web analytics

de jeans

Het vinden van de jeans die perfect past is soms moeilijk. Er zijn zoveel verschillende soorten, kleuren, wassingen en pasvormen. Weet je eigenlijk hoe jeans gemaakt worden?

ontwikkeling

Er komt een heleboel bij kijken, om jeans te laten maken. Eerst moet je de juiste stof kiezen, wat niet zo simpel is. Het gronddoek van jeans, oftewel spijkerstof, wordt raw jeans genoemd. De ongewassen indigo blauwe stof is stijf en voelt vaak hard aan. Pas met een speciale wassing kun je deze stof omtoveren tot een echte jeans.

productie

Er ontstaat een ontwerp en een bijbehorende pasvorm. Deze jeans worden allemaal genaaid in de raw jeans. Zodra ze klaar zijn gaan ze met honderden tegelijk in een speciale wasmachine om de juiste look te krijgen. Door het wassen wordt de stof ook een stuk zachter, soepeler. Bijvoorbeeld met een stonewash, waarbij er echte stenen in de wasmachine gaan samen met de spijkerbroeken, zoals te zien op de foto.

wasserij

Het belangrijkste proces is de wassing van de jeans. Dit gebeurd in een speciale wasserij, waar er verschillende wasmachines staan. Ook de temperatuur of toevoegingen kunnen bepalen hoe de kleur en look wordt van de jeans. Om de juiste jeans te krijgen worden de broeken op speciale poppen gedaan, waarna ze met de hand behandeld worden. Dit kan op allerlei manieren, maar op deze manier creëren ze de krinkels bij je kruis, of de afgewassen effecten, of zelfs de handgemaakte gaten in je jeans.

eind product

Zodra de wassing en effecten klaar zijn worden alle fournituren erop gedaan. De jeans worden nog een keer gecheckt, verpakt en zijn klaar om naar de winkels te worden vervoerd.

Wist jij dat er zoveel nodig was voor een mooie jeans? Hou jij van zwaar gewassen jeans, of ben je meer een clean denim type?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: