web analytics

Zelf pasta maken

Wat is dat lekker, zelfgemaakte pasta?

Nooit geweten dat het zo makkelijk is om te maken! Oke, je hebt wel geduld nodig maar het eindresultaat mag er zijn. Als eerste maak je het deeg. Dit kan het beste met een keukenmachine met deeghaken. Natuurlijk kan dat ook met de hand, ouderwets spierballen kweken. Uiteraard is dit wat intensiever en tijdrovend. Mijn aanpak: ik doe alle ingrediënten in mijn KitchenAid en laat deze het werk doen. Na veel probeersels en gestoei heb ik eindelijk de ideale verhoudingen gevonden voor het deeg.

ingrediënten 
200 gram bloem
200 gram pasta meel *
eetlepels water
2 eetlepels olijfolie
½ theelepel zout
4 eieren

Wil je meer of minder pasta maken, gebruik de duimregel van 1 middelgroot ei per 100 gram bloem-mix. Meng alles behalve het water tot een bal. Merk je dat het deeg wat droog is dan voeg je per keer een eetlepel water toe. Het gaat heel snel, dus wacht met de volgende eetlepel toevoegen. Het deeg moet niet plakken, maar een nette bal worden. Eenmaal klaar stop dan de bal in een plastic zakje, draai dicht en leg deze terug in de kom. Laat dit een half uur rusten.

pasta maken
Als eerste bepaal je welke pasta je gaat maken, wil je simpele lasagne bladen, ravioli’s of tagliatelle maken? Het makkelijkste is om een pasta pers te gebruiken, dit is echt een aanrader. Ook hiervoor gebruik ik mijn KitchenAid machine, waardoor het zo gepiept is. Heb je geen machine dan kun je het ook doen met een deegroller, uiteraard is dit tijdrovend en erg intensief, maar niet onmogelijk. Neem een deel van de deegbal, ongeveer zo groot als een ei. Dit is een handzaam formaat waar je mee kunt werken. Start met rollen of de pers op dikte 1. Vouw de zijkanten terug en rol door, tot je een vierkant of rechthoekige deeglap hebt. Nu je de juiste vorm hebt kun je doorgaan. Met de machine ga je een tandje dunner, naar 2 en haal je de lap er meerdere malen doorheen. Ga hiermee door tot je bij dikte 4 of 5 bent. Met de deegroller zul je moeten rollen en veel bloem gebruiken zodat niks blijft plakken.

pasta maken

Wanneer je de juiste dikte hebt bereikt, bloem de lappen goed in zodat ze niet gaan kleven. Je hebt nu je lasagne bladen die je zo kunt gebruiken. Wil je tagliatelle, haal deze dan door de machine, of snij zelf de repen. Hang de tagliatelle op om te drogen. Eenmaal droog (na zo’n 3-4 uur) kun je deze verpakken en invriezen, of meteen in het kokende water om te eten. Goed gedroogd blijft de pasta langer goed maar ik vries het liever in. Ravioli’s zijn ook heerlijk, gevulde pasta. Maak een vulling en zet deze klaar. Maak vormpjes, bijvoorbeeld rondjes om te vullen. Je kunt een pastei-mal gebruiken of gewoon met de hand vouwen. Door de randjes even met water nat te maken, plakken ze dicht.

pasta maken

 

 

 

 

 

Heb je niks in huis om te rollen, geen machine en geen deegroller? Gebruik een fles wijn, altijd handig!

pasta maken

* ik gebruik graag de pastameel van la tua Farina, te koop bij Albert Heijn. Deze pasta werkt heel fijn en is vele malen goedkoper dan de pastameel te koop bij speciaalzaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: