web analytics

Het klinkt heel tegenstrijdig, trots plus size zijn en afvallen

Hoe lastig ik het ook vind om over dit onderwerp te schrijven, toch doe ik het. Soms het lijkt namelijk wel een taboe om trots te zijn op je curves maar toch af te willen vallen. Natuurlijk kan ik mijn pleidooi niet voeren zonder iets over mezelf te vertellen over dit onderwerp en ergens is dat best lastig.

plus size vs. curvy

Als je me al een tijdje volgt dan heb je misschien wel gemerkt dat ik niet vaak de term plus size gebruik. Waarom? Ik vind het een fijne aanduiding vind voor kleding of merken die zich alleen richten op grotere maten. Heb ik het over meiden met een maatje meer (wat ik ook geen fijne term vind), dan spreek ik liever over curvy. Een curvy girl is voor mij een vrouw met rondingen, beide een relatief begrip. Voel je je curvy, dan ben je curvy. Het leuke hieraan is dat het niet uit maakt of je nu maat 34 hebt, of maat 54, iedereen kleed zich graag mooi.

plus size & afvallen

we are one

De meningen zijn verdeeld over wanneer je curvy bent, dat heb ik al meerdere malen online gemerkt. Er zijn verschillende groepen, met name op Facebook, waar je je outfits kunt delen, shop tips uit kun wisselen en dingen met elkaar kunt delen. Ook ik heb zo’n groep opgestart, genaamd Curvy Girls. Ik vind het zo leuk hoe iedereen met elkaar om gaat en om te zien hoe iedereen elkaar helpt en motiveert. Om de redenen die hierboven staan heb ik de groep zo genoemd; elke vrouw is welkom en we oordelen niet op uiterlijk, dus ook niet op maat! Waren we maar wat socialer op social media, klinkt ironisch nietwaar?

te zwaar

Tijd voor mijn persoonlijke input. Eigelijk ben ik al mijn hele leven te zwaar, of zo lang ik me kan herinneren. Misschien is dat ook wel de reden voor mijn blog en waarom ik me goed voel zoals ik ben, omdat ik het al heel lang geleden heb geaccepteerd dat ik geen standaard maat heb. Ik zie het niet als een handicap, ik zie het ook niet als iets zieligs en sterker nog, ik zie het ook niet als een gezondheidsprobleem. Ik zie het als: dit ben ik. Natuurlijk zit daar een nuance in. Wanneer ik goed in mijn vel zit dat kom ik eigenlijk niet aan en blijf ik in balans. Dat is de laatste tijd niet het geval, door mijn verhuizing, een heftige baan en het verliezen van diezelfde baan.

anti lijnen en diëten

Ik ben ontzettend tegen jezelf straffen met en zonder eten. Waarom zou ik dat doen? Dan speel je eigenlijk de hele dag een psychologisch spelletje met eten, terwijl dat toch juist het probleem is? Van naar een koekje kijken kom ik echt niet aan hoor, maar ik weet wel dat het bij mij sneller gebeurd dan bij een ander. Ook weet ik dat ik een liefde heb voor the wrong stuff en ontzettend van koken hou. Een maatje 34 zal ik nooit hebben en dat ambieer ik ook niet. Wel wil ik graag goed in mijn curvy vel zitten en dat betekent dat ik terug wil naar mijn stabiele gewicht.

stabiel

Enkele meiden waren verbaasd te horen dat ik bezig ben met afvallen, ook kreeg ik lieve opmerkingen dat ik mooi ben zoals ik ben. Zo voel ik me ook, maar ik voel me niet gezond. Dat zijn voor mij twee verschillende dingen. Half januari heb ik het weer opgepakt en ik voel me steeds beter, niet zozeer door de kilo’s maar door de gezondere levensstijl. Mijn suikerverslaving heb ik niet meer, ik beweeg meer en… hoe suf het ook klinkt, ik ben zoveel energieker. Ja, ook als curvy girl! Want gezondheid is niet te meten aan een maat. Schrik dus niet wanneer ik iets op social media plaats over mijn gezondere levensstijl. Wel ben ik heel benieuwd hoe jij hierover denkt?

5 Responses

 1. Merel

  Wat mooi hoe je dit beschrijft! Ik schrijf ook vanuit deze passie, goed voor jezelf zorgen en daarom energie steken in een gezonde levensstijl “Nothing looks as good as healthy feels”. Slank zijn wil niet perse betekenen dat je gezond bent of gezond leeft en je, je daardoor goed voelt. Fijn dat jij ook dit verschil ook aanknoopt en hierdoor bezig bent met je gewicht en/of voeding 🙂 Je goed voelen doordat je lichaam gezond is en je lekker in je vel zit, dat is toch het aller belangrijkste? Liefs, Merel

  Reply
  • Josine Wille

   Hi Merel, fijn dat je het ook zo leest, want dat is inderdaad precies hoe ik het bedoelde. Je quote klopt helemaal, die hou ik er in! Liefs, Josine

   Reply
 2. yvonne

  Dit heb je heel goed beschreven en ik ben het helemaal met je eens. Doen waar jij je goed bij voelt!

  Reply
 3. mirjam

  Een aantal jaar geleden ben ik met behulp van shakes (slecht ik weet het nu) 25 kg afgevallen in 3 maanden tijd. Grappig dat mensen altijd een mening hebben over dikke mensen, en dan ook ineens als je als dik persoon aan de lijn gaat. Ik was amper 10kg kwijt en ik kreeg al commentaar van: Nu is het wel genoeg toch? Je wordt anders echt mager hoor!! (ruim 30kg overgewicht had ik toen dus mager is erg overdreven).
  Nu een paar jaar later zitten al die kilo’s (mede door gezondheids problemen) er weer aan (duhh) en probeer ik gewoon wat meer op te letten met eten, al ben ik gewoon echt gek op lekker eten en mijn vriend ook dus het is wel een valkuil haha!
  Maar inmiddels heb ik ervoor gekozen om vooral op te letten of ik me goed voel en te sporten als ik daar zin in heb, en niet of ik maat 40 pas ja of nee. Er zijn ook genoeg slanke mensen die heel ongezond eten en leven en die niet de pech hebben van een patatje meteen een kilo aan te komen. Ik geniet dan liever lekker van een patatje en zorg ervoor dat ik die week wel lekker ga sporten 🙂
  Vroeger zei mijn oma wel eens: Het buikje rond, een dikke kont, staat gezellig en gezond.

  Reply
  • Josine Wille

   Wat een geweldige quote van je oma, daar hou ik van! Bedankt voor je berichtje Mirjam, geeft me goede moed. Ik doe Weight Watchers, al enige jaren en daarbij mag je alles eten & heel lekker. Mindset, die moet ik weer even op de rit krijgen. Liefs, Josine

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: