web analytics

Even stilstaan bij Fashion Revolution Day

Op 24 April 2015 zullen we even stilstaan bij Fashion Revolution Day. Een belangrijke dag voor echte fashion lovers.

We kunnen ons allemaal nog dat drama herinneren toen er een gebouw instortte in Bangladesh. In dit gebouw zaten onder andere kledingfabrieken gevestigd. De andere bedrijven waren inmiddels al vertrokken. Vele doden vielen er en nog meer gewonden. Vreselijk vonden we het allemaal, maar wat deden we er aan? Naar mijn idee wordt er te kort door de bocht nagedacht hierover. Vaak hoor ik discussies die de plank mis slaan over dit onderwerp, door onwetendheid wellicht. Het is namelijk niet (alleen) een kwestie van de lage prijzen winkels bannen, het is veel groter dan dat.

wie?

De organisatie Fashion Revolution wilt iedereen samenbrengen die wat te maken heeft met mode. Het moet een transparantere wereld worden, waarin we bewust consumeren. Ze geloven dat er iets veranderd kan worden, maar dat kunnen we alleen met z’n allen doen. De gevolgen van fast fashion is iets dat we moeten verbeteren voor mens maar ook voor het milieu. Van ontwerpers tot aan de naaisters in de fabriek, als mens zijn we allemaal gelijk.

Fashion Revolution Day

hoe doe je mee?

Je kunt hieraan mee doen door op 24 april een foto te maken van je label in je kleding en er de hashtag #whomademyclothes bij te vermelden. Hierdoor hopen ze meer mensen te bereiken, zodat meer mensen nadenken bij wat ze kopen, of waar. Als je meer wilt lezen over dit onderwerp dan staan er veel linkjes naar websites en boeken, klik hier.

personal note

Als product developer voor damesmode vind ik dit een moeilijk onderwerp, maar zeer belangrijk! Absoluut is het belangrijk om stil te staan wie nou de producten maken die wij kopen? Dit genoemde fast fashion is een resultaat van een goede economie. Nu begint iedereen te roepen dat het slechter gaat door de goedkopere winkels -ik zal geen namen noemen, want dat is in dit onderwerp zeer gevoelig tot strafbaar- maar ik kan je vertellen dat dat niet helemaal de oplossing is. Ik heb vele fabrieken bezocht tijdens mijn werk in China, India, Indonesië, Polen en Turkije. Niet iedereen weet dat er voor elke stap of stof een andere fabriek is soms, er zijn ontzettend veel verschillende fabrieken. Zo heb je ateliers waar patronen geknipt worden en de kleding genaaid, maar elders worden de kleren geverfd, en weer ergens anders krijgt de stof een printje. Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Ondanks dat er tussen alle bedrijven -althans waar ik mee heb gewerkt- altijd heel duidelijke contracten zijn opgesteld met agenten en fabrieken, kun je niet altijd overal zijn. Ondanks de regelmatige controles, wie weet wie er in en uit die fabrieken lopen de minuut nadat wij zijn vertrokken? Een kledingstuk wordt om verschillende redenen duurder of goedkoper, stofkeuze, pasvorm, segment, enzovoorts. Doordat het prijskaartje hoog is, betekent nog niet dat het daardoor in een betere fabriek gemaakt is. Zo simpel is die regel niet. Alle merken moet je dus onder de loep nemen, voordat je je mening geeft. Dus met het oog op deze campagne, vraag gewoon eens aan een bedrijf waar of hoe het geproduceerd is als je er twijfels over hebt!

2 Responses

    • admin

      Dank je Juliet, het is ook erg belangrijk. Ik sta er zelf ook niet elke dag bij stil en dat zou wel moeten..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: