragen?

1. een goed begin

Voor de doorgewinterde make-uppers hoef ik dit niet uit te leggen, maar we beginnen bij het begin. Als je je opmaakt moet je ervoor zorgen dat je een goede spiegel hebt. Of dat een grote spiegel is of een klein handspiegeltje, het gaat er om wat jij prettig vind. Het belangrijkste is licht, je kunt je het beste opmaken met een lamp wat naar je gezicht schijnt (dus niet van bovenaf). Je hebt ook spiegels waarbij een lampje is ingebouwd, ook erg handig. Daglicht is eigenlijk het moeilijkste licht om je in op te maken. Hierdoor breng je al snel iets te veel of te donker aan. Een kwestie van gewenning dus! De plek waar je je opmaakt kan dus ook van belang zijn, zeker als het gaat om licht. Het belangrijkste is dat je het goed kunt zien.

2. neem de tijd

Doe je de eerste keer mascara op, of gebruik je het maar af en toe, zorg dan dat je de tijd neemt. Gun jezelf de tijd om er handiger in te worden. Gaat het mis dan kun je het corrigeren of zelfs eraf halen met make up remover en opnieuw beginnen. Heb je geen vaste hand, maak je dan op aan een tafel zodat je elleboog kan rusten op de tafel en je zo stabieler bent. Vind je het lasting om erbij te komen, haal dan met je vrije hand je ooglid iets omhoog waardoor je wimpers iets meer ‘gaan staan’. Ben je links, dan is vaak je linkeroog het makkelijkste, hetzelfde geldt voor rechts. Begin met het makkelijkste oog en leer omgaan met het borsteltje. Oefening baart kunst!

3. aanbrengen

Wanneer je de roller uit de mascara haalt strijk je de punt af. Hou de roller horizontaal, gelijk aan je oog. Zet het borsteltje tegen je bovenste wimpers aan, zo dicht mogelijk tegen je ooglid. Doe dit met beleid, zachtjes en rustig zodat je niet in je oog prikt! Glij het borsteltje van beneden naar boven en herhaal dit geleidelijk van de binnenste ooghoek tot de buitenste ooghoek. Zorg dat je langs alle haartjes gaat.

“Je moet er handigheid in krijgen. Iedereen heeft z’n eigen tactiek, jij moet die van jou ontdekken”

Wat veel mensen doen is een zigzag-beweging waardoor de haartjes wat dieper door het borsteltje glijden. Terwijl je dit doet breng je mascara aan, maar je zorgt ook dat de wimpers netjes naast elkaar staan. Werk dit eventueel bij met de punt van je mascara. Vervolgens ga je ook langs de bovenkant van je bovenste wimpers, dit is een lastige dus doe dit met beleid. Zorg dat je dit niet te hardhandig doet, zodat je wimpers omlaag gaan staan. Strijk er zachtjes langs, gebruik eventueel de punt van het borsteltje. Dan herhaal je nogmaals de eerste stap, door je wimpers van onder naar boven te borstelen. Dit is tevens je tweede laag.

Vergeet je onderste wimpers niet. Hou de borstel horizontaal, gelijk aan je oog. Strijk met de borstel van boven naar beneden over je onderwimpers. Gebruik de punt van het borsteltje om de haartjes op de juiste plek te kammen.


mascara

tips

 • heb je klontjes, oftewel spinnewebben als wimpers: gebruik een wattenstaafje met vaseline erop en ga er voorzichtig mee langs de klontjes om ze weg te halen
 • ben je uitgeschoten met je mascara, of hebben je wimpers afgegeven op je ooglid. Wacht tot de mascara droog is (enkele minuten) en veeg het dan weg met een schoon wattenstaafje
 • mascara vlekken op je kleding kan je over het algemeen eenvoudig verwijderen met een warm sopje met wat zeep.
 • krullen je wimpers niet goed, dan kun je er voor kiezen om een wimper krultang te gebruiken. Deze kun je overal kopen, bijvoorbeeld bij de Hema of Douglas. Let goed op wat je doet. Zorg ervoor dat de bijgeleverde plakkussentjes erop zitten, anders kun je je wimpers kunnen afknippen.

verschillende mascara’s

Er zijn ontzettend veel verschillende mascara’s te vinden. Allereerst wil je waterproof of een normale mascara? Waterproof mascara werkt echt. Wanneer je last hebt van traanogen, emotioneel bent of veel door de regen banjert dan is dit een goede oplossing. Het schijnt dat waterproof mascara ook beter is voor de mensen die snel last hebben van uitlsag, jeuk of andere nare effecten. Vervolgens kies je de kleur, de meest voorkomende is zwart maar het is ook verkrijgbaar in bruin, wat iets natuurlijker oogt. Of kies je voor kleur, zoals paars of blauw? Dan is er nog de optie wàt wil je dat de mascara doet? Je hebt mascara’s die de wimpers extra krullen, of langer maken, of voller doen lijken, enzovoorts. De keuze is reuze!

[update] dit is mijn favoriete mascara

de perfecte mascara

bekijk ook eens mijn beauty tutorials op YouTube

Josine Wille
Hi, welcome on theBiggerBlog.com! Read all about my passion for fashion, love for beauty & make up and much more.. Let me know what you think, I love to receive your messages. With love, Josine

You May Also Like

2 Comments

 • Kathleen_vwl 10 December 2016 07:20

  Als je al oogschaduw ophebt veeg je met het wattenstaafje de kleur weg. Ik wacht tot de mascara droog is en neem dan een spoolie (droog mascaraborsteltje van HEMA ofzo) en krab de mascara weg zonder dat mijn schaduw kapot is.

  • mirjam 14 December 2016 16:38

   Hier geen last van. Goed wachten tot het droog is en dan met een wattenstaafje voorzichtig de vlekjes wegdeppen. Ik gebruik speciale Make Up wattenstaafjes, die hebben een puntje en aan de andere kant een plat rond watje. Ideaal! Ik heb altijd zwarte vlekken omdat ik van mezelf al hele lange wimpers heb (heel vervelend 😉 )

Leave a Reply