web analytics

Wat is plus size nou precies? Bij plus size denken mensen vaak aan dikke mensen

Betekent dik nou ook meteen plus size? Het is maar net hoe je het bekijkt. Dik is een ruim begrip en betekent voor de één iets anders dan voor de ander. In de regel zit het zo: plus size begint bij maat 42 en loopt op in grotere maten, tot zo ongeveer maat 52/54. Wist je dat zo’n 40% van Nederlandse dames de maat 42 of groter draagt? Best gek dat er dan zo weinig winkels deze maten verkopen als je er zo over nadenkt.

maten

Het is zelfs getest dat dames met een maat 42 en hoger evenveel uitgeven als de slankere dames, dan wel niet meer. Gat in de markt dus, zou ik zo zeggen! In de mode industrie wordt er plus size kleding verkocht van maat 42 tot en met maat 54. Gelukkig zien we steeds meer merken die de plus size maten aanbieden, zo is er iets te vinden voor elke vrouw. Soms tot maat 60, voor deze en grotere maten heb je een aparte markt zoals de zogenaamde supersize en extended size. Dit is ook wel te vinden in Nederland, maar die focus ligt toch meer op Amerika.

plus size shoppen

Het verbaast me dat de plus size merken zo slecht bekend zijn bij de Nederlandse dames. Daar wil ik graag verandering in brengen. Op theBiggerBlog vind je daarom regelmatig posts over (plus size) merken en waar deze te koop zijn. Een maatje meer betekent namelijk niet dat je er niet leuk uit kunt zien. Vind hier alle shopadressen én hoe je de trends vertaald naar jouw maat! Gelukkig is deze markt echt aan het groeien, dus komen er steeds meer leuke winkels en merken bij. Natuurlijk hou ik je op de hoogte! Mijn ideale winkel? Ergens waar iedereen terecht kan, een shop met maten 34 tot en met 52.

shop your shape, not your size

Dat een winkel niet je maat verkoopt, betekend nog niet dat je het ook niet past. Iets wat ik al jaren roep, shop your shape! Leer je lichaam kennen, je maat, je omvang. Bekijk kleding eens op een technische manier, pas je er letterlijk in? Dat staat soms namelijk helemaal los van het maatnummertje in je nek. Probeer het gewoon eens, het zal je doen verbazen.

dik versus plus size 

Eigenlijk is plus size de vriendelijke vertaling van dik in het Nederlands. De meeste dames gebruiken dus wel plus size, maar ze vinden dik een negatief woord. Ergens begrijp ik dat wel, maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Ik heb geen problemen met het woord dik, het is toch zo? Het ligt er ook aan hoe je het gebruikt. Uiteindelijk gaat het er niet om hoe je te omschrijven bent, het gaat toch om jou? Daarom gebruik ik zelf liever de term curvy want dat is niet gerelateerd aan een maat. Je kunt ontzettend slank zijn en toch een boel curves hebben. Datzelfde geldt voor vollere dames.

 

Afbeelding: Ayelet Baron

2 Responses

 1. admin

  Hi Saskia, bedankt voor de tip! De winkel is inmiddels toegevoegd aan de lijst WINKELS, te zien hier:

  ♥ theBiggerBlog

  Reply
 2. saskia

  Hoi …
  Bij Nencies in Haarlem kan je terecht voor mooie goede bh’s. Ik heb er jaren naar gezocht want ook ik wil er onder mijn kleding mooi uitzien! De dames zijn super vriendelijk en voel mij er erg op mijn gemak.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: