web analytics

Wortels uit de oven

Hoe maak je deze heerlijke wortels uit de oven?

Heel makkelijk! Een simpel, stijlvol en goedkoop recept om je bordje te pimpen. theBiggerBlog is dol op wortels, ze zijn gezond, lekker, houden je jong en maken je nog mooier. Wat wil je nog meer? Maar die doodgekookte wortels elke week, daar heb je dan ook weer geen zin in. Dus hier is een nieuw recept, pimp je wortels.


Koop een bos wortels, ja het is even wennen zo met groen er aan, maar voor deze keer skip de kant-en-klare van de Appie even. Ga ze nou niet raspen zoals ik altijd deed, het wordt een grote kliederboel. Nee, gebruik een simpel dunschillertje waar je ook je aardappels mee schilt en je zult zien, schoon en snel. Die bos wortels is wel groot dus ik heb altijd teveel. Als alles schoon is hou ik een derde apart en met de rest werk ik door.


Afhankelijk van je tijd kun je twee dingen doen. Of je kookt de wortels eventjes in ruim water met wat zout, daarna spoel je ze met ijskoud water af. Dit kun je ook van te voren doen, als je bijvoorbeeld ‘s avonds minder tijd hebt of een dinertje maakt. Wat je ook kunt doen is na het schoonmaken nog eens wassen en ze nat 2-3 minuten in de magnetron doen, zodat ze een beetje stomen.

wortelsGebruik bakpapier op je overplaat. Leg de gestoomde wortels erop samen met de plakjes limoen, knoflook met vel en kruiden. Op de foto heb ik dille gebruikt maar tijm is ook heerlijk. Spray olijfolie over alle groentes, zorg dat alles een laagje krijgt. Hussel de groente of schud de bakplaat even flink (horizontaal) heen en weer. Zorg dat alle groentes wat olijfolie hebben zodat het niet zal verbranden in de oven. Doe er wat grof zee zout en peper over. Uiteraard kun je de olie er ook gewoon op druppelen met de hand maar dan gebruik je vaak toch snel te veel. Voorverwarm de oven op 180°C en plaats de bakplaat in het midden van de oven. Bak de wortels zo’n 20-30 minuten en controleer regelmatig.

Wat heb ik gedaan met die overgebleven eenderde?

Haal het groen eraf en snij het in grove stukken. Schil wat aardappels en snij deze ook in evengrote stuken. Kook alles samen met wat zout in ruim water. Als ze zacht zijn (check met je vork) dan giet je het af en doe je de groenten weer terug in je pan. Doe er een flinke lepel roomboter en een klein scheutje melk bij. Ga nu pureren of gebruik je handmixer. Doe er vervolgens wat zout, peper en kruiden als dille bij. Nu heb je een creatieve, verse puree met een oranje spikkeltje erin. Wil je het nog smeuiger, bak dan van te voren wat grof gesnipperde uien met een knflookje in een pan met wat boter. Doe dit tijdens het pureren erdoor. Serveer dit met een heerlijk visje en je hebt een gezond, maar lekker maaltje.

One Response

  1. hanneke

    Wat een super lekker gerechtje lijkt mij dat!!! Ga het zeker een keertje maken….
    Bedankt!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: