web analytics

Wat is nu lekkerder op een warme zomerdag, dan een lekker verfrissende, koude soep? Gazpacho!

Wellicht nieuw voor sommige mensen, maar absoluut lekker: Gazpacho! Het is niet zomaar een soepie die je koud laat worden. Het is een soep, gemaakt van groente en kruiden, er komt geen bouillon of vlees aan te pas. Vandaar de benaming, afkomstig van het Latijnse woord caspa wat staat voor restant, of kleinigheid. Schijnbaar al voor de Romeinse tijd werd de gazpacho gegeten door de herders, omdat het de honger stilt, lest de dorst en voorziet het lichaam van vitamines en zout. De ideale snack of voorgerecht èn supergezond.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

ingrediënten
1 blik gepelde tomaten (zonder toevoegingen)
2 tomaten
1 ui
1 knoflookteentje
1 komkommer
wortel (geraspt, ongeveer een volle hand)
1 paprika (geel is het lekkerst)
zout & peper
azijn en/of limoensap
olijfolie
handje basilicum

hakmolen of keukenmachine (of geduld en een scherp mes)
staafmixer om te pureren

Hot day, cold soup gazpacho

bereiden

Het makkelijkste is om een hakmolen te gebruiken, of een keukenmachine om alles fijn te maken. Doe dit met ⅔ ui, knoflook, ⅔ komkommer, 1 tomaat, ⅔ paprika. Hak alles fijn, voeg als laatste de basilicum toe en hak nogmaals. Doe alles in een hoge kom, voeg het blik gepelde tomaten toe, flinke scheut olijfolie, enkele scheutjes azijn en/of limoensap naar smaak, zo ook zout en peper. Pureer alles fijn tot het een soep wordt. Zet de soep koud. Snij nu de overigen groentes in kleine blokjes; 1 tomaat, restant komkommer, ui en paprika. Doe dit in een aparte kom en zet ook koud.

serveren

De soep moet ijskoud geserveerd worden, eventueel met een ijsklontje er in. Pas bij het serveren doe je bovenop de kleine blokjes groentes. Het lekkerst is als je de soep ruim van te voren maakt zodat het echt een paar uur kan trekken en goed koud kan worden. Er zijn veel variaties te vinden op de gazpacho. Ik maak het op deze manier, want dit is de makkelijkste en vooral gezondste manier.

gazpacho on the beach

tips

♥ je kunt smokkelen door de soep even in de vriezer te leggen, maar laat deze niet bevriezen!
♥ je kunt variëren met de groentes naar wat je over hebt
♥ het is eigenlijk een traditioneel voorgerecht, het is erg leuk om in een klein glaasje te serveren bij aanvang van het diner of bbq
♥ stop het in een jampot en neem het mee naar het strand in de koeltas, blokjes groente apart in een zakje. Super verfrissend!
♥ hou je niet zo van een dikkere soep, haal dan de soep door een zeef. Van het residu kun je nog een pesto maken, even in de hakmolen met olijven en pijnboompitten, verrukkelijk

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: