web analytics

Anne Marie vertelt over haar maagband

Anne Marie vertelt over haar maagbandAl een aantal jaar heeft Anne Marie een maagband. Naast dat ze is afgevallen heeft het ook haar leven veranderd.

Sommige mensen spreek je jaren niet, maar als je ze dan weer spreekt is het net alsof de tijd heeft stil gestaan. Dat heb ik ook met Anne Marie. Onlangs was er een discussie gaande op Facebook over een maagverkleining en andere operaties om af te vallen. Ik besloot om Anne Marie eens de vragen te gaan stellen die ik eerder nooit durfde te vragen.

maagband

Anne Marie is altijd even enthousiast en vond het geen probleem om haar verhaal te vertellen. Het is nu ruim 8 jaar geleden dat ze haar operatie heeft laten doen, een maagband. Waarom koos je voor een maagband en niet voor een maagverkleining? Anne Marie legt uit dat destijds er natuurlijk anders tegenaan werd gekeken dan nu. Maar het ligt er ook aan hoe je arts er over denkt. Er werd haar geadviseerd een maagband te nemen, ze was tenslotte nog jong. Deze zou er voor zorgen dat ze anders met eten om zou gaan, waardoor ze op de lange duur haar levensgewoontes zou aanpassen. Een maagverkleining is een heftige operatie, kan niet meer teruggedraaid worden en bovendien, kun je ook weer oprekken.

dik

De moeilijkste vraag: Was je altijd al dik? Anne Marie lacht en vertelt dat ze altijd al vol en groot was, niet dik. Dat kwam pas op rond haar 21ste. Ze heeft als kind in Canada gewoond en daar viel ze niet op. Eenmaal op de Nederlandse basisschool merkte ze al snel dat ze groter was dan de andere kinderen. Op haar 21ste kreeg ze een vriendje. Lekker eten, alles uitproberen en gezelligheid zorgden ervoor dat ze langzaamaan aankwam. Ook ging ze werken, waardoor ze veel minder bewoog, ze bleef niet meer op gewicht. In deze periode leerde ik Anne Marie kennen.

Anne Marie vertelt over haar maagband

de knop om

Ik vroeg me af wanneer je tot een besluit komt om een maagband te nemen, zeker destijds toen het nog niet overal online beschreven stond. Ik vroeg het haar. Anne Marie vertelt dat ze ook nooit eerder gehoord had van een operatie. Tenslotte had ze alle diëten al eens gevolgd, zo ook een dieet via haar huisarts maar het werkte niet echt. Ze vertelde hem dat ze er echt wat aan wilde doen, ze voelde zich ongemakkelijk in haar eigen lijf. De huisarts deed eerst alle standaard testen om te kijken of het niet aan iets anders lag. Vervolgens werd ze op een wachtlijst gezet. Anne Marie:

Daarna ging alles heel snel! In augustus 2006 ben ik op de wachtlijst gezet. Ik werd in december al gebeld dat ik in januari geopereerd kon worden. 

Hoe werkt dat nou, eerst een heftige operatie en dan ook nog eens een ander levenspatroon aanleren. Hoe gaat dat?  Anne Marie begint te lachen. Het is nu acht jaar geleden maar ze herinnert zich alles nog alsof het gisteren was. Ze is twee weken ziek thuis gebleven om te herstellen van de operatie. “De eerste zes weken na de operatie mocht je alleen maar vloeibaar eten.” Hoe hou je dat vol en wat eet je dan? Ze kijkt even moeilijk, maar dan begint ze weer te vertellen. In die weken dronk ze veel water, bouillon, sap en soms vla. Maar zure producten zoals yoghurt mocht ze niet hebben. Ze was van te voren goed ingelicht en ze wist waar ze aan begon. Haar chirurg zei “Weet je het zeker? Als je echt een mars wilt, kun je die ook smelten in een pannetje en opeten. Je moet dit dus echt willen en zelf doen.” 

Benieuwd naar het resultaat? In de volgende post lees je hoe dit Anne Marie’s leven heeft veranderd en hoe zij de toekomst ziet. 

images: thebiggerblog | special thanks to Anne Marie for sharing her story 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: